Mineraler

Selen

Nulstil
Filter
Luk

Selen

Selen er et essentielt sporstof, der spiller en vigtig rolle i mange af kroppens forskellige funktioner - herunder immunsystemet og stofskiftet. Selen indgår desuden også i det antioxidative forsvar, der neutraliserer frie radikaler, så de ikke gør skade. Har du styr på hvor i kosten, du finder et højt indhold af selen? Eller hvor meget selen du bør indtage om dagen? Læs mere herunder om symptomer på selenmangel, de forskellige typer af kosttilskud med selen, som du kan finde på dit lokale apotek eller her på Apoteket-online.dk og meget mere. Har du spørgsmål eller tvivl er du som altid også velkommen på dit lokale apotek, hvor det dygtige apotekspersonale står klar bag skranken til at hjælpe dig i den rigtige retning.  

Selen tilskud

Langt det meste af kostens selen findes bundet til aminosyrer som organisk selenomethionin og selenocystein. Den anbefalede daglige indtagelse er 50μg om dagen for kvinder og 60μg om dagen for mænd. Opnår du ikke denne daglige dosis gennem kosten, hvor selen især findes i fisk, skaldyr, æg og lever, så kunne det måske være en god ide at tage et kosttilskud med selen. Et eksempel på dette kunne være Solaray Selen Kapsler, der bidrager til immunsystemets normale funktion og til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. En enkel kapsel dagligt med mad eller vand er nok til, at du kan være sikker på at have nået den anbefalede daglige dosis. 

Symptomer på selen mangel

Som før nævnt så indgår selen i det antioxidative forsvar ved at udgøre en del af enzymet glutathionin. Helt generelt så er selen nødvendigt for et velfungerende immunforsvar, og derfor er kroppen også ret god til at optage selen. Det kræver dog, at du i din kost får tilstrækkeligt med eksempelvis fisk, skaldyr, æg og lever eller alternativt tager et kosttilskud med selen. De mest almindelige symptomer på, at din krop mangler selen, viser sig i form af træthed, muskelsvaghed og/eller problemer med hår og negle. 

Hvad er selen godt for?

Selen indgår som byggesten i flere af kroppens funktioner og understøtter primært det antioxidative forsvar. Derudover bidrager selen til at vedligeholde både hår og negle, beskytte celler mod oxidativt stress samt en normal funktion af skjoldbruskkirtlen og en normal dannelse af sædceller. Prøv med fordel Vitacare Selen Organisk Tabletter med 90 organiske selentabletter indeholdende 100μg selen. Den anbefalede dosis er en enkelt tablet dagligt. 

Hvilke typer af selen kosttilskud kan jeg få her på Apoteket-online.dk?

Her på Apoteket-online.dk eller på dit lokale apotek finder du flere forskellige former for selen kosttilskud. Du kan eksempelvis få selen i kombination med silica og zink, eller du kan få en tablet bare med selen. Desuden kan du få dit kosttilskud enten i form af kapsler eller tabletter. Måske er Longo Vital Hair & Nails med silica, zink og selen noget for dig? Her får du et tilskud af selen i en mandelformet tablet, hvilket gør den lettere at sluge. Kosttilskuddet er specielt sammensat af vitaminer, mineraler, ølgær og planten agerpadderok, der indeholder silica. Biotin, kobber, selen, zink og silica bidrager sammen til vedligeholdelse af normalt hår, normale negle samt normal pigmentering af håret. 

Selen kapsler eller selen tabletter?

Forskellen på selen kapsler og selen tabletter kan findes i kosttilskuddets absorptionsrate og brugervenlighed. Hvor godt kroppen optager det specifikke kosttilskud, handler dog også om kosttilskuddets sammensætning. Biosym OmniSelen3 Tabletter er et kosttilskud, som indeholder tre forskellige selenkilder - bl.a. organisk bundet selengær. Denne sammensætning bidrager til en effektiv optagelse af dette mineral. Produktet er desuden vegansk. En anden mulighed kunne være Bio-Selen + Zink Tabletter, der udover selen også indeholder zink, samt vitaminerne A, B6, C og E. Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion og sammen med zink, og vitaminerne A, B6 og C, også til et normal immunsystem. Desuden er vitamin E med til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Kosttilskuddet er fremstillet under farmakologisk kontrol. 

Køb dit selentilskud på dit lokale apotek eller her på Apoteket-online.dk

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvordan ved man, om man har mangel på selen? Kan man tage et kosttilskud med selen, mens man er gravid eller mens man ammer? Bør børn indtage kosttilskud med selen? Findes selen i almindelige multivitaminer til voksne? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.