Hud og hår

Akne behandling og creme

Nulstil
Filter
Luk

Akne creme

Mange døjer med uren hud og ved, hvordan en håndfuld nye bumser kan få selvtilliden helt ned under gulvbrædderne. Andre ved, hvor ærgerligt det er at have fået ar for livet, fordi de har haft svært ved at lade bumserne være. Heldigvis kan du her få viden om, hvad du kan gøre ved det. Det handler bare om at være grundig og tålmodig, når man tager kampen med bumserne op.

Hvad er årsagerne til akne og uren hud?

Hvad er akne? Om du har mild akne eller svær akne, så er akne en hudsygdom, der bliver trigget af de testosteron-hormoner, som pigers og drenges kroppe begynder at producere i teenagealderen. Derfor opstår akne for det fleste for første gang i 15-18 årsalderen. Bumser og akne kan forekomme i ansigtet, på halsen såvel som på ryggen. Hormonerne får talgkirtlerne i hudens hårsække til at producere mere talg (hudfedt). Fordi du har flest talgkirtler i ansigtet, er det som regel der, akne opstår. Så længe huden kan følge med talgkirtlernes produktion og lede alt fedtet ud gennem huden, så kommer der ikke akne. Blot bliver huden fedtet at se på. Men hvis talgkirtlen stopper til, så bliver fedtet spærret inde, så det hober sig op i en prop. Masser af fedt og en prop, der reducerer ilttilførslen, er perfekte vilkår for akne-bakterier. Resultatet er, at de formere sig, så der opstår inflammation. Udefra viser det sig som den karakteristiske bums, der både kan være rød og øm, og som også kan indeholde gulligt puds. Det kan være svært at holde fingrene fra den for at trykke pudset ud. Men prøv! For bumsen er fyldt med bakterier, og med dine fingre kan du komme til at sprede bakterierne til andre steder i ansigtet. 

Hvordan behandler man bumser og akne? 

Først og fremmest: Vask aldrig dit ansigt med sæbe, hvis du har akne. For sæbe udtørrer, og så kompensere huden ved at producere mere fedt. Mere fedt = større risiko for akne og flere bumser. Brug i stedet et vaskeprodukt, der er udviklet til at regulere hudens talg. Dette gælder også på kroppen, hvis du døjer med akne og bumser på ryggen. Andre tips er at undgå sol – simpelthen fordi sol udtørrer og fremprovokerer øget fedtproduktion lige som sæbe. Ultimativt kan du tage en snak med din læge om, hvorvidt det kan være en mulighed for dig at få akne-medicin, der reducerer testosteronniveauet. Ud over at rense din hud med et målrettet rensemiddel kan du få god kosmetisk effekt af creme, der gør huden mat, og måske en lille stift med concealer, der kamuflerer de røde pletter. Dertil lyder de helt generelle hudtip til alle typer hud – med og uden akne: 
  1. Tag korte bade, spar på det varme vand og sæben, tør ansigtet nænsomt og smør huden med creme, så snart den er tør.
  2. Undgå rygning! Røg indeholder kulilte, der reducerer blodets iltindhold og blodcirkulationen, så huden får mindre næring.
  3. Vand giver liv – også til huden. Drik omtrent to liter vand om dagen.

Kan bumser smitte? 

Akne er en decideret hudsygdom, som giver store betændte, ømme, røde knuder og blærer i huden, og det giver risiko for ar. Nogle har tendens til at opfatte en person med akne eller uren hed som usoigneret og uhygiejnisk. Her er det vigtigt at understrege, at uren hud ikke har noget at gøre med dårlig hygiejne. At have akne kan være en udfordring for livskvaliteten både psykisk og kosmetisk, men om det er mild akne eller voldsom akne, er det ikke farligt og kan ikke smitte.  

Kan man pludselig få akne? 

Der er mange forskellige ting, der kan trigge akne. Mest af alt: Hormoner. Det kan være i forbindelse med kvinders cyklus, det kan være i forbindelse graviditet og det kan være i forbindelse med stress, hvor stresshormoner trigger udbruddet af bumser. Derfor kommer bumser til ubelejligt, når du eksempelvis skal til en fest, hvor du er opsat på at se bedst mulig ud. Den store hormonudfordring er puberteten. Så er der det store – og omdiskuterede – spørgsmål om, hvorvidt fedtholdig mad kan fremprovokere urenheder. Vi er jo altid, hvad vi spiser. Så hvis du døjer med bumser, kan du prøve at ændre dine spisevaner og holde øje med, om det har indflydelse, hvis du f.eks. skruer op eller ned for fed mad. 

Hvilken creme virker mod akne og uren hud? Hvilke piller hjælper mod akne?

Medicinsk behandling af uren hud og akne piller kan lyde som en nem og kærkommen overhalingsbane til smuk hud. Men det er ikke altid førstevalget. Man kan opdele uren hud i tre niveauer: Mild, hvis du har nogle hudorme og under 10 bumser. Moderat, hvis du har 10-40 hudorme og bumser. Og svær, hvis du har flere end 40 betændte knopper, knuder og blærer. Bumserne kan som før nævnt sidde flere forskellige steder på kroppen. Nogle døjer med bumser i ansigtet eller på ryggen, men andre døjer med bumser i hovedbunden. Hvis du er virkelig hårdt angrebet, skal du gå til lægen. Tabletkur, altså piller mod akne, og medicinske cremer er en mulighed, men det kan udtørre huden så meget, at den kan blive meget rød og skaller af, og det er lige så træls som bumserne. Uanset, om du er i medicinsk behandling eller ej, er anbefalingen at du går på apoteket og får en god snak med en hudplejeekspert. Her kan du få rådgivning om hudpleje og bumsecreme som supplement til medicinsk behandling, og du kan få rådgivning og alternative og mere nænsomme behandlingsmuligheder som forskellige cremer mod bumser. 

Hvilken bumsecreme er bedst? 

Det er altid individuelt, hvad der er det rigtige valg af hudplejeprodukter. Der findes mange forskellige cremer mod akne, og det handler bare om, at finde den akne creme, der fungerer bedst for dig. Først og fremmest handler det om din hudtype samt årstiden, men også om helt lavpraktiske ting som pris, duft, konsistent og praktik i forbindelse med brug. Her får du et udvalg af apotekets produkter mod akne præsenteret. På hylderne på dit lokale apotek står der dog mange flere i forskellige varianter og størrelser, så kig endelig forbi og spørg en farmakonom til råds. Har du svær akne skal du derimod kontakte din læge med henblik på en akne behandling. 
  • La Roche Posay Effaclar 3i1 Rensevand er udviklet til fedtet og uren hud. Den kan både bruges til ansigtet, halsen og øjnene, hvor den effektivt renser og fjerner makeup og snavs. Rensevandet påføres med lidt vat og skal ikke skylles af med vand. Indeholder ikke alkohol.
  • Avéne Cleanance Hydra Cleanser 200ml er en sæbefri vaskecreme til uren hud i medicinsk, udtørrende behandling. Renser skånsomt uden at udtørre og kompensere for de bivirkninger, huden udsættes for under medicinsk behandling: dehydrering og irritation. Vaskecremen genopretter hudens fugtbalance og beroliger huden.
  • Basiron Gel 5% er en creme mod akne. Hudmidlet mod bumser indeholder det aktive stod Benzoylperoxid, der virker mod akne ved at hæmme bakteriernes vækst og ved at opløse hudorme.
  • Vichy Normaderm Phytosolution Dagcreme bekæmper urenheder med dobbelt effekt. Lokalt korrigerer den bumser, synlige porer og hudorme. Generelt virker den på ujævn hudtekstur samt fedtede og dehydrerede områder. Cremen har en flydende konsistens som hurtigt trænger ind i huden og som giver en finish, der ikke føles fedtet.
  • Ducray Keracnyl UV50+ Fluid er en solcreme til fedtet hud eller hud med tendens til akne med meget høj UVA/UVB solbeskyttelse. Solcremen hjælper med at reducere urenheder og begrænser tilbagevendende udbrud efter soleksponering. Solcremen er vandresistent og virker godt som makeup-base.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay