Hostestillende midler er noget, vi får mange spørgsmål om på apoteket. For hoste er et irriterende fænomen, der følger med mange forskellige lidelser. Hoste kan være tør - dvs. at det kriller i halsen, så du hele tiden må hoste og rømme dig, uden at der kommer slim med op. Mange døjer dog også med en våd hoste, hvor halsen producerer slim, der bliver stødt med op, når du hoster. Læs mere herunder om, hvilke typer af hostestillende medicin der findes, og hvad du kan gøre for at komme af med din hoste - uanset om den er våd eller tør. Du er som altid også velkommen på dit lokale apotek, hvor du til enhver tid kan få både målrettet og gratis rådgivning om hoste og hostestillende midler.
Hvilke typer medicin mod hoste findes der?
Helt grundlæggende findes der fire typer hostemedicin: Hostesaft, slimløsende bruse- og sugetabletter, hostespray samt hostestillende dråber. Slimløsende medicin virker ved at spalte sejt slim, så slimen bliver mere tyndtflydende og dermed lettere for dig at hoste op. Hostestillende medicin virker derimod ved at nedsætte hosterefleksen, og derfor må dette ikke bruges, hvis du døjer med en våd hoste. Hostestillende medicin indeholder enten naturlige eller syntetiske morfinlignende lægemiddelstoffer eller antihistaminer, der har en sløvende effekt. På denne måde stilnes din hosten og smerterne herved minimeres.
Hvad kan man gøre ved tør hoste?
For mange er hosten værst om natten, og derfor kan det være en god idé at vælge et hostemiddel, der indeholder antihistamin. Antihistamin har nemlig en hostestillende effekt samtidig med, at den virker beroligende i op til 8 timer, så du kan få en god nats søvn. Husk at du kun må bruge hostestillende medicin, hvis du døjer med en tør hoste. Har du hoste med slim, er det nemlig yderst vigtigt at slimen hostes op. Udover et hostestillede middel med antihistamin kan en tør hoste desuden lindres med sugetabletter, brusetabletter eller en hostesaft i håndkøb som eksempelvis
Cold Honey Hostesaft, der indeholder både rigtig honning, glycerol og æterisk citronolie. Husk også at få rigeligt med væske i løbet af dagen, da dette både mindsker irritation fra hosten og reducerer mængden af hosteanfald.
Slimløsende medicin mod hoste
Som før nævnt, så gør et slimløsende hostemiddel mod en våd hoste slimet mere tyndtflydende, så det er nemmere at hoste op. Hoste kan nemlig vare i lang tid, hvis slimen er sej, der er meget slim i halsen, eller hvis slimen sidder godt fast. Såfremt du er bekymret eller hosten varer mere end 2 uger, bør du altid opsøge din praktiserende læge. Vi har altid en lille smule slim i halsen, da det har en vigtig betydning for funktionen af vores hals og synkerefleks, men oplever du en overproduktion af slim i halsen, bør du anvende et slimløsende middel mod hoste. Dette kan du både finde i formen af tabletter, hostesaft, som pulver til oral opløsning eller i form af en brusetablet som eksempelvis
Mucolysin Brusetabletter 200 Mg, der virker slimløsende. Desuden bør du undgå for mange mælkeprodukter samt rygning.
Sugetabletter mod hoste
Kæmper du med en tør hoste og/eller smerter i mund og svælg, så kan en sugetablet måske være løsningen for dig? Nogle sugetabletter mod tør hoste virker svagt bedøvende på mundslimhinden, og mindsker derfor tendensen til hoste. Andre sugetabletter som
Zyx og
Strepsils kan ligeledes anvendes mod øm og irriteret hals og svælg. Disse har desuden også en svag bakteriedræbende effekt, som kan hjælpe med at frigøre dig for din hoste hurtigst muligt.
Hostestillende medicin i håndkøb
På dit lokale apotek og her på Apoteket-online.dk kan du få et bredt udvalg af forskellige hostelindrende midler i håndkøb. De er generelt effektive mod almindelig tør hoste, da de blandt andet indeholder antihistamin, der både hæmmer hosterefleksen og virker beroligende. Dette gælder bl.a. hostesaften
Benylan Oral Opløsning 2,8 mg/ml, der kan tages op til 5 gange i døgnet for voksne og unge over 15 år. Mange hostestillende midler er både godkendt til brug af gravide og til børn helt ned til 2 år. Vær dog altid opmærksom på doseringsforskellen mellem voksne og børn, læs indlægssedlen og spørg hvis du er i tvivl - enten på dit lokale apotek eller ved at konsultere din læge.
Hostestillende til børn
En kraftig hoste kan ødelægge enhver form for god nattesøvn - både hos børn og voksne. Er dit barn ramt af en tør hoste, kan du med fordel prøve at lindre hosten med et præparat, der hæmmer hosterefleksen. Det vil sige et præparat der indeholder antihistamin eller et lignende beroligende middel. Børn over 6 år kan desuden bruge sugetabletter, mens børn mellem 2 år og 6 år bør bruge hostesaft i stedet.
Kan man få noget imod krillerhoste?
Kender du det, når du rammes af en krillerhoste eller en tør hoste, der gør at du ustandseligt går og rømmer dig? Tør hoste er en refleks, der kommer helt ufrivilligt, når der er noget, der generer luftvejene. Det er kendetegnet ved ingen eller kun en meget sparsom slimproduktion. Det vil sige, at der ikke sker noget, og der kommer ingen slim op - men man hoster alligevel hele tiden… Oftest er den tørre hoste helt harmløs og går over af sig selv. Det kan dog også være tegn på alvorlige lidelser, hvorfor man ikke ukritisk skal indtage hostestillende midler gennem mere end en uges tid. Derefter bør man opsøge sin læge.
Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvordan lindrer jeg min hoste så hurtigt som muligt? Hvad gør en slimløsende hostesaft? Findes der en hostesaft specifikt til tør hoste? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.