Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Forårsforkølelse – eller allergi?

Nys, røde øjne og løbenæse er karakteristisk for en forårsforkølelse. Men det kan også være symptomer på allergi. Når pollensæsonen begynder, skal du være ekstra opmærksom på, om du har fået allergi. Hver 3. får ikke behandling – ganske enkelt fordi allergien ikke bliver diagnosticeret.
Der er ca. 1 mio. pollenallergikere i Danmark. Det kan ramme både børn og voksne, og de klassiske symptomer er kløe i øjne/næse/svælg, nyseture, løbenæse og røde øjne. Hver 3. ved ikke, at de lider af allergi, og det er et problem. For uden behandling går allergien ud over livskvaliteten. 

Sådan går ubehandlet allergi ud over livskvaliteten

  • Forringet indlærings- og arbejdsevne
  • Dårlig søvn
  • Begrænsning ift. fritidsaktiviteter
  • Risiko for allergisk astma
  • Allergi er immunforsvarets reaktion

At være allergisk betyder, at du reagerer på stoffer, som vores krop normalt ikke reagerer på. Disse stoffer kaldes allergener, og symptomerne du oplever, udløses automatisk via en slags ”fejlreaktion” i dit immunforsvar.

Nogle har helårsallergi – f.eks. over for husstøvmider, skimmelsvamp, dyrehår, fødevarer og specifikke tilsætningsstoffer. Andre har sæsonallergi, der følger pollensæsonen.

Hvis du oplever symptomer, så er det vigtigt, at du finder mønstret i, hvornår de opstår. Har du været i kontakt med kæledyr? Har du slået græs eller været meget ude midt i pollensæsonen? Eller har du spist noget, du ikke plejer at spise?

Det lumske ved allergi er, at du også kan have krydsallergi – dvs. at kroppen ikke kan skelne mellem pollen og allergener i visse fødevarer. Første skridt til at få overblik over din allergi er en allergidagbog, og derefter skal du have foretaget en såkaldt ”priktest” hos en hudlæge. 

Behandling af allergi

Der findes flere forskellige former for medicinsk behandling af allergisymptomer. Det kan være produkter med enten antihistaminer, binyrebarkhormon eller cromoner, og hvis du er meget plaget af allergi, kan du tale med din læge om mulighederne for at blive vaccineret.

Mange kan nøjes med håndkøbsmedicin, som du kan købe på apoteket, hvor du også kan få rådgivning om, hvilken behandling, der passer bedst til dig.