Mund og tænder

Midler mod mundtørhed

Nulstil
Filter
Luk

Sugetabletter mod mundtørhed

God mundhygiejne er med til at holde din mund sund, så du har de bedste muligheder for at bevare alle din tænder hele livet. Et af de vigtigste våben mod sygdomme i tænder og mund er grundig tandbørstning for at fjerne de bakterier, der kan skade både tænder og tandkød. Men dit spyt har også en vigtig rolle. Vigtigere end man måske umiddelbart skulle tro…

Hvad er sugetabletter mod mundtørhed?

Alle har prøvet at være tør i munden. F.eks. i forbindelse med at løbe, cykle hurtigt eller dyrke en anden form for sport. Du kan også blive tør i munden, hvis du er stresset eller bange. Denne slags tørhed i munden kan hurtigt lindres med vand. Men hos nogle kan problemet ikke løses med en tår vand - f.eks. fordi de tager medicin. Mundtørhed er nemlig en bivirkning ved visse typer medicin. Hvis du stopper med at bruge medicinen, går spytproduktionen i gang igen, men ved en sygdom som Sjögrens syndrom er der kronisk betændelse i spytkirtlerne, og så er problemet livsfarligt. Hvis du i kortere, eller længere perioder, døjer med mundtørhed, så spørg apoteket om råd. Du kan nemlig få en selvklæbende tablet, som du placerer mellem tandkød og kind. Her går den i opløsning og bliver til ”smørelse” i din mund. 

Hvornår skal man begynde at bruge sugetabletter mod mundtørhed?

Du har garanteret prøvet at være totalt tør i munden. Måske ”bare” i forbindelse med sport, eller fordi du har ligget på ryggen og sovet med åben mund. Eller måske fordi du har været i behandling med kemoterapi eller noget medicin, der som bivirkning giver mundtørhed. Hvis det kun er et par dage, og kun generer dig en lille smule, så kan du måske klare dig igennem med et hyppigt glas vand eller tygge noget sukkerfrit tyggegummi. Hvis det derimod varer en længere periode, så tal med apoteket om ”kunstigt spyt” - dvs. et middel, der modvirker tør mund både om natten og om dagen. 

Få en hurtig effekt med sugetabletter mod mundtørhed

Døjer du med mundtørhed og har du brug for lidt inspiration til hvilke midler mod mundtørhed, der er at finde på dit lokale apotek, så har vi her samlet et lille udvalg:
  • Xylimelts Klæbetabletter er en selvklæbende tablet mod mundtørhed, som kan anvendes ved mundtørhed nat og dag. Den opløses langsomt i munden og fungerer som fugtgiver og smører ved mundtørhed.
  • Hap+ Sugetabletter er velsmagende sugetabletter mod mundtørhed. Tabletterne lindrer effektivt mundtørhed ved at stimulere spytproduktionen. Sugetabletterne har et unikt, klinisk dokumenteret, forhold mellem kalk og syre, som beskytter mod, at tandemaljen tager skade. Desuden findes de i fire forskellige smagsvarianter: Pebermynte og eukalyptus, ingefær og lime, jordbær og rabarber samt citron.
  • GUM Hydral Gel Mod Mundtørhed er en fugtgivende gel, der fugter munden grundet rehydrerende ingredienser. Gelen beskytter mundens slimhinde mod irritation samtidig med at den fremmer helingen af mundens bløde væv.

Kan man bruge almindelige sugetabletter mod mundtørhed

Du kan altid forsøge at lindre generne ved mundtørhed ved at tygge på tyggegummi eller sutte på pastiller og bolsjer. Det kan stimulere udskillelsen af spyt. Dog bør både tyggegummi, pastiller og bolsjer være sukker- og syrefri. Derudover har vi et par ekstra gode råd til dig, der døjer med mundtørhed: 
  • Vær grundig med mundhygiejne
  • Undgå så vidt muligt søde og syreholdige sager
  • Drik vand hyppigt
  • Hold igen med tobak og alkohol
  • Fugt tænder og mund
  • Brug læbepomade
Virker det ikke, så kom forbi dit lokale apotek og så finder vi et lige præcis det middel mod mundtørhed, der passer bedst til dig og dine behov. 

Hvor tit må man tage sugetabletter mod mundtørhed?

Måske tænker du ikke på dit spyt som en del af din mundhygiejne. Men spyt er faktisk en del af kroppens samlede immunforsvar, fordi der er med til at rense munden for de bakterier, og andre mikroorganismer, som rester fra mad- og drikkevarer efterlader. Heldigvis findes der mange forskellige produkter mod mundtørhed. De fleste hjælper kun kortvarigt og skal derfor anvendes ofte. Det er forskelligt, hvilke hjælpemidler den enkelte vil have gavn af, så det er en god ide at prøve flere forskellige produkter. Kom endelig forbi dit lokale apotek og hør mere om både spytstimulerende sugetabletter og klæbetabletter til tør mund. 

Køb sugetabletter mod mundtørhed på dit lokale apotek

Tilbagevendende mundtørhed kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Skal jeg bruge klæbetabletter til tør mund eller spytstimulerende sugetabletter? Hvad er forskellen på tabletter til mundtørhed og spytstimulerende klæbetabletter? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.