Tests

Graviditetstest

Nulstil
Filter
Luk

Graviditetstest – fakta og gode råd

Ønsker du dig en positiv graviditetstest? Eller ønsker du dig en negativ graviditetstest? Hvis du går og drømmer om at blive gravid med dit ønskebarn, så er en positiv graviditetstest det bedste i verden. Og omvendt – så kan det føles som om, din verden braser sammen, hvis graviditeten er uønsket. Derfor er det i alle tilfælde vigtigt, at du bruger graviditetstesten korrekt. Så læs med her og få alt at vide om graviditetstest. 
En graviditet påvirker lynhurtigt hormonerne i din krop. Konkret sker der det, at når kvindens æg er blevet befrugtet, så begynder moderkagens celler at producere hCG hormon, som står for Human Chorionic Gonadotropin. Hormonet hCG kan man meget tidligt i en graviditet måle i både blodet og urinen. En urinprøve er nem at tage, så derfor kan du snildt tage en graviditetstest derhjemme – uden at det påvirker sikkerheden for resultatet. For en graviditetstest til at bruge derhjemme fortæller med 99% sikkerhed, om du er gravid. 

Kan du tage en tidlig graviditetstest?

Svaret er ja. Det er nemlig sådan, at mængden af hCG hormon fordobles ca. hver anden til tredje dag i graviditetens første 10 uger. Der kommer altså hurtigt hCG i din urin, og selv små mængder er mulige at måle. Når du har haft ubeskyttet samleje, og tænker, at tidspunktet er tæt på ægløsning, så kan en graviditetstest, der måler hCG i din urin, altså ganske tidligt give dig svaret på, om du er blevet gravid. Men hvilken graviditetstest skal du vælge? Hvornår kan man tage en graviditetstest? Og kommer der tegn på graviditet, før du kan teste? 

Hvornår kan du se, om du er gravid?

Det er logisk, at du er utålmodig, og helst vil have svar med det samme. Uanset om du håber på at være gravid eller det modsatte. Jo mere hCG, der er i din urin, jo nemmere er det at måle. Men de graviditetstest, vi sælger på apoteketonline.dk er så gode, at resultatet er 99% sikkert. Vel at mærke hvis du følger vejledningen nøje. Skal du fx bruge morgenurin? Skal graviditetstest strimmel / graviditetstest stav holdes direkte under strålen, når du tisser, så urinen er helt frisk? Eller er det okay, at du tisser i en ren engangskop? Og ikke mindst: Hvornår skal du tage testen?
Grundlæggende findes der to typer graviditetstest: 
 • Den klassiske, som du kan bruge fra den dag, du forventer menstruation. Hvis du bruger den tidligere, har du ikke samme sikkerhed for, at testen viser korrekt resultat.
 • Den tidlige, som kan give udslag allerede otte dage efter befrugtning – dvs. ca. fem dage før forventet menstruation – fordi den er designet til at kunne måle selv en ganske lav koncentration af hCG hormonet.
Begge typer graviditetstest kan naturligvis også bruges senere. Fx hvis du først tester din urin, når den forventede menstruation udebliver, eller hvis du har en sjette sans, der fornemmer, at et eller andet er anderledes i din krop. 

Hvordan tager man en graviditetstest?

Princippet i en graviditetstest er, at testeren kan suge urin enten ved at blive holdt under strålen, når du tisser, eller ved at blive dyppet i urin. Det er forskelligt, hvor lang tid de forskellige testere skal have til at suge urin. Herefter lægger du testeren på en jævn overflade i et antal minutter – igen er der forskel på de forskellige typer graviditetstests. Der er også forskel på, hvordan resultatet bliver vist. Så det vigtigste råd, når du tester for at få svar på, om du er gravid, er: Læs vejledningen omhyggeligt – også selvom du har prøvet samme type graviditetstest før, for producenten kan have ændret noget. 

Hvor hurtigt kan man se, om man er gravid?

Hvis du har prøvet at tage en graviditetstest, så kender du følelsen af de lange sekunder, du skal vente, før resultatet viser sig. De første sekunder, du skal tælle, er når testen bliver vædet af/dyppet i urinen. Nogle testere skal kun vædes tre sekunder, mens andre skal holdes 10 eller 20 sekunder i urinen. Hvis du er bange for, at urinstrålen ikke rammer teststrimlen, så kan du vælge et testkit, hvor der medfølger en kop. 
Når graviditetstesten er blevet vædet med urin, skal du aflæse resultatet efter det antal minutter, der står i vejledningen. Nogle tests giver svaret efter 1-2 minutter, mens andre først er klar til aflæsning efter 10-15 minutter. Det er vigtigt, at du ikke aflæser for tidligt, så testeren ikke har målt hCG niveauet. Men heller ikke for sent, for på grund af kemiske ændringer kan farverne ændre sig, når testen har ligget et stykke tid, og så er testen ugyldig. De forskellige typer graviditetstest bruger forskellige symboler til at vise resultatet. Som regel er der en tegning, der viser, hvornår du står med hhv. en positiv graviditetstest og en negativ graviditetstest, og om testen er gennemført med korrekt mængde urin. 

Vælg den bedste graviditetstest – for dig

Apotekets graviditetstest er et godt valg, når du ønsker en god, sikker test, der er nem at bruge. De fleste graviditetstests på markedet er af høj kvalitet og sikkerhed. Men hver kvinde har sine præferencer – især i forhold til håndteringen, fordi det kan være lidt grænseoverskridende at røre ved sin egen urin.
 • I en test med strips til at måle hCG skal du opsamle urinen i et bæger, som du kan dyppe strippen i
 • Mere hygiejnisk er løsningen med en stav, hvor den sugende strip er monteret i et plastikhylster, som du blot tisser på
 • Den digitale graviditetstest er den dyreste – men både hygiejnisk og brugervenlig fordi det eneste, du skal gøre, er at tisse på testen
Gå på opdagelse, og find din favorit på apoteket-online.dk. Her kan du også købe en ægløsningstest, der fortæller, hvornår du har ægløsning, hvilket kan være en stor hjælp, når du gerne vil være gravid. Husk, at du altid kan gå ind på dit lokale apotek og få god og gratis rådgivning fra en fagperson. 

Er jeg gravid? Hvor langt er jeg henne?

Hvor tidligt kan man mærke graviditet? Hvornår kan man se, man er gravid? Hvor mange uger er man gravid? Når du står med det positive testresultat i hånden, melder der sig et hav af tanker, spørgsmål og følelser. Hvis du ligner de fleste andre, så går du sikkert straks i gang med at søge information på nettet. Og så skal du skynde dig at booke en tid hos din læge. Dels for, at lægen kan kontrollere, at din graviditetstest har vist det rigtige resultat, men også for, at lægen kan svare på alle din spørgsmål og tjekke, at alt er, som det skal være. 

Tip: Brug din morgenurin

Selvom der står i vejledningen til din graviditetstest, at du kan bruge den hele døgnet, så kan det give dig en lille fordel at teste med morgenurin. Det er nemlig sådan, at dit hCG niveau er højest om morgenen. 

Kan en graviditetstest være falsk? Ja – både falsk positiv og falsk negativ!

En graviditetstest er 99% sikker. Med andre ord, så er testen ikke 100% sikker. Så både et positivt og et negativt resultat kan være falsk. 

Falsk positiv kan skyldes, at du:
 • Lige har været gravid
 • Får noget medicin, der indeholder hormoner
 • Har en sjælden sygdom i æggestokkene
Falsk negativ kan skyldes, at dit hCG niveau er lavt fordi: 
 • Du lige har drukket meget væske
 • Du tog testen for tidligt
 • Det er mindre end fire timer siden, du har været på toilettet for at tisse (kan imødegås ved at bruge morgenurin til testen)
Hvis du er i tvivl om resultatet, så tag en test mere efter et par dage – eller kontakt din læge for at blive undersøgt. 

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay