Bestil Covid-19 Antigen Hjemmetest med levering lige til døren KØB HER
Fødder i svømmehal
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Bliv fri for vorter

Vorter smitter og selvom de oftest rammer børn, kan alle få dem. Vortevirus trives i varmt og fugtigt miljø, og når idrætssæsonen er i fuld gang indendørs, så der er god grund til at være ekstra opmærksom på særligt fodvortesmitte – for du er særligt udsat, når du færdes i svømmehaller og omklædningsrum. Opdager du en vorte, bør du behandle den, så du undgår at smitte andre.

Sådan opstår vorterne

Vorter skyldes smitsomt virus, der kun kan smitte mellem mennesker. Du kan få vorter, hvis du rører ved en vorte eller får afstødte hudceller fra en vorte på huden. Når huden er våd eller du har rifter i huden, bliver du lettere smittet. Derfor kan du få fodvorter, når du går på bare fødder i svømmehaller, omklædningsrum og fælles baderum, hvor folk med fodvorter kan have gået på gulvet før dig.

Sådan forebygger du mod vorter

Du kan beskytte dig mod fx fodvorter ved at bruge badesandaler, når du går i svømmehal og bader efter sport. Hvis du selv har fodvorter, bør du bruge badesandaler for ikke at smitte andre.

Hvordan kan du se, om det er en vorte?

Du kan kende en vorte ved den ”blomkåls-agtige” overflade, og hvis du skraber det øverste lag væk med en skalpel, kan du se én eller flere små, sorte prikker i midten. Prikkerne er små blødninger i fodvorten, som kommer, når du står eller går på den.
Du kan sagtens have flere vorter på én gang. Én vorte kan blive til en hel klynge af vorter, når afstødte hudceller fra vorten drysser af og smitter den omliggende hud. Vorter kan være ømme og generende, så selvom de vil forsvinde af sig selv med tiden, er det en god idé at behandle dem. Så undgår du også at smitte dig selv og andre.

Sådan kommer du af med vorterne

  1. Du kan fjerne vorter med produkter fra apoteket, som virker ved at udtørre vorten. Det er nemt og smertefrit.
  2. Påfør det behandlende produkt på vorten efter produktets anvisninger.