Nyt middel mod laktoseintolerans

Nogle danskere har problemer med at fordøje mælkesukker, også kaldet laktose, fordi de ikke kan optage mælkesukker fra mave-tarmkanalen. Resultatet er, at maven reagerer med mavebesvær, fx rumlen og luft i maven. Generne kan undgås ved at navigere uden om mælkesukker – men du kan også tage et middel med laktase, der nedbryder mælkesukkeret.

Laktase er et enzym, der bliver dannet i tyndtarmen. Laktasens opgave er at ”klippe” sukkermolekylet laktose i stykker, så det kan fordøjes og optages af kroppen. Hvis der ikke er en tilstrækkelig mængde af laktaseenzymer tilstede i tarmen, bliver laktosemolekylet ikke nedbrudt men passerer videre til tyktarmen, hvor det gærer og binder vand. Tarmens reaktion er, at du bliver oppustet, får luft og rumlen i maven og mavekneb. Problemet kaldes laktoseintolerans, og hvis du oplever ubehag i forbindelse med indtag af mælkeprodukter, kan du teste dig selv med en diæt, hvor du undgår alt med mælk. Efter et par dage kan du prøve at indtage en smule laktose og gradvist skrue op. Testen vil lære dig, om dine gener kommer tilbage efter blot en lille smule laktose eller en større mængde. 

Laktose er mælkesukker, som findes i mælk fra pattedyr
– og dermed i alle almindelige mælkeprodukter 

Hvor udbredt er laktoseintolerans?

Nordeuropæere – og dermed danskere – har generelt en god evne til at fordøje laktose. Børn har som regel ingen problemer, men ca. 5 % af den voksne danske befolkning har laktoseintolerans. At vi her på de nordlige breddegrader er så gode til at nedbryde laktose skyldes faktisk en genetisk mutation. Andre folkeslag danner mindre (eller slet ingen) laktase i deres tyndtarm, og hyppigheden af laktoseintolerans er i Afrika, Grønland, Sydamerika og Østasien op mod 80-100%. Derfor er det en god idé at være opmærksom på problemet, når du herhjemme spiser sammen med personer af anden etnisk herkomst end dansk, for blandt denne befolkningsgruppe har langt hovedparten sandsynligvis også laktoseintolerans. 

APOVIT Laktase: Kosttilskud der forbedrer laktosefordøjelsen

For dig, der har laktoseintolerans, er det en god nyhed, at APOVIT nu lancerer et middel med laktase, der klipper laktosemolekyler i stykker, så du kan tåle almindelige mælkeprodukter. I forbindelse med et måltid tager du blot 1-2 tabletter afhængig af laktosemængden i din mad og drikke, eller efter hvor påvirket du er af din laktoseintolerens, så kan du fordøje laktosen uden at få de sædvanlige gener. Tabletterne er emballeret i et holdbart blisterkort, så du kan have tabletterne i tasken, lommen, handskerummet osv., så du altid har dem ved hånden, hvis du gerne vil kunne spise eller drikke noget med laktose. 
 

Artiklen er sponseret af APOVIT Laktase.  
Denne hjemmeside bruger cookies

Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer korrekt, og indsamler viden om anvendelsen af hjemmesiden.

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her.