Hud og hår

Eksem og kløe

Nulstil
Filter
Luk

Eksem og kløe

Vi kender alle følelsen af, at neglene søger hen til en plet, et hudområde eller en legemsdel for at kradse. Den store udfordring i behandling af kløe er at finde årsagen. Kløe kan nemlig have rigtig mange forskellige årsager. Ofte er det en sum af flere, og derfor er det svært at give helt generelle anbefalinger om behandling. Men behandling er vigtigt, for kløe er så udbredt, at det medfører hyppig kontakt til sundhedsvæsenet. Læs mere herunder for viden, anbefalinger og gode råd om eksem og kløe. 

Creme og salve mod eksem og kløe

Det er klart, at kløe kan ses på huden, når først neglene er kommet godt i gang med at lave kradsemærker. Men tit kommer udslæt først, så du får et forvarsel om, at kløe er på vej. Hold derfor øje med røde pletter, afskalning, knopper og blærer i huden. Det kan være et tegn på lidelser som eksempelvis eksem. På apoteket kan du få blødgørende cremer og salver til at lindre og afhjælpe både eksem og kløe. Nogle produkter er kun kløestillende, mens andre kan klare begge dele.

Kløestillende creme 

Kløe kan irritere voldsomt og dermed påvirke flere aspekter af din hverdag. Heldigvis kan kløestillende cremer og kløestillende salver behandle det meste. Det handler bare om at finde den helt rigtige creme til dit behov. Ønsker du at behandle eksem samtidig med kløe, skal du være ekstra opmærksom på, hvilken creme du køber. Vi har samlet et par anbefalinger til inspiration, men kom endelig forbi dit lokale apotek og få en snak om de forskellige muligheder for behandling af eksem og kløe.
  • La Roche Posay Lipikar Balm Ap+M er en beroligende, styrkende og kløestillende creme til kroppen. Den indeholder ingen parfume og kan bruges både på ansigtet og på kroppen.
  • Locobase Eczema Cream er en kortisonfri creme til behandling af symptomer på eksem og hudirritation – dvs. kløe, tørhed og rødme. F.eks. børneeksem, som er udbredt hos børn, men kan vare hele livet.
  • Decubal Anti-Itch Cream er en beroligende og fugtgivende creme til irriteret og kløende hud. Cremen indeholder blandt andet Syricalm og Dipotassium Glycyrrizate, som virker kløestillende på irriteret hud.
  • Aveeno Dermexa til meget tør og kløende hud, også til en hud med tendens til eksem. Med prebiotisk tredobbelt havrekompleks og ceramider, der genopretter og styrker hudbarrieren samt balancen i huden.
  • Faaborg Helo Anti-Itch Lotion er en plejende bodylotion til daglig pleje af kløende og irriteret hud på kroppen. Den indeholder 12% fedt, der er med til at berolige og forbedre hudens komfort.

Hvilke typer af creme og salve mod eksem og kløe fås hos Apoteket-online.dk?

Langt de fleste danskere oplever eksem på et tidspunkt i deres liv på den ene eller den anden måde. Dog kan det været svært at finde hoved og hale i hvilken slags eksem, der er tale om. Og om hvorvidt det overhovedet er eksem, der er årsag til den kløende hud? Her får du en oversigt over de mest almindelige former for eksem. Måske finder du svar på din undren – ellers er du altid velkommen til at spørge de dygtige farmaceuter og farmakonomer på dit lokale apotek.
  • Atopisk eksem, også kendt som børneeksem, astmaeksem eller atopisk dermatitis, er en kronisk tilbagevendende eksemsygdom. Oftest er det børn der bliver ramt af sygdommen, men voksne kan også sagtens opleve længerevarende symptomer fra den atopiske eksem. Atopisk eksem resulterer i tør og kløende hud, der opstår som et rødt udslæt på huden. Den egentlige årsag er ukendt, men det vides at både miljø og arvelige faktorer spiller ind. Den bedste behandling mod atopisk eksem er en fast og skånsom hudplejerutine.
  • Kontakteksem er en inflammation i huden. Den kan opstå af flere forskellige årsager som eksempelvis allergifremkaldende stoffer, sæbe og/eller vand på huden. Oftest ses det på hænderne eller i ansigtet, men det kan opstå overalt på kroppen. Kontakteksem er stærkt kløende og behandles derfor bedst med kløstillende cremer eller en specifik creme mod kontakteksem.
  • Håndeksem kan findes på omtrent 10% af den danske befolkning. Det vil altså sige at tæt på 600.000 danskere går rundt med rød og kløende hud på hænderne. Håndeksem kan behandles på flere forskellige måder, men det vigtigste og mest effektive er at bruge en fed creme til at holde hænderne fugtige.
  • Skæleksem er en af de mest udbredte former for eksem. Eksemet forårsager at huden skæller, bliver rød – og så klør den. Oftest findes skæleksem enten i hårbunden, i ansigtet, på ryggen, på brystet, i armhulerne eller i lysken. Skæleksem er ikke farligt og smitter ikke. Dog er det vigtigt at huske at blive tjekket for lus, hvis du oplever svær kløe i hårbunden.

Håndeksem creme 

Oplever du eksemtilstande på hænderne kan det skyldes flere forskellige former for eksem – se ovenstående. Dog skyldes langt de fleste tilstande af håndeksem at huden har været i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Dette kan være stoffer som findes i rengøringsmidler, vand, fødevarer, metaller, gummi, sæbe, parfume, nikkel konserveringsmidler eller hårfarve.

I mere alvorlige tilfælde af håndeksem kan lægen udskrive en håndeksem creme med binyrebarkhormon i form af steroidcreme eller steroidsalve, men om du bliver behandlet med medicinske cremer eller ej, så er det utroligt vigtigt at have en god creme mod håndeksem. Den skal være mild, let at smøre ud og helst uden bivirkninger. 

Et eksempel på sådan en creme kunne være Astion Hand Creme, som vi anbefaler at bruge i kombination med Astion Pharma Hand Cure til kløe ved håndeksem. Astion Hand Creme indeholder den patenterede aktive ingrediens Dermadexin.

Forebyg eksem og kløe med creme og salve

Det vigtigste middel til forebyggelse og behandling af kløe er hudpleje. Det kan både være i form af en skånsom sæbe eller en salve mod kløe. Og det snilde er, at det kan du selv sørge for i det daglige. Brug af fugtighedscreme er eksempelvis vigtigt som forebyggende behandling af bl.a. atopisk eksem. Risikoen for eksem og kløe kan desuden mindskes, hvis du undgår allergifremkaldende stoffer. Her er et par ekstra ting, du selv kan gøre: 
  • Smør gerne din kløende, tørre hud med en fed creme med en fedtprocent på helt op til 70%. Smør dig altid efter badet, og meget gerne flere gange i løbet af dagen. Nogle har god effekt af at opbevare cremen i køleskabet, så den kølende virkning kan være med til at lindre kløen.
  • Undgå varme bade og parfumeret sæbe.
  • Klip neglene helt korte, og sov evt. med handsker, hvis du har tendens til at kradse dig selv om natten.
  • Undgå alkohol og krydret mad, for det øger blodcirkulationen og dermed kløen.
Hvis det ikke er nok, så prøv at tale med apoteket eller lægen om en særlig creme mod eksem med f.eks. carbamid, kamfer eller mentol, der evt. kan hjælpe dig. Lægen kan også vælge at sende dig til en hudspecialist, der tilbyder behandlinger som eksempelvis lysbehandling, medicin eller salve.

Hvor ofte må man bruge creme og salve mod eksem og kløe?

Som udgangspunkt må creme og salve bruges efter behov, så længe der er tale om præparater og kløestillende midler i håndkøb. Er der dog tale om eksem, eksempelvis på hænderne, og ikke bare kløe, så er det vigtigt at en hudlæge hurtigt vurderer eksemet. Der skal foretages en undersøgelse for allergi, da man ikke med det blotte øje kan se forskel på allergisk og irritativt kontakteksem. 

Hvor hurtigt virker creme og salve mod eksem og kløe?

De fleste midler mod eksem og kløe virker allerede inden for få timer eller dage, men det kan selvfølgelig variere fra produkt til produkt. Læs altid indlægssedlen og følg anvisningen på det købte produkt. 

Hvis du har udslæt med kløe, eller hvis du har vedvarende kløe, der generer din nattesøvn, så er det relevant, at du går til lægen. I dag går de fleste på nettet, før de går til lægen. Internettet er et godt sted at søge information, hvis du bruger kilder fra det danske sundhedsvæsen. Inden du går til lægen, så er det en god ide at skrive informationer ned som eksempelvis: 
  • Hvornår begyndte din kløe?
  • Hvordan har det udviklet sig?
  • Er der døgn- eller sæsonudsving i symptomerne?
  • Har du andre symptomer som f.eks. træthed, vægttab, nattesved eller feber?
  • Tager du medicin?
Disse ting vil lægen tale med dig om, og så undersøger lægen din hud ift. eventuelt synlige svar på, hvad årsagen til din kløe kan være. 

Alles hud fortjener at have det godt. Uanset om det gælder familiens baby, familiens børn, far og mor eller familiens ældste. Kløende og irriteret hud kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Skal jeg bruge en blødgørende creme til eksem? Findes der flere former for creme til eksem? Skal jeg bruge en speciel eksem creme til hænder? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed.

Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay