Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn

Udlejning af brystpumper

Mødre har sommetider brug for lidt hjælp ved amning. Det kan skyldes forskellige årsager, som for eksempel, hvis dit barn stadig er indlagt på hospitalet eller hvis det ikke vil sutte. Så kan du pumpe mælk ud, så barnet kan få den via ske, kop eller på flaske.
Det kan også være en hjælp at pumpe mælk ud, hvis andre skal passe dit barn i nogle timer, eller ved brystspændinger, hvor barnet ikke kan få fat.
Ved revner eller sår på brystvorterne kan det også gøre ondt at lægge barnet til eller ved mælkeknuder og brystbetændelse kan det være svært at få tømt brysterne for mælk, så kan en brystpumpe også være ideel.

Glæd dig over, at du kan pumpe mælken ud, så dit barn alligevel kan få din mælk, indtil du eventuelt igen kan komme til at amme.

Udlejningsvilkår

Depositum: 500 kr.
 
Pris pr. dag: 25 kr. 
(Ved medlemskab af sygeforsikringen Danmark refunderes pr. dag 10 kr.)
 
Min. lejeperiode: 7 dage
 
Udlejningsperioden starter kl. 12.00 på afhentningsdagen til og med kl. 12.00 på den aftalte leveringsdag.
Pumpen tilbageleveres i god stand og skal være rengjort. Ved manglende rengøring opkræves et beløb på 300 kr. som betales af lejeren.
 
Ved for sen tilbagelevering betales dagsleje pr. påbegyndt døgn
Rykkergebyr: 50 kr.
Alle ovenstående priser er inklusiv moms.
 
Tilbageleveres pumpen i skadet stand eller udelades tilbagelevering, betales erstatning svarende til pumpens ny pris 10.500 kr. eks. moms.

Gode råd

Du danner mere mælk, jo hyppigere du pumper ud. Hvis dit barn ikke får andet end udpumpet modermælk, skal du pumpe ud mindst 6 gange i døgnet for at være sikker på, at der kommer nok mælk.

Lige som det er vigtigt at amme både dag og nat for at danne mælk nok, skal du helst også pumpe ud om natten, især hvis barnet på grund af sygdom eller for tidlig fødsel skal have udpumpet mælk gennem lang tid. Der er flest mælkedannende hormoner i blodet om natten, så du danner mere mælk på den måde.

Inden du bruger brystpumpen, skal du helst give brystet en let massage med hænderne for at stimulere nedløbsrefleksen. Efter 1-3 minutter begynder mælken at løbe til.
 
Normalt skal du pumpe mellem 10 og 20 minutter ved hvert bryst. Bliv ved, indtil du ikke kan få mere mælk ud. Hvis barnet ikke bliver mæt af din mælk må du supplere med lidt modermælkserstatning. Samtidig skal du pumpe hyppigere ud for at få din mælkeproduktion til at passe til barnets behov.

Ømme bryster

Hvis du har ømme og revnede brystvorter, gør det ondt at lægge barnet til brystet. Så kan du malke ud med hænderne en dag eller to - det er det mest skånsomme. Men du kan også indstille brystpumpen på svag styrke og se, hvordan det går.
Tal med sundhedsplejersken, hvis du bliver ved med at have meget ømme, sårede eller revnede brystvorter. Det skyldes som oftest, at barnet ikke sutter rigtigt på brystet, og det kan du få hjælp til at få ændret.

Hvis du får tilstoppede mælkegange (mælkeknuder), kan du varme brystet op med en varmepude eller et varmt brusebad, inden du pumper ud. Så kan mælken lettere finde vej.
Brystbetændelse kan være meget smertefuldt og skal nogle gange behandles med antibiotika, det vil lægen afgøre. Alligevel kan du godt amme dit barn eller eventuelt bruge brystpumpen, hvis det ikke gør for ondt. Hvis du kan klare at amme, kan det være en god idét at bruge pumpen bagefter, så du er sikker på at, brystet bliver helt tømt hver gang.

Forkæl dig selv

Sørg for at sidde varmt og behageligt, når du pumper ud, og tag gerne et varmt bad forinden en gang imellem. Lyt til din yndlingsmusik, sørg for at have nok at drikke inden for rækkevidde, og hyg dig med dit barn på skødet eller i sofaen ved siden af dig.
 
Hvis barnet er indlagt, kan du kigge på et billede af barnet, imens du pumper ud - det sætter gang i de hormoner, der danner mælken. Sørg også for at have en ren tøjble eller lignende til at tørre brystet af med, så hænder eller tragt ikke glider, mens du pumper.
Og glæd dig over, at du kan pumpe ud, så dit barn alligevel kan få din mælk, indtil du igen kan komme til at amme.

Opbevaring og tilberedning

Det er selvfølgelig vigtigt, at mælken ikke står og bliver sur, når du har pumpet ud. Hæld den direkte på en ren, skoldet flaske, og sæt den i køleskab eller fryser, hvis den ikke skal bruges med det samme.
 
Fyld kun flasken 3/4 op. Køl mælken hurtigt ned, og husk at skrive dato og klokkeslæt på beholderen, så den ældste mælk bruges først inden for holdbarhedsperioden:
 
Køleskab (max 5 grader) 3 døgn
 
Fryser (mindst -18 grader) 3 måneder
 
Optøet og opvarmet modermælk må ikke fryses ned igen. Hæld den ud, hvis den ikke bliver drukket!
Modermælk kan tøs langsomt op i køleskabet, i en skål med varmt vand eller i mikrobølgeovn, hvis det skal gå stærkt. Antistofferne i mælken bliver ødelagt ved temperaturer over 60 grader.
En mikrobølgeovn opvarmer ujævnt, så det er vigtigt at ryste flasken grundigt, så al mælken har samme temperatur, når barnet får den.

Langsomt optøet modermælk kan opbevares 24 timer i køleskab. Hurtigt optøet modermælk skal bruges med det samme.

Ovenstående gælder for udlejning af brystpumper på Vejle Løve Apotek.