Rygestop produkter

Nikotin inhalator

Nulstil
Filter
Luk

Nikotin inhalator

Overgangen fra ryger til ikke-ryger kan være svær, da der både skal gøres op med de faste rygevaner og den stærke afhængighed af nikotin. Plastre, tyggegummi og produkter, som eksempelvis en nikotin inhalator, kan hjælpe dig med et rygestop. Men det er ikke mirakelmidler - du skal selv ville det, hvis dit rygestop skal blive en succes. Har du brug for noget der holder dine hænder beskæftiget i en bevægelse, du kender fra rygning, så kunne en nikotin inhalator måske være noget for dig?

Hvordan fungerer en nikotin inhalator? 

Lægemidler, der indeholder nikotin, kaldes nikotinerstatningsprodukter. De kan bruges i forbindelse med et rygestop til at afvænne kroppen fra nikotin. Ved at bruge nikotinerstatningsprodukter forsvinder trangen til nikotin, og abstinenserne mindskes kraftigt på trods af, at du får tilført langt mindre nikotin end ved rygning. Samtidig undgår du tjære, kulilte og de flere tusinde andre kemiske stoffer, der er i tobak. 

Har du lyst til at prøve en nikotin inhalator, så kunne et eksempel være Nicorette Inhalator. Inhalatoren fungerer ved at forstøve nikotin som damp, og nikotinen optages derved hurtigt i blodbanen efter inhalering, hvilket kan lindre rygetrangen. Du kan bruge inhalatoren sammen med andre nikotinerstatninger såsom nikotin plaster, der tilfører nikotin over længere perioder. Med en nikotin inhalator får du et erstatningsprodukt for tobak der ikke afgiver røg og lugtgener, og som derfor kan bruges alle steder: Indendørs, på arbejdspladsen og under transport. Når du bruger vores inhalator fra Nicorette frigives den mængde nikotin din krop er blevet vant til, og det hjælper med at bekæmpe din rygetrang, og gør det nemmere at stoppe helt med at ryge. Brug inhalatoren hver gang du føler trang til at ryge. Husk at en nikotin inhalator er et medicinsk produkt, og vi anbefaler derfor, at du altid følger anvisningen på indlægssedlen.

Hvordan bruger du en nikotin inhalator? 

En nikotin inhalator består af tre dele som er samlet til en enhed: Mundstykket, endestykket og en dosisbeholder. Nikotinen afgives som damp fra dosisbeholderen med nikotinvæsken, og optages i kroppen, når dampen inhaleres. Brug inhalatoren med enten lette eller dybe sug. Hver nikotin prop rækker til 20-30 minutters brug. Du kan også dele den op på f.eks. 2x10 minutter eller 4x5 minutter.
Sæt nikotinproppen i mundstykket og drej mundstykkets to dele sammen. Brug proppen indenfor 12 timer. Tag den brugte nikotin prop ud af mundstykket ved at vride mundstykket, så de lodrette streger sidder ud for hinanden. Herefter kan du åbne mundstykket.

Hvor længe skal man bruge en nikotin inhalator? 

Det anbefales, at du benytter dig af en inhalator i minimum 3 måneder med fuld dagsdosis efter dit behov, før forbruget langsomt nedtrappes. Du bør stoppe helt med at ryge senest efter 6 måneder. Dette er med til at øge dine chancer for et succesfuldt rygestop. Den typiske daglige dosis for en voksen ligger på omkring 6-12 nikotin propper/dosis beholdere om dagen. Det er vigtigt du ikke overstiger dit normale daglige forbrug. Du kan finde eksempler på en nedtrapningsplan i indlægssedlen.

Bivirkninger ved en nikotin inhalator

Selvom en nikotin inhalator kan købes som håndkøbslægemiddel, er der risiko for at opleve bivirkninger som f.eks.
  • Hoste og irritation af mund og hals - dette ses oftest ved opstarten af brugen af inhalatoren
  • Hovedpine
  • Ondt i halsen
  • Kvalme eller opkastninger
Alle ovennævnte symptomer er mulige bivirkninger af at have nikotin i kroppen. Det er dog bedre at bruge nikotin inhalator som erstatning for rygning. Et rygeafvænningspræparat øger også chancen for et succesfuldt rygestop for rigtigt mange rygere. Hvis du ikke får det fulde udbytte ud af din nikotin inhalator, kan du prøve vores andre rygestop præparater som f.eks. nikotinplastre eller nikotintyggegummi

Nikotin inhalator i forbindelse med graviditet og amning

Nikotin og rygning påvirker fosterets hjerte og det nyfødte barns åndedræt. Nikotin og rygning bør derfor undgås ved graviditet og amning. For at få den rette rådgivning til dit rygestop, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge, hvis du har svært ved at stoppe med at ryge under din graviditet eller ved amning.

Husk at du altid er velkommen til at komme forbi dit lokale apotek og få gode råd og vejledning om dit rygestop. Hvilke produkter virker godt sammen? Hvad er forskellen på en nikotin inhalator og en nikotin spray? Hvordan bruges en nikotin inhalator? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.