Vitaminer

A-vitamin

Nulstil
Filter
Luk

A-vitamin

I en hektisk hverdag kan det være svært at få spist sundt og varieret til alle måltider. Mindst lige så svært kan det være at holde styr på, hvilke fødevarer, der indeholder hvad, og om du får nok af de vitaminer og mineraler, du har brug for. Læs mere herunder om, hvad A-vitamin er for en størrelse, og hvilke symptomer du muligvis oplever, hvis du er i underskud af A-vitamin.

Hvad er A-vitamin?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der bl.a. er essentielt for synet, immunsystemet og vedligeholdelsen af hud og slimhinder. Din krop kan indtage A-vitamin som to forskellige hovedformer: Enten som retinol, der findes i animalske produkter som lever, fisk og mejeriprodukter eller som karotener, som kroppen kan omdanne til A-vitamin. Karotener findes i frugter og grøntsager som gulerødder, spinat, abrikoser og søde kartofler.

Har du mangel på A-vitamin?

Mangel på A-vitamin viser sig forskelligt fra person til person, men kan bl.a. føre til alvorlige helbredsproblemer såsom nedsat syn i skumring og mørke, tør hud og øget risiko for infektioner. Har du en mistanke om, at du måske er i underskud af A-vitamin, kan du kontakte din læge med henblik på at få taget en blodprøve, der kan vise dig, om du befinder dig i en mangeltilstand af A-vitamin. Er dette tilfældet kan du prøve dig med en kost med flere A-vitaminrige fødevarer og måske supplere med et tilskud af A-vitamin. 

Få dækket din daglige dosis af A-vitamin hos Apoteket-online.dk

På dit lokale apotek samt her på Apoteket-online.dk finder du en bred vifte af forskellige kosttilskud - herunder A-vitamin tabletter. Prøv måske DFI Grønne Vitaminer A-Vitamin 1500 Mikg. Tablet, der er et kosttilskud, der bidrager til en normal funktion af huden, synet og slimhinderne. Kosttilskuddet er vegansk, og så er én daglig tablet nok til at dække kroppens behov for A-vitamin og understøtte din generelle sundhed. 

Suppler din kost med en A-vitamin pille eller en multivitamin 

Måske har du ikke kun brug for et tilskud af A-vitamin, men et generelt tilskud af både vitaminer og mineraler? I så fald er Apovit Multi Voksen muligvis det, som du står og mangler. En multivitamin til voksne og børn fra 11 år med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der bidrager til immunsystemets normale funktioner. Er du i tvivl om, hvorvidt du har brug for en generel multivitamin eller et kosttilskud specifikt med A-vitamin, så bør du kontakte din læge eller komme forbi dit lokale apotek til en snak med det dygtige apotekspersonale. 

Hvor meget A-vitamin må man tage om dagen?

Den anbefalede daglige dosis for voksne mænd er 900 retinolækvivalenter svarende til 900 mikrogram retinol og for voksne kvinder er den daglige dosis 700 retinolækvivalenter. Læs mere om Fødevarestyrelsens anbefalede daglige doser for forskellige aldersgrupper lige her. Tager du mere end 5-10 gange den anbefalede dosis A-vitamin over en længere periode, kan det give bivirkninger i form af tør hud, tørre slimhinder, kløe, hårtab, knogle- og ledsmerter samt et forhøjet calciumindhold i blodet. 

Få en sund og glat hud med A-vitamin hos Apoteket-online.dk

Som før nævnt er A-vitamin nødvendigt for synet - specielt i mørke. A-vitamin bidrager tilmed til en sund og glat hud samt til at forbedre hudens kvalitet, regenereringsproces, fine linjer og overordnede tekstur. A-vitamin er desuden også indblandet i immunforsvaret, sædcelleproduktionen samt smag og appetit. Er du i tvivl om, hvorvidt du bør tage et kosttilskud med A-vitamin, så kom endelig forbi dit lokale apotek, hvor det dygtige apotekspersonale står klar bag skranken til at hjælpe dig i den rigtige retning. 

Tag kampen op mod akne med A-vitamin 

Vidste du, at A-vitamin kan og ofte bliver anvendt i behandlingen af akne? A-vitamin påvirker nemlig hudens regulering af talgproduktion samtidig med at vitaminet fremmer cellefornyelse og formindskelsen af inflammation. Disse er alle vigtige faktorer i behandlingen af akne. En kur mod akne i form af A-vitamin skal du kontakte din praktiserende læge om, da det ikke er noget, som du kan købe uden recept. 

Må du tage A-vitamin, hvis du er gravid eller ammer? 

Tag aldrig mere end den anbefalede dosis - heller ikke når du ikke er gravid. Både mangel på A-vitamin og overdosis kan muligvis øge risikoen for medfødte misdannelser af nervesystem, knogler og hjerte. Store doser A-vitamin kan desuden formentlig udskilles via modermælken og dermed give anledning til bivirkninger hos det ammende barn. I praksis betyder det, at gravide og kvinder, der ammer, ikke bør indtage mere A-vitamin som tilskud, end hvad der findes i en almindelig vitamin-mineraltablet. 

Køb dit kosttilskud med A-vitamin på dit lokale apotek og her på Apoteket-online.dk 

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvad er A-vitamin? Mangler jeg A-vitamin? Bør børn indtage kosttilskud med A-vitamin? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.