Tamponer og bind

Inkontinens

Nulstil
Filter
Luk

Inkontinens hjælpemidler

Næsten 500.000 danskere lider af urininkontinens. Det kan være alt lige fra små dryp et par gange om måneden til daglige dryp eller måske flere “større uheld” om ugen. Risikoen for at blive inkontinent stiger med alderen, og ca. 50% af alle kvinder over 75 år lider af inkontinens. Uanset årsag, så er det enormt irriterende, og kan lynhurtigt blive en hindring for aktiviteter som f.eks. at cykle eller gå en tur. 

Hvad er inkontinens?

Man opdeler lidelsen i stress-inkontinens og urge-inkontinens. Stress-varianten viser sig som regel ved, at der kommer en smule urin i trusserne, når du hoster, løfter noget tungt, hopper eller løber. Årsagen er som regel, at bækkenbunden er svækket - f.eks. fordi en kvinde har født flere og/eller store børn. Urge-varianten giver en akut trang til at tisse, så det kan være svært for blæremusklen at holde på vandet. Det kan komme i kølvandet på visse sygdomme, men det kan også være udløst af noget så simpelt som alder.

Hvad kan man gøre ved inkontinens?

Inkontinens kan påvirker både din hverdag og livskvalitet. Først og fremmest skal du prøve at tage en snak med din læge for at stille diagnosen og finde årsagen, så du kan blive behandlet og forhåbenligt helbredt. Dernæst skal du få en god rutine med at lave knibeøvelser. Og så skal du gøre dig selv den tjeneste at bruge et godt inkontinensprodukt, der både kan absorbere urinen og lugten. For uden at føle sig tør og ren er det svært at være veltilpas, og have mod på at færdes normalt ude blandt mennesker. 

Inkontinens hjælpemidler - både til mænd og kvinder

På dit lokale apotek findes flere forskellige produkter til dig der døjer med inkontinens. Dog kan det være svært at navigere mellem inkontinensbind, bleer og trusseindlæg. Husk at der til enhver tid står søde og dygtige farmakonomer klar bag skranken på dit lokale apotek til at hjælpe dig i den rigtige retning med netop dit problem. Til inspiration har vi her samlet et lille udvalg af inkontinensprodukter du kan få på apoteket. 
  • TENA Silhouette Plus High Waist inkontinenstrusser til kvinder ser ud og føles præcis som almindelige trusser, men er designet som middel mod ufrivillig og hyppig vandladning. Med en chik cremefarve både på inder- og ydersiden er de elegante, smukke og diskrete. En høj talje, feminint design og stof med blød pasform sikrer, at de bliver bekvemt siddende på plads hele dagen, samtidig med at det pålidelige Plus niveaus sugende kerne fastholder selv større vandladninger og neutraliserer lugte og dermed hjælper dig med at holde dig frisk og feminin hele dagen lang.
  • Inkontinens rammer især kvinder - men mænd kan også få problemer med at holde tæt. De fleste har sikkert hørt om bind til kvinder, men de særlige bind til absorbering af urinlækager findes faktisk også i en særlig variant afinkontinensbleer og bind til mænd. Designet som produkt mod ufrivillig vandladning. Tena Men Level 2 er særligt udviklet til mandens anatomi og giver med sin skåleformede udformning og tætte pasform tørhed, sikkerhed og velvære dagen igennem. Klæbestrimlen sikrer, at produktet sidder ordentligt på plads, så man kan fortsætte med sine vanlige aktiviteter.
  • Udover produkter direkte rettet mod inkontinens for kvinder og/eller mænd, så er det ofte også en god ide at bruge en barrierecreme i de intime områder. 3M Cavilon Barrierecreme er en langtidsvirkende, pH-balanceret og allergivenlig barrierecreme, der beskytter huden mod kropsvæsker.
  • Har du brug for en ekstra beskyttelse og tryghed i løbet af natten, kan du overveje et stiklagen mod inkontinens. Tena Stiklagen er et mere enkelt alternativ til sengebeskyttelse. På bagsiden er en tynd plastfilm, og kanterne er behandlet med paraffin for at hindre lækage.

Er der forskel på voksenbleer og inkontinensbind? 

Til sammenligning med inkontinensbind, så mener mange at voksenbleer, blebukser og buksebleer til tider er mere behagelige end almindelige indlæg mod ufrivillige vandladninger. En blebuks dækker hele underlivet og sidder ikke løst på samme måde som et bind. Derudover er de ofte større og har derfor normalt en højere sugeevne. Tena Fix Cotton Special findes eksempelvis i forskellige størrelser og kan bruges af både mænd og kvinder. Både inkontinensbind og voksenbleer er gode hjælpemidler mod inkontinens - det er op til dig, hvad du synes fungerer bedst for netop dig. 

Er inkontinens farligt? 

Inkontinens er ikke farlig i sig selv. Hverken stress-inkontinens eller urge-inkontinens. Begge varianter kan dog være voldsomt generende og fører ofte til, at man isolerer sig socialt i større eller mindre grad. Urge-inkontinens kan dog være et tegn på en mere alvorlig sygdom. Det kan eksempelvis dreje sig om nerve- eller hjernesygdomme og kræft i blæren. Alt for mange kvinder er skamfulde over problemer i relation til inkontinens og lever derfor med generne uden at få hjælp. Der er dog gode muligheder for at behandle inkontinens: For det første bør man kontakte sin læge, hvis man har generende ufrivillige vandladninger for at få tjekket, at det ikke kommer som følge af en anden og mere alvorlig sygdom. For det andet kan man hjælpe sig selv ved at købe et eller flere hjælpemidler på apoteket, der gør hverdagen med inkontinens betydeligt lettere.  

Forstoppelse og inkontinens

Kroppens funktioner og dele har et indbyrdes samspil. Så tit er der en sammenhæng mellem flere forskellige gener. At forstoppelse og inkontinens er lidelser, der hører hjemme i samme del af kroppen, er fakta. Men at der er en sammenhæng, er det nok ikke alle, der har tænkt over. Fakta er imidlertid, at forstoppelse kan give inkontinens, så det er endnu en god grund til at forebygge og behandle forstoppelse. 

Definitionen på forstoppelse er, at din afføring generer dig, fordi du har symptomer som: 
  • Sjælden (flere dages mellemrum) og hård afføring
  • Luft i maven
  • Mavekneb
  • Fornemmelse af, at tarmen ikke bliver tømt
  • Behov for at presse for at komme af med afføringen
Det går naturligvis ud over livskvaliteten at gå rundt med gener fra mave og tarm. Men ikke nok med det. Forstoppelse kan også både afførings- og urininkontinens. Afføringsinkontinens betyder, at der kommer “bremsespor”, små klatter afføring eller flydende afføring i dine underbukser. Den urininkontinens, der kan blive udløst af forstoppelse, er den såkaldte stress-inkontinens, hvor du lækker i underbukserne, når du hoster, nyder eller bærer noget tungt. 

Som bekendt er det altid bedst at forebygge lidelser, hvis det er muligt. Det gælder også forstoppelse. Ikke mindst fordi det kan forhindre, at din forstoppelse udløser inkontinens. To ting, der har meget stor indflydelse på din tarmfunktion, er mad/drikke og motion, som begge har stor indflydelse på tarmens indhold. 
  • Væske: Hvis du drikker for lidt, så suger kroppen væske fra tarmindholdet. Det betyder, at tarmindholdet bliver mere tørt og knoldet - og derfor sværere at komme af med.
  • Kost med fibre: Når du spiser, sætter du med det samme fordøjelsen i gang. Men det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser. Mad med fibre er guf for tarmen, fordi fibre stimulere tarmens bevægelser, så afføringen nemmere bliver masseret frem til endetarmen.
  • Motion: Helt lavpraktisk og logisk er det sådan, at når du bevæger kroppen forplanter bevægelserne sig til tarmen.

Inkontinens i overgangsalderen 

“Urge” betyder trang, og den type inkontinens, kvinder kan få i og efter overgangsalderen, kalder man også trang-inkontinens. Symptomerne er akut og voldsom trang til at tisse, så du næsten ikke kan nå ud på toilettet, før de første dråber lander i trusserne. Samtidig skal du tisse ret ofte - også om natten. Årsagen er, at kroppen savner sit østrogen, men du behøver ikke at tænke i retning af østrogentilskud for at afhjælpe problemet. 

På den korte bane kan et særligt trusseindlæg eller inkontinensbind give tryghed. På den lidt længere bane kan du tabe dig, hvis du er overvægtig, for ekstra vægt giver ekstra tryk på blæren. Og så kan du træne bækkenbunden. Træning virker både som forebyggelse og behandling, så der er kun gode grunde til, at du får implementeret bækkenbundstræning i din hverdag.