Prævention

Nødprævention (fortrydelsespiller)

Nulstil
Filter
Luk

Nødprævention

Sprang kondomet? Fik du revet kondomet i stykker med en negl, da det skulle rulles på? Glemte du at tage dine p-piller? Blev du så opstemt, at du tog chancen? Eller har du haft ubeskyttet samleje af andre årsager? Hvis du fortryder et ubeskyttet samleje, så er det efterfølgende muligt at bruge nødprævention i form af en fortrydelsespille. Læs mere herunder om, hvornår man skal tage en fortrydelsespille, hvor mange man må tage, og hvilke bivirkninger der muligvis kan medfølge. 

Er fortrydelses piller 100% sikre? 

Fortrydelsespiller beskytter ikke 100%, så ved anvendelse har du stadig en risiko for at blive gravid. Sikkerheden afhænger af, hvor hurtigt du tog fortrydelsespillen, og hvor tæt du er på ægløsning. Desuden kan en kropsvægt på over 85kg muligvis mindske effekten, men dette er omdiskuteret, og du vil kunne finde både for og imod. Pointen er, at en fortrydelsespille ikke er nogen garanti. Har du taget en fortrydelsespille, så hold øje med, hvornår du får menstruation. Hvis den er forsinket mere end syv dage, skal du tage en graviditetstest for at tjekke, om årsagen er graviditet på trods af, at du tog en fortrydelsespille. 

Kan man blive steril af fortrydelsespiller - nødprævention?

Du kan ikke blive steril af en fortrydelsespille, men det er heller ikke bare bolsjer. Når man tager en fortrydelsespille indtager man en stor mængde hormoner, hvilket kan sende kroppens egen hormonproduktion ud af balance, give bivirkninger og ubehag. Hormoner er bestemt ikke noget, man leger med, og det koster dyrt i bivirkninger, når du tager en fortrydelsespille. Fortrydelsespiller hedder nødprævention af samme årsag - det er absolut sidste nødløsning. 

Hvilke bivirkninger er der ved fortrydelsespiller? 

I en situation, hvor du i forvejen er presset og stresset, har du ikke lyst til bivirkninger. Men fortrydelsespiller kommer dog med en portion bivirkninger, som du muligvis kommer til at mærke til. Man kan blandt andet opleve at få kvalme, opkastninger, hovedpine, brystspændinger og alt det, man ellers normalt kan opleve lige op til menstruationen. Det kan også give uregelmæssigheder i menstruationscyklussen. Dette gælder som oftest bare i den pågældende cyklus, men hvis man gør brug af fortrydelsespiller gentagne gange, så kan det for nogle slå cyklussen i stykker, fordi kroppen har svært ved at finde ud af, hvad der er den naturlige rytme. 

Kan fortrydelsespiller bruges som prævention? 

Det er vigtigt at forstå, at fortrydelsespiller ikke er en form for prævention, som du kan bruge en gang om måneden. Det er en præventionsform, som kan bruges, hvis kondomet er sprunget, eller man har haft ubeskyttet sex. Der er nemlig forskel på prævention og nødprævention. Fotrydelsespiller indeholder så stærke sager, at du ikke skal fylde din krop med dem igen og igen. Det er langt sundere for kroppen - og desuden langt mere sikkert - at bruge en rigtig præventionsform som eksempelvis kondom, spiral, p-piller eller p-plaster. 

Er fortrydelsespiller farlige? 

Nej, det er de ikke. Du kan ikke blive steril af nødprævention, og du skal ikke være bange for at tage en fortrydelsespille. Men derfor skal fortrydelsespiller ikke bruges regulært - måned efter måned. Fotrydelsespiller indeholder bl.a. det syntetisk fremstillede hormon, gestagen, der også findes i visse p-piller. Gestagen kan hos nogle øge risikoen for blodpropper i benene, så hvis du tager fortrydelsespiller hele tiden, kan den samme risiko også gælde her. 

Hvor mange fortrydelsespiller må jeg tage?

Det er ikke farligt at tage flere fortrydelsespiller i samme cyklus, men du bør dog højst tage en enkelt pille, inden for samme menstruationscyklus grundet en højere risiko for uregelmæssige blødninger. Som før nævnt, så skal fortrydelsespiller ikke bruges som normal prævention. Det kan desuden heller ikke betale sig, da præventionsmetoder som eksempelvis kondom, p-piller, p-plaster, p-ring eller spiral alle er langt mere effektive. Til sammenligning med fortrydelsespille har de desuden ingen eller kun få bivirkninger. 

Hvornår skal jeg tage en fortrydelsespille? 

Idéen med en fortrydelsespille er, at den indeholder stoffer, som blokerer og/eller forsinker ægløsningen. Uden æg kan der nemlig ikke ske en befrugtning, og så kan man ikke blive gravid. Denne funktion kræver dog, at pillen tages korrekt. Fotrydelsespiller skal helst tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Nogle skal tages senest 3 døgn efter samlejet, mens fristen for andre fortrydelsespiller er 5 dage. Kaster du dog op inden for tre timer efter, at du har taget pillen, skal du huske at tage en ny pille.  

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Hvad koster en fortrydelsespille? Hvad menes der med en plan b pille? Hvad er virkningen af en fortrydelsespille? Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.
 

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay