Problem med dårlig ånde
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

7 tips til at bekæmpe dårlig ånde

Det er meget almindeligt at have dårlig ånde, og alligevel er det svært at tale om. Dårlig ånde kan skyldes forskellige faktorer, men uanset årsag, så er det et problem, der påvirker velvære og social omgang med andre mennesker. I 90 % af tilfældene kan grunden til dårlig ånde findes i munden og ikke i fordøjelsesproblemer, som mange tror.

Bakterier, der befinder sig på tunge, tandkød og mellem tænderne nedbryder madrester m.v. og producerer svovlforbindelser, der er årsagen til ubehagelig lugt. Forskellige faktorer kan øge antallet og aktiviteten af disse bakterier og dermed øge risikoen for dårlig ånde.

God mundhygiejne er den vigtigste forebyggelse og behandling af dårlig ånde – og samtidig reducerer du risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose. Når du børster og renser dine tænder effektivt, er der færre madrester i munden – og dermed færre gasser.

7 tips til frisk ånde

  1. Rengør tungen grundigt – evt. med en tungerenser eller med tandbørsten
  2. Rengør grundig i mellemrum – brug gerne en mellemrumsbørste, tandtråd og/eller tandstikker hver aften
  3. Børst tænderne grundigt – morgen og aften
  4. Brug mundskyllevæske 1-2 gange dagligt
  5. Drik masser af vand
  6. Undgå rygning, kaffe og krydret mad
  7. Hold spytcirkulationen i gang – fx efter en frokost med løg eller andet, der kan afgive lugt, så tag evt. sugetablet, der sætter gang i spyt-flowet og renser munden. Hvis du har mulighed – så børst tænder og brug mundskyl

Hvis du fornemmer, at den dårlige ånde kommer fra halsen eller maven, så kontakt din læge.