vitaminer & mineraler

Overblik over kosttilskud og naturlægemidler

Synes du, at kosttilskud og naturlægemidler er en jungle at finde rundt i? Få et overblik over de forskellige vitaminer, mineraler og naturlægemidler samt deres virkning.

Vitaminer

A-vitamin (Retinol)
Nødvendig for synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.

B1-vitamin (Tiamin)
Omdanner kulhydrater til glukose, der er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklernes funktion.

B2-vitamin (Riboflavin)
Nødvendig for vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

B3-vitamin (Niacin)
Omsætter protein, fedt og kulhydrater til energi.

B5-vitamin (Pantothensyre)
Indgår i flere af kroppens funktioner. Har indflydelse på cellernes omsætning af energi og fedt.

B6-vitamin (Pyridoxin)

Omdanner og udnytter protein og fedt samt danner arvemasse.

B12-vitamin (Cyanocobalamin)
Omsætter fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.

C-vitamin
Har betydning for kroppens immunforsvar, der bl.a. beskytter mod virus og bakterier.

D-vitamin
Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

E-vitamin

Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.

Mineraler

Folsyre
Gavnlig for de røde blodlegemer og cellernes deling.

Jern

Transporterer ilten med blodet rundt i kroppen og er derfor meget vigtig for energien.

Kalk/Calcium
Giver knoglevævet styrke. Har derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impulsledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.
 
Magnesium
Nødvendig for stofskiftet. Indgår i mange enzymsystemer og har bl.a. betydning for nerve- og muskelvævets funktion og for normal calciumomsætning.

Selen
Nødvendig for dannelsen af antioxidanter, der beskytter kroppens celler mod iltning, således at der ikke dannes giftige stoffer. Indgår i dannelsen af hormoner og styrker immunforsvaret.

Silica

Menes at indgå i bindevævets struktur. En sikker biokemisk eller fysiologisk funktion er dog ikke beskrevet hos mennesker.

Zink

Nødvendig for stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelsen og vækst af væv og organer samt for sårheling.

Naturlægemidler og kosttilskud

Fibre/Loppefrøskaller
Psyllium-frøskaller består af frøskaller fra den indiske plante Plantago ovata Forsk., også kendt som Ispaghula Husk eller Psyllium Husk. Frøskallerne indeholder 85% fibre og er som andre plantefibre vanskeligt fordøjelige. Undervejs gennem mave og tarm opsuger frøskallerne væske og svulmer hermed op, samtidig med at de afgiver vegetabilsk slim, som smører og beskytter tarmvæggene. Tarmindholdet får derved en mere tilpas konsistens, som især tyktarmen bedre kan ”arbejde” med.
    
Indikation for naturlægemidler
Virker afførende ved forstoppelse og træg mave. Lindrer ublodig diaré i kortere tid. Forebygger og behandler lettere forhøjet indhold af kolesterol i blodet, som supplement til diæt. Kan benyttes ved behov for øget fiberindtag f.eks. som supplement ved irritabel tyktarm, når læge har udelukket anden årsag til symptomerne.

Fiskeolie
Fiskeolie indeholder flerumættede omega-3 fedtsyrer (også kaldet n-3 fedtsyrer). N-3 fedtsyrer indbygges i kroppens celler og omdannes til stoffer, som kaldes eikosanoider. Eikosanoider virker på mange måder i kroppen, f.eks. i forbindelse med betændelsestilstande, smerter og blodkarrenes evne til at udvide sig. De forskellige eikosanoider kan have modsat rettede virkninger, så den samlede effekt bestemmes i høj grad af balancen mellem de enkelte eikosanoider. Når du spiser fiskeolie, forskydes balancen i gunstig retning. Det betyder, at blodets indhold af fedtstoffet triglycerid sænkes. Forhøjet indhold af triglycerid i blodet kan medføre en risiko for hjerte-karsygdomme. Undersøgelser tyder på, at n-3 fedtsyrer også har en gunstig effekt på leddegigtpatienters symptomer. Fiskeolie kan lindre morgenstivhed i leddene. Dette skyldes, at eikosanoiderne har en betændelsesdæmpende virkning.

Din daglige fiskeolie bør kun indeholde omega-3 fedtsyrer, idet du selv danner omega-6 og får rigeligt af omega-9 i kosten.

OBS! Bør ikke anvendes i ugerne før planlagt operation. Bør ikke anvendes ved epilepsi.

Indikation for naturlægemidler

Nedsætter forhøjet indhold af triglycerider i blodet i forbindelse med diæt, hvor anden medicinsk behandling ikke er påkrævet. Lindrer morgenstivhed og ømme led ved inflammatoriske tilstande.

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba er én af de lægeplanter, som forskerne har arbejdet mest med. Undersøgelser tyder på, at ekstrakt af ginkgo bilobabladene sandsynligvis udvider blodkarrene, så blodet blandt andet bedre kan nå ud til hjernens celler. Samtidig nedsættes blodets træghed, så blodet flyder lettere gennem blodkarrene. Den øgede blodgennemstrømning gør, at hjernecellerne kan få mere ilt og næring. Virkningsmekanismerne er i øvrigt ikke fuldstændigt kendte.    

Indikation for naturlægemidler

Længerevarende symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær samt træthed hos ældre mennesker, hvor lægen har udelukket anden sygdom.

Ginseng
Det er roden af Ginseng planten, der anvendes til fremstilling af ginseng-præparater, men der er stor forskel på, hvor meget ginseng og hvilken ginseng de forskellige præparater indeholder. Panax ginseng er den variant af ginseng, som forskerne har koncentreret sig om at undersøge. Den indeholder over 200 forskellige indholdsstoffer – men fokus har været på 2 stofgrupper hhv. ginsenosider og polyacetylener. Det er endnu ikke fastlagt præcist, hvilken virkning ginseng har, men Ginseng præparater, der er godkendt som naturlægemidler bruges mod træthed og rekonvalescens.   

OBS! Nedsætter effekten af blodfortyndende medicin. Kan øge virkningen af hjertemedicin. Har blodsukkersænkende effekt. Bør ikke tages 1 uge før planlagt operation.

Hvidløg
Hvidløg er et af verdens ældste krydderier, men også et hyppigt anvendt kosttilskud. Frisk hvidløg indeholder blandt andet det aktive stof alliin og enzymet alliinase. De to stoffer kommer først i kontakt med hinanden, når løget deles, knuses eller tygges. Der dannes så et kraftigt duftende stof, allicin, som hurtigt nedbrydes til andre stoffer. Det er formentligt blandt disse stoffer, at de medicinske virkninger findes. Stofferne består blandt andet af svovlforbindelser, som er med til at give hvidløget den karakteristiske lugt og smag.

Ingefær
Ingefær har været brugt i Kina og Indien i flere tusinde år mod diaré, malaria, forkølelse og maveforstyrrelser og som et vigtigt krydderi i maden. I kinesisk medicin bruges frisk ingefærrod til at behandle forkølelse, influenza og åndedrætsinfektion på grund af dens sveddrivende effekt. Desuden bruges ingefær mod kvalme og søsyge.
     
Mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier findes naturligt i den menneskelige tarmflora, og de er gode for fordøjelsen og medvirker til balance i tarmfloraen. Mælkesyrebakterierne stimulerer slimdannelsen og de bakteriehæmmende egenskaber og så øger de dannelsen af antistoffer.

Indikation for naturlægemidler

Normalisering af tarmfloraen i forbindelse med forebyggelse og behandling af mild diaré ved f.eks. lettere tarminfektion, rejse eller behandling med antibiotika.

Russisk rod

Russisk rod omtales tillige som Sibirisk ginseng, selvom planten ikke er ginseng; dvs. at russisk rod ikke må forveksles med Panax, der er beskevet under ginseng. De er dog i familie, idet de begge er såkaldte ”adaptogener”, stoffer, som normaliserer og styrker hele kroppen. Kemikere har undersøgt planten og isoleret mere end 36 stoffer, som tilsammen styrker immunforsvaret, men som ikke virker, hvis de tages enkeltvis. Russisk rod har vist sig særlig god til at styrke immun-reaktionerne hos ældre mennesker.

Indikation for naturlægemidler
Lindrer forkølelsessymptomer og kan benyttes ved træthed og rekonvalescens.

Perikum

Perikum indeholder blandt andet stoffet hypericin. Undersøgelser tyder på, at hypericin påvirker mængden af stoffet serotonin i hjernen. Lave mængder af serotonin menes at give nedtrykthed, modløshed og tristhed. Man ved endnu ikke præcist, hvordan perikum påvirker mængden af serotonin i hjernen.

Indikation for naturlægemidler
Anvendes ved nedtrykthed, modløshed og tristhed. Hvis der ikke er opnået en virkning inden for 4-6 uger, bør behandlingen ikke fortsættes.

Purpur solhat
Det vides ikke med sikkerhed, hvordan purpursolhat virker, men laboratorieundersøgelser tyder på, at det styrker immunforsvaret.

Indikation for naturlægemidler

Lindrer lettere forkølelsessymptomer.

Rosenrod
Rosenrod vokser bl.a. i de nordiske fjelde, og plantens styrkende egenskaber var kendt allerede i vikingetiden. Rosenrod hører til de såkaldte plante-adaptogener, der aktiverer kroppens energifunktioner og ligeledes hjælper kroppen til at komme sig ovenpå sygdom.

Tranebær
Urinvejsinfektioner skyldes bakterier. Undersøgelser tyder på, at tranebær nedsætter bakteriernes evne til at sætte sig fast på urinvejenes slimhinde. Dette skyldes, at bakterierne på overfladen har en slags fangarme, som de benytter til at holde sig fast på slimhinden i urinvejene. De aktive stoffer i tranebær antages at blokere disse fangarme, så de ikke kan hæfte sig fast til slimhinderne.

Indikation for naturlægemidler

Benyttes til forebyggelse og behandling af lettere, gentagne urinvejsinfektioner (blærebetændelse).

Torskelevertran

Ligesom fiskeolie indeholder torskelevertran flerumættede n-3 fedtsyrer, der indbygges i kroppens celler og omdannes til stoffer, som kaldes eikosanoider. Læs mere under fiskeolie. Derudover indeholder torskelevertran også A- & D-vitaminer.

Valerianerod/Baldrian
Det vides ikke med sikkerhed, hvordan valerianerod virker, men flere undersøgelser har vist, at udtræk af valerianerod forkorter indsovningsperioden og forbedrer søvnkvaliteten.

Indikation for naturlægemidler

Anvendes ved uro og søvnbesvær.

Denne hjemmeside bruger cookies

Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer korrekt, og indsamler viden om anvendelsen af hjemmesiden.

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her.