mave & tarm

Fordøjelsessystemet: Madens lange rejse

Ved du egentligt, hvad der sker med maden, fra du spiser det, til det ender i toilettet? Læs med her og bliv klogere på madens rejse gennem dit fordøjelsessystem.

Følg her fordøjelsessystemet fra du putter mad i munden, til det ender i toilettet.

1: MUNDEN

Fordøjelsen begynder allerede, mens maden er i munden. Med tænderne hakker du maden i små stykker, og tungen ælter helt automatisk maden sammen til små klumper, så den kan passere ned gennem spiserøret. Mens du tygger, producerer du spyt, som indeholder enzymer, der straks går i gang med at nedbryde maden. Afhængig af, hvad du spiser, tager det op til 30 sekunder at tygge din mad.

2: SPISERØRET

Fra munden glider tygget mad blandet med spyt ned gennem spiserøret, der er 25-30 cm langt. Muskelsammentrækninger sørger for at skubbe maden ned mod mavesækken, hvor det lander efter en hurtig rejse på ca. 10 sekunder. Mellem spiserør og mavesæk er der en lukkemuskel, som er afslappet og åben, når du synker, men ellers har til opgave at holde mavesækkens indhold nede. Hvis denne muskel bliver svækket (fx med alderen), kan du opleve sure opstød (reflux).

3: MAVESÆKKEN

I mavesækken opholder maden sig i 3-4 timer. Muskler i mavesækkens væg sørger for, at maden bliver blandet godt med mavesyre, der dræber bakterier og nedbryder maden. Maveindholdet har en pH-værdi på 2 og er flydende, når det forlader mavesækken.

4: TOLVFINGERTARMEN

Næste stop er tolvfingertarmen, der har fået sit navn, fordi den ikke er længere end 12 fingerbredder. Her på det første stop i tarmsystemet begynder nedbrydning af maden for alvor. Fra leveren kommer der galde, og fra bugspytkirtlen kommer der fordøjelsesenzymer, der bidrager til nedbrydningen. Efter ca. 4 timers forarbejdning glider maden videre til tyndtarmen.

5: TYNDTARMEN

Tyndtarmen er et af kroppens største organer. Den er ca. 6
 meter lang, har en diameter på
 2-3 cm. Og fylder det meste af bughulen. Maden opholder sig her i ca. 3-5 timer, mens sammentrækninger i tarmvæggen (peristaltik) langsomt skubber maden videre. Det er i tyndtarmen, størstedelen af nærings- stofferne bliver optaget i kroppen via blodet.

6: TYKTARMEN

Tyktarmen er med sine 1,5 meter meget kortere end tyndtarmen, men til gengæld har den en diameter på 5 cm. Dens primære funktion er at optage vand, og den proces tager ca. 10 timer. Tarmen vrider nærmest sit indhold, så det både tømmes mere og mere for vand og samtidig bliver skubbet frem mod endetarmen.

7: ENDETARMEN

Endestationen på madens rejse er endetarmen. Her opsamles de ufordøjelige reststoffer fra maden sammen med de øvrige affaldsstoffer fra kroppen, og konsistensen kan være alt lige fra meget hård (forstoppelse) til flydende (diarré). Konsistensen har betydning for, hvor nemt det er at komme af med reststofferne/afføringen.
Denne hjemmeside bruger cookies

Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer korrekt, og indsamler viden om anvendelsen af hjemmesiden.

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her.