Din kurv er opdateret
Din kurv bliver automatisk opdateret.
Har du også oplevet at blive solbrændt under sommerens solstråler? Måske har du endda været så uheldig at få solskader som følge af solskoldning. Eller måske vil du bare gerne vide, hvordan du bedst muligt undgår at blive forbrændt på ferien? Læs med herunder, hvor vi har samlet alt, du behøver at vide om solskoldning – og få samtidig et overblik over apotekets brede udvalg af produkter mod solforbrænding, både på dit lokale apotek og på Apoteket-online.dk.
Glemmer du solcreme, påfører du for lidt, eller opholder du dig for længe i solen, risikerer du, at solens ultraviolette stråler (UV-stråler) trænger ned i huden og skader hudcellerne. Det kan føre til en 1. grads forbrænding, som viser sig som en betændelseslignende tilstand: huden bliver rød, hævet og kan klø og svie. I værre tilfælde kan forbrændingen nå ned i de dybere hudlag og resultere i en 2. grads forbrænding med blæredannelse. Hvis huden gentagne gange udsættes for solens skadelige stråler uden beskyttelse, øges risikoen for permanente solskader, som over tid kan udvikle sig til hudkræft.
Selvom symptomerne på soleksem og solskoldning kan minde om hinanden, er der væsentlig forskel på de to tilstande. Soleksem er en allergisk reaktion i immunforsvaret udløst af solens stråler, mens solskoldning skyldes fysisk skade på hudcellerne. Begge tilstande kan give rød hud og kløe. Du kan finde beroligende cremer og kløestillende midler på apoteket, som kan lindre begge dele.
De mest almindelige tegn på solskoldning viser sig typisk få timer efter, du har opholdt dig i solen. Huden bliver rød og varm og kan føles meget øm og sensitiv. Alvorligere solskoldninger – altså 2. grads forbrændinger – vil også kunne give blærer.
Huden begynder at skalle, når de yderste hudceller dør. Det er faktisk en naturlig proces, der sker året rundt – uanset om du er blevet solskoldet eller ej. Jo ældre hudcellerne bliver, desto tættere bevæger de sig mod hudens overflade, hvor de til sidst dør og falder af. Ved en solforbrænding dræbes dog langt flere celler end normalt. Når huden begynder at hele efter en solskoldning, afstøder den alle de døde celler, hvilket viser sig som afskalning. Her kan en fugtgivende creme eller kropsolie være med til at tilføre fugt og støtte helingsprocessen.
Hvis du har fået en 2. grads forbrænding med blæredannelse, skal du være ekstra forsigtig med, hvilke produkter du bruger – og hvordan du behandler huden. Hvis blærerne ikke behandles korrekt, kan der opstå infektion. Brug sårplejeprodukter eller antibakteriel salve, og kontakt din læge, hvis der opstår tegn på infektion i blærerne eller sårene.
På Apoteket-online.dk og i dit lokale apotek finder du et bredt udvalg af produkter til solskoldet hud. Nogle foretrækker en kølende gel, der opbevares i køleskabet og lindrer øjeblikkeligt. Andre vælger en fugtgivende creme eller olie til at genopbygge huden. Og nogle foretrækker en spray, hvis huden er for øm til at blive berørt. For mange giver en kombination af produkter den bedste effekt.
Den bedste måde at forebygge solforbrænding på er at følge de tre solråd: brug solbeskyttelse, søg skygge og bær solhat. Vælg en solcreme, der passer til din hudtype, undgå solen midt på dagen, og beskyt særligt udsatte områder som ansigt, hovedbund, hals, nakke og skuldre.
Det er selvfølgelig bedst at undgå solskoldning – men hvis skaden er sket, så undgå yderligere soleksponering og sørg for at give huden masser af fugt og pleje. Er du i tvivl om, hvilke produkter du bør bruge, er det en god idé at spørge en fagperson til råds. Hvilken reparationscreme er bedst? Findes der en særlig lotion mod solskoldning? Kan en creme hjælpe med at reparere solskader? Når det handler om din hud og sundhed, skal du aldrig gå på kompromis. På apoteket kan du tale med sundhedsfagligt personale, der har både viden og erfaring – og som kan hjælpe dig med at finde de mest effektive og sikre produkter.
Det afhænger af, hvor slem solforbrændingen er. For de fleste varer den omkring en uge. Du kan dog lindre symptomerne og fremme helingen med fugtgivende og kløestillende produkter.
Nogle hjemmeremedier kan give midlertidig lindring, men de hjælper ikke nødvendigvis huden med at hele. Aloe Vera er dog kendt for sine antiinflammatoriske og fugtgivende egenskaber og kan være effektiv ved solskoldning.
Ved solforbrænding opstår en betændelseslignende reaktion i hudens yderste lag. Det kan give symptomer som rødme, svie og kløe. Kløestillende cremer fra apoteket kan hjælpe.
Hvis du oplever stærke smerter, store blærer, feber eller tegn på infektion, bør du kontakte din læge.
Gentagne solskoldninger kan øge risikoen for hudkræft, føre til permanente solskader og fremskynde hudens aldring.
For at komme hurtigere over en solskoldning skal du først og fremmest undgå yderligere soleksponering. Dernæst er det vigtigt at fokusere på nedkøling og intensiv fugtpleje for at støtte hudens heling.
Køn
Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.
Køn
Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.