Vitaminer

D-vitamin

Nulstil
Filter
Luk

D-vitamin

Vidste du, at din hud selv danner D-vitamin, når solen skinner på den? Det er vildt smart i sommermånederne og i ferien, hvor du har tid til at sidde ude i solen og suge solstrålerne til dig. Nu er det bare sådan, at vinterhalvåret ikke byder på særligt mange solrige dage på disse breddegrader, og det er heller ikke altid, at man lige når at komme ud i solen, før den har gemt sig bag en sky igen. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle voksne og børn over 4 år at tage et dagligt tilskud fra oktober til april. For mange er et tilskud af D-vitamin dog relevant hele året. 

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der dannes i huden ved udsættelse for sollys og som desuden findes i visse fødevarer. Især fede fisk som laks, sild og makrel er gode kilder til D-vitamin. Derudover findes D-vitamin også i en begrænset mængde i mælk, ost og æg. En af vitaminets vigtigste funktioner er at regulere indholdet af calcium i blodet. Falder calciumindholdet i blodet øges produktionen af hormonet PTH i biskjoldbruskkirtlen. PTH fremmer dannelsen af aktivt D-vitamin i nyrerne. Det aktive D-vitamin frigør herefter calcium fra knogler, øger calciumoptagelsen fra tarmen og øger samtidig tilbageholdelsen af calcium i nyrerne. Men for at kroppen kan danne aktivt D-vitamin, skal det først tilføres det inaktive D-vitamin - enten fra kosten eller i form af et kosttilskud. 

D-vitamin, D2-vitamin eller D3-vitamin?

Der findes to former for vitamin D - nemlig vitamin D2 og vitamin D3. Vitamin D2 kommer fra planter, mens D3 enten dannes i huden, når denne eksponeres for sollys, eller optages gennem animalsk kost. Forskellen i de to former for D-vitamin ligger primært i deres vej til det aktive D-vitamin molekyle. Kort sagt så har kroppen nemmere ved, og er hurtigere til, at omdanne vitamin D3 til det aktive D-vitamin, som kroppen kan bruge. Derfor anbefales det at tage et kosttilskud indeholdende vitamin D3.  

Har du mangel på D-vitamin?

D-vitaminmangel giver hos børn rakitis, også kaldet engelsk syge, som bl.a. viser sig ved forstyrrelser af knoglevæksten og dermed blødhed af kraniet hos spædbørn. For voksne kan D-vitaminmangel medføre osteomalaci, der er en sygdom, hvor knoglerne bliver bløde, fordi kalk ikke kan optages i knoglen, når der ikke er D-vitamin til stede i kroppen. Mangel på D-vitamin kan behandles med D-vitamintilskud og en kost rig på D-vitamin.  

Få dækket din daglige dosis af D-vitamin her hos Apoteket-online.dk

Her på Apoteket-online.dk og på dit lokale apotek finder du flere forskellige former for kosttilskud med D-vitamin - herunder piller, tabletter og dråber. Den anbefalede daglige dosis til dig er dog ikke nødvendigvis den samme som den anbefalede daglige dosis til dit barn eller til dine nærmeste. Derfor finder du på apoteket tilskud med D-vitamin i forskellige mængder. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger om D-vitamin her.   

D-vitamin kapsler og D-vitamin tyggetabletter

Synes du også, at det kan være svært at sluge en tablet? Så er en D-vitamin kapsel eller en D-vitamin tyggetablet måske noget for dig? Prøv eksempelvis Solaray D-vitamin 30 μg Kapsler indeholdende 100 bløde kapsler, der er lette at sluge. Tag bare en enkelt kapsel dagligt sammen med et glas vand eller mad. Du kan med fordel også prøve Apovit Immun D-vitamin 25 μg Tyggetabletter med appelsinsmag, der slet ikke skal sluges. Uanset hvilken form for kosttilskud du vælger, så bidrager et tilskud af D-vitamin både til immunforsvarets normale funktion og til at vedligeholde knogler og tænder. 

Suppler din kost med D-vitamin kapsler og D-vitamin tabletter

Får du ikke nok D-vitamin med kosten? Eller får du ikke nok solstråler i hverdagen? Så kan et kosttilskud med D-vitamin måske være en god ide for dig. På apoteket kan du finde flere forskellige former for kosttilskud med D-vitamin. Et eksempel kunne være Apotekets D3-vitamin 35 μg, der er et kosttilskud til voksne og børn fra 11år uden gelatine, mælkeprotein, laktose og gluten. Vil du hellere have dit D-vitamin tilskud opløst i et glas vand, så findes der også brusetabletter som Apovit Immun D-vitamin 25 μg Brusetablet med citron- og limesmag. Har du tvivl eller spørgsmål, så kom endelig forbi dit lokale apotek til en snak med det dygtige apotekspersonale bag skranken. 

D-vitamin dråber er den lette løsning for alle

Vitamin D er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling. Samtidig bidrager vitamin D til dit barns immunsystem, og er dermed med til at give barnet den bedste start på livet. Til børn fra 2 uger og op til 4 år er D-vitamin dråber den letteste løsning for alle. Apotekets D-Dråber Med Mælkesyrebakterier er et 2-i-1 kosttilskud med mælkesyrebakterier og vitamin D3, der både er nemt at anvende og nemt for kroppen at optage. Den anbefalede dosis lyder på 6 dråber dagligt, hvilket svarer til 10 μg.

Hvor meget D-vitamin må man tage om dagen?

Den anbefalede daglige dosis er forskellig fra person til person. Faktorer der spiller ind på disse anbefalinger handler både om årstiden, eventuel graviditet, alder, øget risiko for knogleskørhed samt tildækkende påklædning. EU’s Scientific Committee on Food har dog fastlagt en øvre sikker grænse for det daglige indtag, hvilket du kan se her. 

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Bør jeg tage D-vitamin, hvis jeg ammer? Er der forskel på en D-vitamin tablet og en D-vitamin kapsel? Hvad er den anbefalede dosis for min aldersgruppe? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.