Rygestop produkter

Nikotinplaster

Nulstil
Filter
Luk

Nikotinplaster

Har du svært ved at lykkedes med et rygestop? Har du måske brug for en hjælpende hånd til at mindske abstinenser og rygertrang? Så er et nikotinplaster måske noget for dig. Du kan nemlig både få plastre, der holder i 16 timer og 24 timer, så du ikke skal tænke på noget i løbet af dagen. Plastret sørger for at frigive en konstant mængde nikotin, så din rygertrang mindskes. 

Hvad er et nikotinplaster? 

Et nikotinplaster er et ud af mange midler, du kan benytte for at øge dine chancer for at blive røgfri på vejen hen mod et endeligt rygestop. Nikotin er stærkt afhængighedsskabende, og du kan derfor opleve abstinenser, når du stopper med at ryge. For at gøre overgangen fra ryger til ikke-ryger lidt lettere, kan man derfor med fordel benytte sig af vores nikotinerstatningsprodukter som f.eks. et nikotinplaster. Du kan anvende et nikotinplaster i en periode til at erstatte den nikotin, du ellers ville have fået fra tobak, for at lindre nikotintrang og abstinenssymptomer. 

Hvordan virker et nikotinplaster? 

Nikotinplastre er et depotplaster, der virker ved at frigive en jævn mængde af nikotin til blodet hen over dagen i en konstant og kontrolleret mængde. Med den konstante og jævne frigivelse af nikotin til kroppen, vil der ikke kunne opleves den samme fornemmelse af mangel på nikotin, som der kan ved brug af andre hurtigtvirkende nikotinprodukter. Når du bruger et nikotinplaster i stedet for cigaretter, tilføres den nikotin som din krop er afhængig af, uden at du udsættes for alle de skadelige stoffer der findes i tobaksprodukter. 

Nikotinplaster og rygestop

Når du prøver at stoppe med at ryge, kan det være svært både at kæmpe mod sine rygevaner og samtidig sin nikotinafhængighed. Hvis du anvender et nikotinplaster som hjælp på vejen mod det endelige rygestop mærker du ikke de samme abstinenser fra nikotinafhængigheden, og du kan derfor nemmere koncentrere dig om at stoppe rygningen. Det første skridt mod rygestop er, at du dropper cigaretterne, og derefter langsomt trapper nikotinforbruget ned, så du til sidst er helt fri for din afhængighed. Det er de færreste der lykkedes med at holde op med at ryge fra den ene dag til den anden, men mange har rigtig gode erfaringer med at bruge nikotinplaster i forbindelse med rygestop, da det giver en blidere overgang med færre abstinenser, og dermed øger chancen for succes med rygestop. 

Hvilken styrke af nikotinplaster skal jeg vælge? 

Nikotinplastre findes i flere forskellige styrker, og der kan være behov for mere eller mindre hjælp til at finde den helt rigtige styrke, alt efter hvor meget nikotin, kroppen er vant til at få tilført dagligt. Vores produkter fra Nicorette tilbyder plastre i styrkerne 10 mg, 15 mg og 25 mg, hvor plastrene indeholder hhv. 15,75 mg nikotin, 23,62 mg nikotin og 39,37 mg nikotin. Plastrene fra Nicorette skal sidde i 16 timer, og plastrene fra Nicotinell skal sidde i 24 timer ad gangen. Ved brug af nikotinplastre fra Nicorette skelnes der mellem høj og lav nikotinafhængighed ved 20 cigaretter dagligt. Hvis du ryger mere end 20 cigaretter om dagen, bør du altså tage doseringen for høj nikotinafhængighed, og hvis du ryger mindre end 20 cigaretter om dagen, bør doseringen for lav nikotinafhængighed anvendes.

Hvor placerer man et nikotinplaster? 

Nikotinplastre er nemme at anvende, og når du først har placeret dem, lægger du ikke mærke til dem i løbet af dagen. Du skal placere nikotinplastret på en ren, tør og hår-fri hud, og du skal skifte og placere plastret et nyt sted hver dag. Undgå at sætte det på et hudområde, der er rødt, beskadiget eller irriteret. Hvis du bruger et nikotinplaster, der skal sidde på i 24 timer, skal det blive siddende over natten og skiftes om morgenen. Bruger du et nikotinplaster, der skal sidde på i 16 timer, skal du fjerne det om aftenen. Hvis du føler en akut trang til at ryge, kan du kombinere et nikotinplaster med et af vores andre nikotinerstatningsprodukter som eksempelvis et nikotintyggegummi. Du anbefales ikke at ryge samtidig med, at du benytter nikotinplaster, nikotintyggegummi eller andre former for nikotinerstatningsprodukter, da det kan give en nikotinforgiftning. Husk at plastrene godt kan holde til et brusebad. Du bør dog tage det af og påføre et nyt plaster et andet sted på kroppen, hvis du oplever, at plasteret falder af eller sidder løst i kanten. 

Bivirkninger ved nikotinplastre

Du kan, som ved al anden medicin, risikere at opleve bivirkninger ved brug af nikotinplaster. Nikotinplastre er sjældent velegnede at bruge, hvis du lider af en hudlidelse som psoriasis eller hvis du har sart hud, der eksempelvis har lav tolerance overfor indholdsstoffer som fx lim fra normale plastre. Bivirkninger ved et nikotinplaster kan f.eks. være:
  • Irritation i huden i form af rødme og udslæt
  • I sjældne tilfælde kan man opleve kløe, blærer eller sår på huden
Ved ovennævnte bivirkninger anbefales det at stoppe brugen af nikotinplasteret og kontakte lægen, da det kan være tegn på en allergisk reaktion. Nikotin virker lokalirriterende så hvis du lider af eksem, plaster allergi eller andre hudsygdomme bør du desuden søge råd hos din egen læge, inden du bruger nikotinplaster, da huden ofte vil blive let irriteret dér, hvor plastret har siddet. Oplever du bivirkninger som hjertebanken, svedeture og/eller rysten kan det være tegn på overdosering af nikotin, og du bør enten bruge en mindre styrke eller helt stoppe med at bruge nikotinplaster. 

Et rygestop er ikke lige let for alle - især ikke hvis det skal holde i længden. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvordan virker et nikotinplaster? Hvor ofte skal det skiftes? Må jeg bruge andre nikotinerstatningsprodukter samtidig? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.