Vitaminer

C-vitamin

Nulstil
Filter
Luk

C-vitamin

De fleste ved, at C-vitaminer indgår i mange antioxidative funktioner og er gode for både immunsystemet og dannelsen af kollagen. Men C-vitaminer har også mange andre vigtige funktioner i kroppen. C-vitamin har eksempelvis betydning for hjernen, og ved mangel på C-vitamin kan man risikere at få sygdommen skørbug. Lige nu forskes der desuden i, hvorvidt C-vitamin indtag og status kan påvirke risikoen for at udvikle både depression og demens. Læs mere herunder om funktionen af C-vitamin, hvor meget C-vitamin man bør indtage, og hvilke forskellige former for kosttilskud med C-vitamin, du kan få på dit lokale apotek og her på Apoteket-online.dk. 

C-vitamin

Essentielle næringsstoffer er næringsstoffer, som eksempelvis C-vitamin, som er livsvigtigt for kroppen, men som kroppen ikke selv kan danne, og som man derfor har brug for at få tilført gennem kosten eller i form af et kosttilskud. C-vitamin er nødvendigt for dannelsen og funktionen af kroppens bindevæv og fremmer tilmed helingen af sår. Vitaminet er desuden en antioxidant, der kan inaktivere frie radikaler. Når kroppen er mættet med C-vitamin, udskilles overskydende mængder i urinen.

Symptomer ved mangel på C-vitamin

Mangel på C-vitamin kan føre til flere forskellige sundhedsmæssige problemer som træthed, tandkødsblødning, øget infektionstendens og i alvorlige tilfælde skørbug. Dårlig sårheling og blødninger i huden er karakteristiske fund ved skørbug. Selvom det er meget sjældent, at man ser eksempler på skørbug i Danmark, så kan det være en god ide at tage et kosttilskud med C-vitamin for at opretholde sund hud, sunde knogler, velfungerende blodkar og en tilstrækkelig absorption af jern. 

Hvad er C-vitamin godt for?

Udover at vedligeholde vores immunsystem, så hjælper C-vitamin også med vedligeholdelsen af kollagen, normal nervefunktion og psykologisk funktion samtidig med at vitaminet mindsker træthed og udmattelse. Prøv med fordel DFI Grønne Vitaminer C Vitamin, der indeholder 500mg C-vitamin pr. tablet i en Slow Release opbygning, der gør at vitaminet frigives over 8 timer. Dette giver kroppen optimale forhold for at optage C-vitaminerne. Tag bare en enkelt tablet dagligt - enten i forbindelse med et måltid eller et glas vand. 

Hvor meget C-vitamin må man tage?

C-vitamin bør ligesom alle andre kosttilskud kun indtages i de anbefalede doser. Bivirkninger er meget sjældne og indtagelse på op til 4g om dagen tåles i reglen. Store doser kan dog godt føre til bivirkninger som maveproblemer, nyresten, diarré, oppustethed og svie ved vandladning. Desuden findes C-vitaminet i mange præparater som natriumsalte, der kan øge ophobningen af vand i kroppen ved dårlig hjertepumpefunktion. 

Forskellige typer af C-vitamin her på Apoteket-online.dk

På dit lokale apotek og her på Apoteket-online.dk kan du finde et bredt udvalg af kosttilskud indeholdende C-vitamin. Først og fremmest findes C-vitamin som en del af multivitaminpræparater, som eksempelvis Apotekets Multivitamin, der er et dagligt tilskud af 13 vitaminer og 8 mineraler. Dette inkluderer både vitamin A, B6, B12, C og D. En anden mulighed er at få et tilskud af C-vitamin i form af kapsler. Et eksempel på dette kunne være Solaray C-Vitamin 500mg Kapsler, der frigives i to tempi. 50% af vitaminet frigives nemlig omgående, mens den resterende halvdel frigives i små mængder over 12 timer. Er du ikke så glad for at sluge hverken kapsler, tabletter eller piller, så er en brusetablet måske en mulighed for dig? Apovit C-Vitamin Brusetabletter med enten appelsin- eller hindbærsmag opløses nemt i et glas vand og indeholder 500mg C-vitamin per tablet. 

Hvad skal du være opmærksom på, når du tager C-vitamin?

Når du tager et kosttilskud med C-vitamin, er det vigtigt at være opmærksom på doseringen. Overforbrug kan føre til bivirkninger som maveirritation og nyresten. Det er desuden også vigtigt at overveje, hvordan C-vitamin interagerer med andre kosttilskud og medicin. Salicylater og tetracykliner, en gruppe antibiotiske medikamenter, øger eksempelvis behovet for C-vitamin, mens store doser af C-vitamin kan forstærke virkningen af blodfortyndingsmedicin. Er du i tvivl, så husk at du altid er velkommen til en snak på dit lokale apotek, hvor det dygtige apotekspersonale står klar bag skranken. 

Hvilken type C-vitamin skal jeg vælge?

Valg af C-vitamin afhænger både af personlige præferencer og sundhedsmæssige behov. Der er nemlig mange forskellige former for kosttilskud med C-vitamin. Du kan vælge en multivitamintablet, der på en og samme tid dækker mange vitamin- og mineralbehov, eller du kan vælge en brusetablet og dermed undgå at skulle sluge en pille. Derudover kan du også vælge et depotpræparat, der langsomt frigiver vitaminet over en længere periode. 

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Hvad er symptomerne på C-vitamin mangel? Hvordan indtages en C-vitamin brusetablet? Har børn brug for kosttilskud med C-vitamin? Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.