Bemærk at priser og lagerbeholdning kan variere, når du skifter apotek.
Din kurv bliver automatisk opdateret.
Sår og blister i munden
After, der i daglig tale kendes som blister, sår og blæner i munden, er små runde eller ovale sår omgivet af en rød ring. Selvom sårene er overfladiske, kan de gøre rigtig ondt - især når man spiser. De er oftest af finde på tungen, på indersiden af læben eller i slimhinden i munden. After forsvinder oftest af sig selv i løbet af 10-14 dage, men det kan føles som rigtig lang tid, hvis man oplever smerter, hver gang man spiser eller drikker. Heldigvis har vi på apoteket et stort udvalg af hjælpemidler mod sår og blister i munden, der både hjælper til i helingsprocessen og virker smertestillende.
Hvorfor får man blister?
After er et fagudtryk for blister, som rigtig mange har prøvet at have. De kommer typisk på indersiden af kinden eller læben, og viser sig som et lille rundt sår, der kan være alt lige fra et par millimeter til over en halv centimeter i diameter. Blister svier, brænder og irriterer - ikke mindst i forbindelse med måltiderne. Som regel heler blister op af sig selv i løbet af ret kort tid, så den eneste ”behandling” er som sagt at prøve på at undgå dem. Men det kan være svært, for man ved ikke præcis, hvorfor op til 20% af befolkningen får blister. Nogle får det i forbindelse med f.eks. stress, hormonelle forandringer eller nedsat immunforsvar. Andre får det som reaktion på visse fødevarer. Og så tyder det desuden på, at der er en arvelig faktor.Hvordan får man blister i munden væk?
Der findes desværre ingen effektiv kur mod after, og derfor er formålet med en eventuel behandling først og fremmest af lindre generne. Apoteket har flere forskellige produkter til lindring af blister og sår i munden, og derudover har vi også et par gode råd, der måske kan hjælpe dig med at forkorte forløbet af generne.- Skyl dagligt med en mundskyllevæske, der indeholder Klorhexidin.
- Børst tænderne skånsomt.
- Undgå mad som brød med en skarp skorpe der eventuelt kan lave en rift.
Hvilke midler kan jeg få mod blister i munden?
Både på dit lokale apotek og på Apoteket-online.dk kan du finde et bredt udvalg af midler mod blister. Der findes både produkter i form af en gel eller en spray. Herunder har vi samlet et par eksempler, som du måske kan drage inspiration fra.
- Dentacure Gel Mild Mint er en effektiv hjælp mod blister, sår og rifter i munden samt blødende og betændt tandkød. En intensiv og hurtigtvirkende hjælp mod blister og tandkødsproblemer, der indeholder både bukkehornsfrø og Hyaluronsyre. Påfør 1 cm gel på betændelsesområdet eller blisten enten med tandbørsten eller fingeren 2-3 gange dagligt. Kan med fordel anvendes efter hvert måltid.
- GUM Aftaclear Spray er en slags førstehjælp ved blister i munden. En spray, der giver umiddelbar smertelindring og fremskynder helingen fra første påføring. Aftaclear Spray er både hurtig og nem at anvende, og så er den særlig god ved svært fremkommelige steder i munden. Spray bare en enkelt gang på blisten og gentag flere gange om dagen efter behov.
- Curasept AfteRapid Spray er en spray som lindrer smerte samtidig med at beskytte og fugtiggøre sår og blister. Hjælper desuden til en hurtigere heling af sår og blister. Curasept AfteRapid Spray indeholder patenteret og særlig designet BIOMOIST Hyaluronsyre og består derudover af en stabil emulsion, der danner en lipidbeskyttende film på såret.
Hvad er forskellen på blæner og blister i munden?
Blister kaldes også for after, blegner eller blæner, men de er alle sår, der kan opstå på indersiden af munden, på læberne eller på tungen. Efter caries og paradentose er after den hyppigst forekomne sygdom i munden. Sårene smitter ikke, men kan være til stor gene i hverdagen. Vi anbefaler derfor at bruge et middel mod blister og blæner, der om ikke andet kan virke smertelindrende.
Slip af med rifter i munden med vores gel til sår og blister
En rigtig populær løsning mod sår og blister i munden er en smertelindrende gel til lokalt brug i munden som eksempelvis Curasept AfteRapid Gel til både sår, blæner, blister og rifter i munden. Gelen lindrer smerte, beskytter og fugtiggør sår og blister, samtid med at fremskynde helingsprocessen. AfteRapid Gel hjælper desuden med at regenerere tandkødsvævet ved at øge hydreringen af slimhinderne, hvilket resulterer i forbedret celletrofisme og cellefornyelse.
Effektiv lindring med gel til blister i munden
Den umiddelbart mest effektive lindring mod blister i munden finder du som før nævnt i form af en gel mod after. Måske kunne Aftamed Gel være noget for dig? Aftamed oral gel fremmer helingen af mindre sår på slimhinder og sår i munden, giver hurtig smertelindring og reducerer varigheden af forløbet. Den indeholder Hyaluronsyre og kan anvendes af alle aldersgrupper.
Kan jeg også behandle sår og blister på tungen med gel til blister i munden?
Det korte svar: Ja. Det lange svar: Ja det kan du sagtens. Blister og blæner kan forekomme flere forskellige steder i munden. Både på slimhinderne, på indersiden af læberne eller på tungen. Uanset hvor blisten opstår, så er det en god ide at behandle med en smertelindrende gel og/eller spray for at mindske generne bedst muligt.
Blister, blæner og sår i munden kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvad er forskellen på en smertelindrende gel og en smertelindrende spray? Hvilket middel bør jeg vælge? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.
Blister, blæner og sår i munden kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvad er forskellen på en smertelindrende gel og en smertelindrende spray? Hvilket middel bør jeg vælge? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.