Nulstil
Filter
Luk
Ekspertviden

Immunterapi dræber kræftceller

For 10 år siden var immunterapi stadig nyt. I dag er det den type behandling, der har mest fokus i kampen for at knække cancer. Hver dag bringer ny viden, som bliver til behandlinger, der kan redde liv. Kræftceller er et komplekst mysterium, og immunterapi er en behandling med fantastiske perspektiver. Men det er ikke noget vidundermiddel, for der er stadig mange, der ikke har gavn af behandlingen, og der er stadig mange bivirkninger.
Sund viden fra apoteket

Sovemedicin skal bruges med omtanke

Du kan havne i en situation, hvor du får akut brug for hjælp til at sove. Her kan sovemedicin være nødvendigt. Men medicinen skal bruges med omtanke – og kun som en kortsigtet løsning.
Ekspertviden

Gode råd fra farmaceuten om høfeber

”Ca. 4 ud af 10 ved ikke, at de har høfeber, og det er ærgerligt. Deres symptomer bliver ikke lindret, hvilket påvirker deres livskvalitet og nattesøvn. Høfeberen kan accelerere, så den bliver sværere at kontrollere, og kan øge risikoen for at udvikle astma.”
Ekspertviden

Fakta, tips og nyt om diabetes

”Gå til lægen, hvis du er træt, har tabt dig, tisser meget, er ekstra tørstig eller har en uforklarlig kløe. Selvom symptomerne er vage, kan det være tegn på type 2-diabetes. Og det er vigtigt at opdage det, så du – forhåbentlig – kan undgå alvorlige komplikationer og følgesygdomme.” Sådan lyder den klare anbefaling fra Tanja Thybo, der også har lovende nyt om nyeste forskning.
Sund viden fra apoteket

Hvorfor snorker vi

Mere end 40% af befolkningen snorker. I aldersgruppen 40 – 65 år snorker 40% af kvinderne og 60% af mændene.
Ekspertviden

Målrettet kost er super-kost

Ernæring bliver til terapi, når den bliver målrettet det enkelte menneske i forhold til særlige behov – enten fordi den pågældende person mangler noget, eller får for meget af noget. Børn og seniorer er to aldersgrupper, Mia Damhus ofte rådgiver. Her præsenterer hun fire cases om målrettet kost, som rigtig mange danskere kan spejle sig i.
Sund viden fra apoteket

Dårligt nyt til pollenallergikere

Siden 1985 har Astma-Allergi Danmark hver eneste dag målt, hvor mange pollen, der er i den danske luft. Det giver pollenallergikere mulighed for justere medicinen, og desværre bliver det mere og mere aktuelt at oplyse om pollen. Der bliver nemlig flere allergikere, og pollensæsonen er blevet længere og værre.
Ekspertviden

Anti-age fra apoteket

Du kan ikke løbe fra din alder, uanset hvor hurtigt du løber. Rynker og andre hudforandringer er noget, vi alle får. Men du kan gøre rigtig meget for at bremse hudens aldring. Både indefra – via din livsstil. Og udefra – via målrettet hudpleje.
Sund viden fra apoteket

På vej til at blive gravid?

Alle, der har prøvet at vente på en ønsket graviditet ved, at det kan være stressende. Drømmen om ønskebarnet fylder enormt, og overalt ser du gravide maver og barnevogne. Her får du gode råd om fertilitet og livsstil plus et tip til lynhurtigt og sikkert at hjemmeteste i ro og mag om du er gravid.

Kom og arbejd sammen med os

På apoteket er du hver dag med til at gøre en forskel, når du rådgiver borgere om sikker brug af medicin og om forebyggelse og behandling af sygdomme.
Ekspertviden

Kostplaner til diabetikere skal være individuelle

”Tidligere var der helt faste kostanbefalinger til diabetikere. I dag er anbefalingerne mere individuelle. Ganske enkelt fordi vi er blevet klogere på diabetes og bedre til at behandle sygdommen,” siger Cecilie Sandvad, der her fortæller om et nyt forskningsprojekt og giver gode kostråd.
Sund viden fra apoteket

Diarré er ikke en sygdom men et symptom

Forstyrrelse i afføringen er noget, alle mennesker kender til. Er den for træg, giver det udfordringer. Men endnu værre er det at have diarré, og skulle på toilettet som lyn fra en klar himmel. Hvorfor får man diarré? Er det muligt at forebygge? Og hvordan behandler man det? Få svarene her.
Ekspertviden

Sådan kombinerer du solbeskyttelse og hudpleje

Hvordan, hvorfor og hvor meget beskytter en solcreme? Kan man kombinere solcreme med sine normale hudplejeprodukter?
Ekspertviden

Fra vinterhud til forårshud

Hvorfor er vinteren så hård ved vores hud? Har huden særlige behov, når det bliver forår? Skal huden både have fedt og fugt? Er det rigtigt, at forårssolen er ekstra farlig? Her deler Mette Berndt ud af sin viden og erfaring – og du får en række gode tips, der kan gøre en stor forskel for dig og din hud.
Sund viden fra apoteket

Diabetes: Fakta, gode råd og aflivning af myter

Nyt fra Diabetesforeningen, der kæmper for bedre vilkår for personer med diabetes. Diabetes er en af de helt store folkesygdomme, og desværre får flere og flere diagnosen. Derfor er det vigtigere end nogensinde at udbrede viden om diabetes. Viden er grundlaget for at kunne forbedre fremtidsprognosen. Hvis du selv, eller en i familien, lever med diabetes, og hvis du gerne vil være med til at knække diabetes-kurven, så læs med her.
Sund viden fra apoteket

Abekopper: Fakta om smitte og behandling

Abekopper var indtil foråret 2022 en sygdom, ganske få danskere havde hørt om. Pludselig kom der tilfælde af abekopper i Danmark, og andre europæiske lande, og det udløste mange spørgsmål. Ikke mindst om, hvordan abekopper smitter, og om, hvorvidt der er grund til bekymring. Her får du svar på de helt grundlæggende spørgsmål plus gode råd om, hvordan du lindrer symptomerne, hvis du bliver smittet.
sund
Ekspertviden

Hvad sker der, hvis du får for lidt vitaminer og mineraler?

Er fejl- og/eller underernæring en risiko her i Danmark? Hvad siger videnskaben om, hvordan kroppen reagerer, hvis den mangler vitaminer og mineraler? Og tilhører du en befolkningsgruppe, der har særlige behov?
Sund viden fra apoteket

Pas på blodtrykket

”Pas på blodtrykket” er en talemåde, som mange bruger. Men hvorfor er det så vigtigt at passe på sit blodtryk? Hvad er blodtryk egentlig udtryk for? Kan du selv gøre noget for at holde et sundt blodtryk? Hvor tit skal du have det målt – og hvordan?
Sund viden fra apoteket

Overbelastning kan udløse stress

Kend og erkend din stress før den gør dig syg. Stress er noget, der bliver talt og skrevet meget om. Mange kalder det en ”folkesygdom”, men stress er ikke nogen sygdom. Stress er en tilstand, hvor du er belastet, fordi du oplever større krav end dine ressourcer kan honorere. Hvis belastningen varer i lang tid, kan stress udløse både psykiske og fysiske følgesygdomme.
Ekspertviden

Kan blodprøver knække cancer?

Med blodprøver, der måler eventuel kræft-DNA i blodet, kan lægerne opspore kræft tidligere plus individualisere behandlingen. ”Teknikken bliver indtil videre kun brugt på forsøgsbasis, og det varer endnu lang tid, før forskernes drømme bliver til virkelighed, der redder liv,” understreger Claus Lindberg Andersen, der dog mener, at det ser lovende ud.
Ekspertviden

Klamydia - og de andre kønssygdomme

Vi kalder det kønssygdomme, fordi de viser sig på og i forbindelse med både mandens og kvindens kønsorganer. I virkeligheden skulle vi kalde dem ”seksuelt overførte sygdomme”. For det helt grundlæggende fællestræk er, at de smitter ved seksuel kontakt – enten vaginalt, analt eller oralt. Den mest kendte af sygdommene er klamydia. En bakteriel infektion, som rigtig mange har stiftet bekendtskab med. Men der findes flere kønssygdomme, du skal være opmærksom på. Fordi de er ubehagelige at have. Fordi de smitter meget nemt. Og fordi de kan give varige mén, som fx sterilitet, hvis de ikke bliver behandlet i tide og korrekt.
Ekspertviden

HPV og kræft

Mange forbinder kun HPV med vaccination af unge kvinder for at beskytte mod livmoderhalskræft. Men HPV-virus kan også forårsage kræft andre steder i kroppen, og HPV-virus er ikke kun farlig for unge kvinder. Vidste du, at mænd også kan få HPV-relateret kræft? Og at kvinder over 60 år rent faktisk har en højere risiko for livmoderhalskræft end de unge kvinder?
Sund viden fra apoteket

Har du hovedpine?

500.000 af os danskere har hovedpine mindst én gang om ugen. Hovedpine har mange niveauer lige fra irriterende gener til invaliderende smerter. Hvis du oplever kraftig hovedpine, bør du tale med din læge. Det samme gælder, hvis hovedpinerne er tilbagevendende, og du ikke kender forklaringen. Her gennemgår vi forskellige typer hovedpiner, og giver tips til at tackle smerter.
Sund viden fra apoteket

Kærlig pleje til familiens små

Som forælder vil man altid gøre det allerbedste for sine børn. Fx ved at tage små hverdagsgener i opløbet, og ved at forebygge med den rigtige hjælp og omsorg. På apoteket har vi særligt fokus på, at familiens små trives godt.
Ekspertviden

Kan medicinsk cannabis fjerne gigtsmerter?

Forhåbentlig kan forskningsprojektet CAN-ART om tre år kaste lys over virkning og bivirkninger ved brug af medicinsk cannabis mod gigtsmerter. Det hele begyndte i et varmtvandsbassin i Gråsten, hvor en flok gigtpatienter gav Oliver Hendricks en AHA-oplevelse.
Ekspertviden

Din hjerne snyder dig

Afhængighed har mange ansigter. Men uanset, om det handler om stofafhængighed af fx alkohol eller kokain – eller det er adfærdsafhængighed som fx pengespil eller computerspil – så er der en fællesnævner: Det er hjernen, der snyder dig. Ny forskning dokumenterer, at det er hjernens forventning om belønning, der styrer den automatiserede adfærd. Og det er vigtig viden for behandling af afhængighed.
Ekspertviden

Lungesygdomme: Fakta, forebyggelse, behandling og prognose

Uden luft kan du ikke leve. Ganske enkelt. Derfor er dine lungers funktion enormt vigtig. Men flere og flere får sygdomme som fx astma og KOL. Vidste du fx, at danske kvinder har den højeste dødelighed af KOL inden for EU? Læs med her og bliv klog på, hvordan du opdager lungesygdom så tidligt som muligt.
Ekspertviden

Kreativitet som psykiatrisk ”værktøj”

Har du selv prøvet at fordybe dig i en kunstnerisk syssel? Fx at skrive, tegne eller male? Så kender du sikkert følelsen af, at kunst kan noget særligt. Kan det virke sundhedsfremmende og modvirke social isolation for psykiatriske patienter? Det arbejder en gruppe forskere på at belyse
Forkølelsessår behandling
Sund viden fra apoteket

Behandling af forkølelsessår

Forkølelsessår skyldes en herpesvirus, som ca. 80 % af Danmarks befolkning har. Hos nogle ligger virussen i dvale, og andre får forkølelsessår 2-3 gang om året. Typisk i forbindelse med nedsat immunforsvar, forkølelse og influenza - og derfor er vinteren højsæson.
Ekspertviden

Ny og nyttig viden om hjertet

Hjerte-kar-sygdom er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Mange ting spiller en rolle for din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom. Alder er en væsentlig faktor, og i takt med, at danskerne bliver ældre og ældre, lever flere og flere med sygdomme. Heldigvis bliver lægerne dygtig- ere og dygtigere til at behandle. Her får du nyttig viden om fire nye hjerte-temaer.
Ekspertviden

Parkinson er en sygdom i dopamincentret

De fleste forbinder nok Parkinson med den karakteristiske rysten, der er et meget synligt symptom på sygdommen. Men ud over de motoriske giver Parkinson også mange usynlige symptomer. For de fleste patienter, og deres pårørende, er netop de ikke-motoriske de værste, fordi de kan ramme humør, initiativ, personlighed og kognitive funktioner.
Sund viden fra apoteket

Vil du gerne stoppe med at ryge?

Hvis du skal lykkes med et rygestop, handler det om at kende sig selv. Hvad motiverer dig? Skræmmekampagner om, at rygning dræber? Fakta om hvor hurtigt du opnår sundhedsmæssige gevinster? Økonomi? Eller tips og værktøjer til at hjælpe før, under og efter?
Ekspertviden

Hvad har epidemier lært os?

”Epidemier har lært os rigtig meget, og givet viden, som gennem århundreder har været med til at opbygge det offentlige sundhedsvæsen. Den vigtigste læring er, at epidemier er en udfordring, vi kun kan løse i fællesskab – dvs. på samfundsniveau. Heldigvis har vi her i Danmark en befolkning, der samarbejder med myndighederne, og det er årsagen til, at vi klarede os ret godt under corona-epidemien,” understreger Morten Arnika Skydsgaard.
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du din høfeber

Der findes ikke nogen facitliste over, hvordan du behandler din høfeber bedst muligt. For det er individuelt, hvordan vi mennesker reagerer på de forskellige typer høfebermedicin. Men grundlæggende handler det om så vidt muligt at reducere berøringen med pollen og at bruge medicin med antihistamin.
Sund viden fra apoteket

Når ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin

Du har sikkert læst og hørt det før: Den officielle anbefaling her i Danmark er, at du altid bruger smertestillende medicin med paracetamol mod svage smerter i det daglige. Det er fordi, paracetamol giver lavere risiko for bivirkninger end midler med ibuprofen. Men selvom paracetamol tit virker fint, fordi det både reducerer smerter og feber, så er der tilfælde, hvor ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin.
Diabetes
Ekspertviden

Godt nyt, og gode råd, om diabetes

Forhøjet blodsukker belaster blodkarrene. Jo højere og jo længere tid – jo værre. Der kommer aflejringer i årerne, og det kan give hjerte-kar-sygdomme. Faktisk har 35% af alle personer med diabetes hjerte-kar-sygdomme (for gennemsnitsbefolkningen i øvrigt er tallet 14%). Men diabetes kan også på sigt give skader i nerver, øjne, nyrer, fødder, tænder og mave-tarm systemet. International diabetesdag 14. november var med til at rette øjnene mod sygdommen, og her i Danmark arbejder Diabetesforeningen for at optimere forebyggelse og behandling.
Sund viden fra apoteket

Klar til vintersæsonen?

Vejret er nok det emne, vi danskere taler mest om. For vores vejr er omskifteligt, og påvirker vores hverdag rigtig meget. Ikke mindst i vinterhalvåret, hvor mørket og kulden skruer ned for energien og udendørsaktiviteterne – mens der til gengæld bliver skruet op for forkølelser, influenzaer og andre vinterrelaterede lidelser.
Sund viden fra apoteket

52,6% af danskerne er overvægtige

Definitionen på overvægt er en BMI ≥ 25, og det har hele 52,6% af danskerne. Hovedårsagen er, at vi lever i et samfund, hvor det er nemt at spise for meget/fedt og nemt at bevæge sig for lidt. Men overvægt er ikke kun et kosmetisk problem. Overvægt er et problem for sundheden. Overvægt kan give fysiske og mentale følgesygdomme.
Sund viden fra apoteket

Studerende på apoteket: En sikker fremtid

På apotekerne er der travlt. Det er et sted, hvor der dagligt kommer rigtig mange borgere. Derfor er der behov for at ansætte studerende hvert år. I denne artikel tager 1. års, 2. års og 3. års studerende os med bag skranken til et sjældent indblik i livet som farmakonom-studerende.
Sund viden fra apoteket

Solbeskyttelse = skygge, solhat og solcreme

Sådan lyder de tre officielle solråd, og det er vigtigt, at du følger dem, hvis du vil forebygge kræft i huden hos dine børn og dig selv. Men hvilken solcreme skal du vælge? Skal det være creme, lotion, olie eller spray? Hvilken solfaktor? Og hvordan bruger du de forskellige produkter til solbeskyttelse? Apoteket viser vej til den bedste solcreme til dit behov.
Sund viden fra apoteket

Har du svært ved at holde balancen?

Balancen er vigtig. Du bruger den hele tiden, når du går, står, løber og i det hele taget koordinerer din krops bevægelser i det daglige. Derfor går det hårdt ud over livskvaliteten, hvis du døjer med svimmelhed. Her får du nyttig viden om balancen og fakta om både harmløse og mere alvorlige årsager til svimmelhed.
dod
Ekspertviden

Gør det ondt at dø?

Døden er definitiv, og sådan et farvel er altid vemodigt og svært. Kan døden være meningsfuld? Og hvorfor kan døden være så svær at tale om? ”Døden er en del af livet, og livet er vi fælles om. Derfor skal vi være solidariske med den døende” lyder det fra Sigrid Wemmelund, der har mange års erfaring med arbejdet omkring den alvorligt syge og døende patient.
Ekspertviden

Vil teknologien knække cancer?

Samspillet mellem mennesker og maskiner er altid interessant. For hvad er vigtigst? ”Udviklingen indenfor kræftforskning bliver drevet frem af teknologiske fremskridt, der hele tiden forbedrer selve grundlaget for at forstå, forebygge, diagnosticere og behandle kræft. Så uden ingeniører, og andre teknisk kreative hoveder, var vi forskere ikke nået særlig langt,” lyder det fra Per Guldberg.
Ekspertviden

230.000 lever med erhvervet hjerneskade

Hvert år bliver 26.000 voksne og 1.500 børn indlagt med skade på hjernen. Nogle kommer sig helt eller delvist. Andre må indstille sig på en helt anden version af livet. ”Hjernen er mesteren,” siger Lone Vesterager Martinus. ”Derfor kan det være fatalt, hvis dele af hjernen bliver ødelagt.”
Ekspertviden

Kan du bremse din aldrings-proces?

Bente Klarlund er blandt andet forfatter til bogen ”Yngre med årene”. Et ønskescenarie, der målt på år naturligvis er umuligt. Men som målt på fysisk og mental livskvalitet rent faktisk er muligt, og det gode budskab er: Det er aldrig for sent at sætte ind med anti-aldrings-livsstil. Her giver hun gode råd til alle, der interesserer sig for at leve sundt, og gerne vil have et godt og langt liv og mindre sygdom.
Sund viden fra apoteket

Forårsforkølelse – eller allergi?

Nys, røde øjne og løbenæse er karakteristisk for en forårsforkølelse. Men det kan også være symptomer på allergi. Når pollensæsonen begynder, skal du være ekstra opmærksom på, om du har fået allergi. Hver 3. får ikke behandling – ganske enkelt fordi allergien ikke bliver diagnosticeret.
Sund viden fra apoteket

Har du brug for tilskud?

En af det vigtigste anbefalinger i relation til helbred og sundhed er at spise sundt og varieret. Det kan ikke siges for tit, for du er, hvad du spiser. Intet kosttilskud kan erstatte sund og varieret mad. Men det kan være et tilskud. Et værdifuldt tilskud. Men hvad er op og ned på vitaminer og mineraler? Hvilke andre tilskud kan være relevante? Svaret på dine spørgsmål om kosttilskud er: Gå på apoteket. Så er du sikker på at få individuel rådgivning og kompetent hjælp fra en fagperson.
Deodorant sved
Sund viden fra apoteket

Sådan mindsker du overproduktion af sved

Alle mennesker sveder mere eller mindre, men hos nogle er svedkirtlerne ekstra aktive. Det kan være hæmmende at producere meget sved, men der er hjælp at hente på apoteket.
Sund viden fra apoteket

Glidecreme: Hvornår, hvordan og hvorfor?

Med glidecreme kan du mindske gnidningsmodstanden ved penetrering i forbindelse med sex. Det er især en fordel i forbindelse med den tørhed, der kan opstå af en række forskellige årsager. Men hvad er den bedste glidecreme for dig/jer? Skal du vælge vandbaseret glidecreme? Silikonebaseret glidecreme? Eller oliebaseret glidecreme?
Parfumeallergi
Sund viden fra apoteket

Sådan undgår du at få parfumeallergi

Parfumeallergi er en allergisk kontakteksem, der opstår på grund af direkte hudkontakt med parfumestoffer. Op til 4 % af den danske befolkning har parfumeallergi, og problemet er mest udbredt blandt kvinder. Parfumeallergi forsvinder desværre aldrig. Sæt derfor i stedet fokus på, hvordan du undgår det.
Sund viden fra apoteket

Hæmorider: Behandling og forebyggelse

Hæmorider er almindelige og ufarlige. Måske kan de irritere lidt, hvis de svier og klør eller er svære at holde rene på grund af ujævnheder. Men det er kun, hvis hæmorider gør ondt, at det er nødvendigt at behandle. Her får du gode råd om at forebygge – og om at behandle effektivt og nænsomt fx med hæmoride creme eller salve mod hæmorider.
Ekspertviden

Glad ryg

Hver dag har mere end 600 mio. mennesker i verden ondt i ryggen. Nogle af dem bor i Danmark, og langt de fleste af os har prøvet det. Måske endda flere gange. Jan Hartvigsen har gode nyheder til alle, der har rygsmerter inde på livet: Det er muligt at leve godt og længe, selvom du døjer med ondt i ryggen. Her får du at vide, hvad du skal gøre – og hvad du ikke skal gøre – hvis du har ondt i ryggen.
Ekspertviden

Mental robusthed gør dig mere livsduelig

”Vi er alle mentalt robuste i en eller anden grad. Og naturligvis er alle mennesker livsduelige. Men mental robusthed er også en livskompetence. En psykologisk færdighed, som gør dig i stand til bedre at kunne håndtere livets udfordringer og styre din reaktion på ydre begivenheder. Det er sundt for dig, din livskvalitet og dine omgivelser, og den gode besked er: Du kan selv gøre noget for at udvikle og vedligeholde din mentale robusthed, og det er aldrig for sent,” lyder løftet fra Eva Hertz.
Sund viden fra apoteket

Skab en god renserutine og få en sund hud

Gode renserutiner og renseprodukter er fundamentale, hvis du gerne vil give din hud den pleje, omsorg, fugt og næring, som den har brug for. Du skal gøre det, fordi ren hud er sund hud – og fordi sund hud både ser pænere ud og holder sig bedre. Læs her hvordan du skal rense og pleje din hud.
Sund viden fra apoteket

Får du nok vitaminer og mineraler?

Du er nødt til at indtage vitaminer og mineraler, for at din krop kan fungere. Hvis du ikke får nok via kosten, går det ud over din sundhed, energi og livskvalitet. Men hvilke funktioner har de enkelte vitaminer og mineraler? Hvilke fødevarer findes de i? Og spiser du varieret nok til at få dækket dit behov 100%?
Sund viden fra apoteket

Unges tabuer

Det er ikke altid nemt at være teenager. Begge køn kan få daglige udfordringer, som føles pinlige. Men husk: På apoteket kan du altid få gode råd – helt anonymt og trygt.
Halsbrand
Sund viden fra apoteket

Halsbrand: Årsager, forebyggelse og behandling

Halsbrand opstår, når syre fra mavesækken stiger op gennem spiserøret og svælget. Symptomerne er en brændende og sviende følelse i bryst og hals, og tit kommer der også sure opstød. Problemet er udbredt og meget generende, men heldigvis kan apoteket hjælpe dig med et middel, der hurtigt lindrer din halsbrand.
Sund viden fra apoteket

God håndhygiejne kan forebygge smitte

Hænder er en af de hyppigste smitteveje. Du bruger din hånd til at sige goddag til folk. Til at åbne døre. Til at betale penge. Til at køre indkøbsvognen. Og bagefter til at klø dig i øjet, spise et æble, betjene din mobiltelefon, købe ind og lægge varer på plads i køleskabet.
Sund viden fra apoteket

Sådan tackler du diarré

Diarré er en af de mest almindelige lidelser på verdensplan. Symptomerne er hyppige og tynde afføringer. Den officielle definition er mere end tre daglige afføringer, men hvis du har prøvet at have diarré, ved du, at toiletbesøgene kan være meget mere hyppige.
Sund viden fra apoteket

Tips til kløe og strålebehandlet hud

Kløe kan have rigtig mange årsager. Ofte er det en sum af flere årsager, og derfor er det svært at give helt generelle anbefalinger om behandling. Men behandling er vigtigt, for kløe er så udbredt, at det medfører hyppig kontakt til sundhedsvæsenet.
Ekspertviden

Er robotoperationer fremtiden?

”Det er lægen, der udfører alt arbejdet,” lover Jan Jepsen, ”og der er fordele ved robotassisterede operationer, som gør, at de er kommet for at gøre karriere i sundhedsvæsenet.” Lyder det som virtual reality? Det er det ikke, men faktisk kan det godt se sådan ud i den konsol, hvorfra lægen styrer operationen.
Sund viden fra apoteket

Høfeber og pollenallergi: Sådan behandler du rigtigt

Hvis du er en af de godt 1 mio. danskere, der lider af høfeber, har du garanteret vænnet dig til at holde øje med dagens pollental og varslinger for de næste par dage. Lær her hvad pollen er, hvilke pollentyper der findes, hvad symptomerne kan være og hvordan du lindrer og behandler.
Sund viden fra apoteket

Rent hår - på den rene måde

Som ethvert andet vaskemiddel skal en hårshampoo først og fremmest vaske rent. Men hvad er det for nogle vaskeaktive stoffer i en shampoo, der gør, at du kan regne med effekten? Og hvordan sikrer du, at din shampoo samtidig giver mindst mulig risiko for både dig og miljøet?
Ekspertviden

En skyggeven for livet

”Det var en af mine gode venner, der insisterede på, at jeg skulle gå til lægen. Jeg tænkte selv, at jeg nok igen havde en diskusprolaps i nakken. Det havde jeg prøvet før, så jeg kendte symptomer som kraftnedsættelse og besvær med at kontrollere den ene arm. Men besøget hos lægen gik anderledes, end jeg havde forestillet mig. Pludselig stod jeg foran en helt ny hverdag – med en skyggeven for livet.”
Ekspertviden

Guide til sund og smuk sommerhud

Når vinterhuden møder forårets og sommerens sol, er huden ikke kun bleg. Den er også udtørret af et halvt års vinterhi i vores opvarmede boliger. Derfor kalder den på fugt – et behov, der bliver endnu mere udtalt efter ophold i solen. Mette og Anne Mette har gode råd til hele familien.
Sund viden fra apoteket

Sådan slukker du halsbrand

Halsbrand betyder, at det svier og brænder i halsen, brystet og måske også i den øverste del af maven. Hvis du har meget ondt i flere uger, så konsulter din læge. Hvis det kommer og går, så kan du komme langt med disse tips plus et håndkøbsmiddel, som du kan købe på apoteket.
Ekspertviden

Er du lykkelig?

Hvad er lykke? Hvordan måler man den? Hvordan opnår man den? Og er man sin egen lykkes smed? Her giver Meik Wiking dig både svar og gode tips til, hvordan du får lykke og trivsel i dit liv.
Ekspertviden

Epilepsi er meget andet end kramper

For mange mennesker er sygdommen epilepsi ”noget med krampeanfald”. Men epilepsi har mange symptomer, årsager og forløb. Jo før sygdommen bliver opdaget, jo bedre for prognosen. Og jo mere den almindelige dansker ved om epilepsi, jo mere støtte kan de epilepsi-ramte få. Læs derfor med her og få viden, der gør en forskel.
Apoteket anbefaler

Er din tarm sund?

Hvor stor betydning har dine tarme for din sundhed? Bidrager tarmens bakteriesammensætning til kronisk sygdom og dårligt humør? Hvad er status for dine tarmbakterier? Har du de rigtige, og har de en god balance?
Ekspertviden

Alle mennesker kan få problemer med stemmen

”Stemmen skal du have respekt for. Hvis du er hæs, eller på andre måder oplever stemmeproblemer, i mere end to uger, bør du gå til øre-næse-halslæge. Dels for at være sikker på, du ikke fejler noget alvorligt, men også for at kunne få den rette behandling af din stemme. For stemmen er en del af den kommunikative ”lim”, som forbinder dig med omverdenen, og den skulle gerne holde hele livet,” understreger Mette Lund Franck.
Ekspertviden

Førstehjælp til tørre vinterhænder

Mange glemmer, at hænderne også har ekstra behov for pleje om vinteren. Ligesom ansigtet er hænderne tit bare, når du er udenfor, hvor vinteren bider i huden.
Ekspertviden

Fokus på pårørendes behov

De fleste danskere oplever på et tidspunkt i livet at være pårørende. Der findes mange sygdomme, der er mange patienter – og der er endnu flere pårørende. Det er individuelt, hvad den pårørendes rolle og behov er, for det afhænger både af den enkelte og af sygdommens art, forløb og omstændighederne. Men givet er, at det ikke er nogen nem opgave, og at det kan være svært for en pårørende at tage sig af sig selv undervejs.
Ekspertviden

Godt nyt om allergi

”Hos Astma-Allergi Danmark er en af vores vigtigste opgaver at informere og rådgive. Naturligvis om behandlingsmetoder men også om, hvad vi forventer, fremtiden bringer. Her fortæller vi om et par spændende aktuelle forskningsprojekter, der har potentiale til at gøre en forskel for mange, der lider af pollenallergi.”
Ekspertviden

Hvorfor er din medicin i restordre?

Danskerne har stor tillid til, at de altid kan få deres sædvanlige lægemiddel på apoteket. ”Sådan er det også for det meste, men restordrer kan ikke undgås. Heldigvis har vi mange muligheder for at imødegå situationen,” understreger Lars, som her tager dig med på rundvisning i hele forsyningskæden.
Sund viden fra apoteket

Hvordan vil du have din medicin leveret ?

Det danske sundhedsvæsen er kendt for kvalitet og tilgængelighed. Værdier som apotekerne er med til at sikre. Dels via faglige kompetencer og rådgivning, og dels ved at sikre borgerne god tilgængelighed, så ingen skal vente på den hjælp, som produkter fra apotek giver. Men hvilke muligheder har du egentlig for at få dine varer leveret? Og hvor hurtigt kan du få fx noget akut medicin?
Sund viden fra apoteket

Nyd sommeren uden problemer med sved

Alle, der elsker sol, strand og lune grillaftener håber på en varm og dejlig sommer. Men sommeren har også udfordringer. F.eks. for dig, der døjer med kraftig svedproduktion.
Sund viden fra apoteket

Kosttilskud med potentiale

Det er vigtigt at understrege, at kosttilskud aldrig kan erstatte sund og varieret kost. Kosten har stor indflydelse på din sundhed, din energi og din livskvalitet. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, om din kost fx er hjertevenlig og knoglevenlig.
Ekspertviden

Indeklimaet er vigtigt - især for dig med astma og/eller allergi

Klimaet er på dagsordenen mere end nogensinde før. Det er ekstra godt for dig, hvis du er en af de 1,5 mio. danskere, der lever med astma og/eller allergi tæt inde på livet. Men har du styr på klimaet derhjemme? Rigtig mange faktorer har indflydelse på indeklimaet og dermed beboernes velbefindende – også dem, der er så heldige, at de hverken har astma, allergi eller høfeber.
Sund viden fra apoteket

Kosttilskud: Generelt eller målrettet?

Hvordan får du mest ud af dine kosttilskud?
Ekspertviden

Fordelene ved maskinel dosispakning

Siden 2014 har Rikke Løvaas været Aalborg-apotekernes repræsentant i det pilotprojekt, kommunen har initieret for at dokumentere potentialet ved at udbrede maskinelt pakket dosismedicin. Et projekt, som i december 2022 havde koblet 1.330 borgere på ordningen. 97% af dem er tilfredse.
Sund viden fra apoteket

SOS til din hud

Vi vil så gerne kigge et par måneder frem i kalenderen, for nu har vinteren varet længe. Det synes vores hud også. Om vinteren er luftfugtigheden lavere end om sommeren, og derfor er vintermånederne sæson for tør og kløende hud. På apoteket kan du få gratis og god rådgivning. Vores fagpersonale bag skranken er også uddannet i hudpleje, så her kan du både få svar på dine spørgsmål og SOS til din hud.
Sund viden fra apoteket

Undgå hårtab: Få stærkt og velplejet hår

For mange kvinder har hår en stor betydning, og kvindeligt hårtab kan være svært at snakke om. Der kan være forskellige årsager til hårtab hos kvinder, og derfor også forskellige typer af behandling. Læs her hvordan du kan mindske hårtab.
Sund viden fra apoteket

Hoste og hostestillende medicin

Hoste er en refleks, du skal være glad for at være udstyret med. For refleksen bliver udløst, når du har noget i luftvejene. Hvis der sidder noget og spærrer, vurderer kroppen det intuitivt som en trussel mod evnen til at trække vejret og få ilt. Men blot lidt støv, pus, pollen eller slim kan irritere fimrehårene i luftvejene så meget, at det udløser hosteanfald. Og her er hostestillende medicin en hjælp.
Ekspertviden

Er digitaliseringen en risiko for vores livsstil?

De fleste kender KRAM – kost, rygning, alkohol og motion – som er vigtige livsstilsfaktorer for vores sundhed. Imran Rashid mener, at der burde tilføjes et S for skærmtid, så det hedder KRAMS. ”Jeg vurderer, at digitaliseringen af vores hverdag udgør en langt større livsstilsrisiko end KRAM. Men man kan ikke se digitalt overforbrug, så hvordan måler og dokumenterer man, hvordan digitaliseringen påvirker især vores mentale sundhed?”
Ekspertviden

Kan leddegigt forebygges og kureres?

Leddegigt er en såkaldt autoimmun sygdom. Det betyder, at immunsystemet ved en fejl går til angreb på kroppen, så der opstår inflammation, dvs. betændelse, i leddene. Ubehandlet vil leddegigt æde brusk og knogler, så leddene bliver destrueret. Sådan går det heldigvis sjældent i dag, hvor forskning har banet vejen for effektive behandlinger. Dog ikke skræddersyet endnu, men er det på vej?
Sund viden fra apoteket

Fire hjørnesten til din vitalitet

På apoteket kalder vi det ”vital-firkanten”, fordi fire specifikke byggesten er særligt vigtige for din vitalitet. Det handler om multivitamin, fiskeolie, mælkesyrebakterier og kalk. Her får du at vide, hvorfor disse fire ting er så vigtige. Og med en lille test får du svaret på, om du skal overveje et kosttilskud.
Ekspertviden

Sex er sundt - især når du også taler om det

”Mange mennesker synes, det kan være svært og akavet at tale om sex. Fx fordi man er bange for at overskride en anden persons grænser, og/eller bange for at blive afvist. Sex er forbundet med mange normer, forbilleder og forestillinger, som kan være med til at skabe et pres. Det er ærgerligt, for sex og sexliv har godt af at blive talt om,” lyder anbefalingen fra Karina Kehlet Lins
Ekspertviden

Flow hele livet

”Det er menneskets natur at lade det negative fylde mere end det positive. Derfor er der også blevet forsket rigtig meget i forståelse, og behandling, af psykiske lidelser. Men man har længe forsømt at fokusere tilsvarende på at forstå essensen af, og kilderne til, det meningsfulde og glædesfyldte liv. Vi lærte med andre ord en masse vigtigt om behandling af psykiske problemer men ikke ret meget om, hvordan vi kunne forebygge dem. Positiv psykologi kom til verden for at skabe en bedre balance. Og det er relevant for os alle. Ved fx at iagttage børns naturlige og medfødte lyst til at lære, skabe og nyde livet gennem leg, får man et ret godt indtryk af, hvad positiv psykologi handler om.”
Ekspertviden

Hvad sker der i kroppen under træning?

Motion er sundt. Vi hører det igen og igen. Men hvad er det egentlig, der sker i menneskekroppen, når vi træner? At du bliver forpustet, træt og får sved på panden har du garanteret oplevet mange gange. Men når eksperten deler ud af sin viden, får du de helt enkle – og meget motiverende – forklaringer på, hvorfor kroppen har gavn af træning.
Sund viden fra apoteket

Brug for kosttilskud med kalk?

Kalk er vigtigt hele livet, fordi det bidrager til vedligeholdelse af normale knogler. Knoglevævet bliver løbende nedbrudt, mens nyt bliver genopbygget. Og kalk er den byggesten, som hele processen er funderet på.
Sund viden fra apoteket

Nervesmerter er intense

Smerter mærker du, når dine følenerver sender besked til hjernen om, at det gør ondt et sted i kroppen. Det er et helt naturligt alarmsystem. Også i forbindelse med sygdomme og skader, der påvirker nervetrådene, som sender sanseindtryk til hjernen. Her har vi fokus på nogle af de situationer, hvor følenerverne bliver overaktiveret, så du oplever de intense nervesmerter.
Sund viden fra apoteket

Fire udbredte typer betændelse

Blindtarm, blære, bihuler og hals kan blive betændt. Hvad er betændelse? Hvorfor kommer det? Og hvordan behandler man det? Betændelse er meget udbredt. Det kan være alt fra betændelse i et lille sår eller et øje – til mere alvorlige betændelser. Nogle af de meget udbredte er halsbetændelse, bihulebetændelse, blærebetændelse og blindtarmsbetændelse.
Neglesvamp
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du neglesvamp og grimme tånegle

Svampesporer elsker fugt og varme, så derfor kan de godt lide at kravle ind under dine negle – især på tæerne. Men neglesvamp er ikke pænt, og tilmed smitter det både dig selv og andre. Apoteket giver gode råd om forårstjek og behandling af dine tånegle.
Sund viden fra apoteket

Tager du overdosis af næsespray?

Når næsens slimhinde svulmer op i forbindelse med en forkølelse, er det fordi, den producerer ekstra immunforsvarsceller. Når næsespray rammer næsens slimhinde, trækker den sig sammen, hvilket giver luft i næsen, så du igen kan trække vejret frit. Du kender sikkert lettelsen over den øjeblikkelige lindring, men kender du også risikoen for misbrug?
Sund viden fra apoteket

Vinterhud kalder på ekstra pleje

Hvorfor bliver huden tør? Hvordan hænger fænomenet sammen med vinter? Og hvornår kalder huden på henholdsvis fedt og fugt? Spørg apoteket. Personalet er også uddannet inden for hudpleje, og du kan altid få masser af individuel rådgivning og tips om god hudpleje til både far, mor og børn.
Sund viden fra apoteket

Bedste venner deler alt – også lus

Lus i håret betyder, at dit barn har venner. Der skal nemlig tæt hovedkontakt til i ca. 30 sekunder for at blive smittet. 69 % af alle børnefamilier har haft lus, og næsten 25 % har oplevet det mere end fem gange. Meld dig ind i kampen mod lus. Her fortæller vi hvordan!
Sund viden fra apoteket

Allergireaktioner - hvilke typer findes der?

Der findes traditionel 4 forskellige typer allergireaktioner. Bliv klogere på hvilken type du har og læs hvordan du kan behandle de mest udbredte typer af allergi.
Sund viden fra apoteket

Behandling og lindring af skoldkopper

Skoldkopper er en meget udbredt børnesygdom. Symptomerne er feber, blister og ikke mindst kløe. Behandling af skoldkopper handler først og fremmest om at lindre den irriterende og intense kløe. Her får du gode råd om at behandle skoldkopper på kroppen, skoldkopper i munden og særlige forholdsregler i relation til skoldkopper, hvis du er gravid.
Ekspertviden

Opdag lungesygdomme i tide

Den største livstrussel er at mangle luft. Uden ilt fra luften dør du ret hurtigt, og derfor er det vigtigt, at lungerne fungerer bedst muligt hos både børn og voksne. Men meget kan have indflydelse på, hvorvidt lungernes kapacitet og elasticitet er på toppen. Miljøfaktorer som f.eks. røg kan ødelægge lungerne, men der er også en arvelig komponent.
Ekspertviden

Sådan påvirker solens stråler din hud

Solen skinner og du skal vælge din næste solcreme, men hvilken solcreme skal du vælge? Hvordan beskytter solcremen dig? Og kan du kombinere dine hudplejeprodukter med din solcreme?
Ekspertviden

Klar besked om fodsvamp - symptomer og behandling

Infektioner med fodsvamp er meget udbredt. Hvis du ikke selv har haft det, så kender du garanteret en, der har døjet med det. Alle kan få fodsvamp, og på apotekerne møder medarbejderne hver eneste dag mennesker, der har brug for rådgivning om svampeinfektion og -behandling.
Ekspertviden

Klar besked om skedesvamp

Infektioner med skedesvamp er meget udbredt. Alle kan få svamp, og på apotekerne møder medarbejderne hver eneste dag mennesker, der har brug for rådgivning om svampeinfektion og -behandling.
Sund viden fra apoteket

Styr på relevante kosttilskud?

Går du og føler dig træt? Går fordøjelsen lidt trægt? Eller går du bare rundt og føler, at kroppen måske ikke er helt på toppen? Svaret kan være, at den ikke får dækket sine behov. Her får du en række tips til kosttilskud, som dækker nogle af de behov, som er meget udbredte.
Sund viden fra apoteket

Kan sundhed købes i pilleform?

Flere og flere danskere jagter det sunde liv ved at købe kosttilskud, og mere end halvdelen af danskerne spiser kosttilskud hver eneste dag. Men er kosttilskud en overhalingsbane til et sundt liv? Og hvilke kosttilskud er relevante for dig?
Ekspertviden

Mistrives de unge?

”Nu er det jo ikke sådan, at vi har en hel generation, der mistrives. Mange unge har det heldigvis godt. Men vi skal tage alvorligt, at der samtidig er en konstant gruppe unge, der lever med en omfattende og vedvarende mistrivsel. Plus en voksende gruppe, der oplever mistrivsel, fordi noget i rammerne for ungdomslivet ikke fungerer,” understreger Noemi Katznelson.
Sund viden fra apoteket

Forkølet?

Voksne bliver typisk forkølet 2-4 gange om året. Børn lidt oftere. Forkølelse skyldes en virus, der giver infektion i de øvre luftveje.
Ekspertviden

Jagten på det sunde liv

Er kosttrends et udtryk for mode, sundhed eller idealisme? Er det rigtigt, at vi helst ikke skal spise kød? Er jeg et bedre menneske, jo sundere jeg spiser? Og skal jeg spise vegansk, raw eller antiinflammatorisk, hvis jeg vil gøre det bedste for min sundhed? Her får du fakta og gode råd fra Christian Bitz.
Sund viden fra apoteket

Fødderne er fantastiske

26 knogler. 16 led. 107 ledbånd. Og 20 muskler. Alt sammen samlet i en fod, som er et kompliceret univers, der skal fungere i perfekt samspil, så du kan holde balancen, hoppe, gå, løbe og bevæge dig rundt på både bløde, hårde og ujævne underlag. Her tager vi på en spændende rejse i fodens anatomi, funktion og typiske problemer.
Ekspertviden

Husk godt hele livet

Hvordan er det egentlig, din hukommelse fungerer? Er god hukommelse medfødt? Kan du træne din hukommelse? Bestemmer du selv, hvad du gerne vil huske? Og er det rigtigt, at vi alle bliver mere glemsomme med alderen? Her dykker vi ned i den krøllede hjerne sammen med hjerneforskeren, der via sine foredrag og bøger har styrket mange danskeres hukommelse.
Ekspertviden

Sæsontips om målrettet hudpleje

Sommeren er gået på hæld, og vi skal til at forberede os på, at det igen bliver vinter. Rigtig mange ting er styret af årets gang, og det bør din hudpleje også være, hvis du vil gøre det bedste for din hud. Her fortæller Line om, hvordan du giver huden et boost efter sommerens strabadser og forbereder den på de kolde og mørke måneder.
Apoteket anbefaler

Alt til Valentinsdag

Lader du Valentinsdag stå i kærlighedens og intimitetens tegn, så har vi på apoteket en række produkter, der garanterer dig en sikker og hyggelig stund.
Sund viden fra apoteket

Gode råd til dig med artrose

Over 300.000 danskere har diagnosen artrose (slidgigt). I virkeligheden er der mange flere, for med alderen oplever næsten alle, at leddene bliver stive og ømme uden, at man nødvendigvis går til lægen. Mange kan holde symptomerne på et tåleligt niveau, men operation kan ende med at være den bedste løsning. I Danmark bliver der normalt foretaget ca. 10.000 knæoperationer og 10.000 hofteoperationer om året. Men også nye knæ og hofter må mange vente ekstra længe på lige nu. I alt står ca. 100.000 danskere aktuelt på venteliste til en eller anden slags operation.
Ekspertviden

Spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse

Flere og flere unge udvikler et forstyrret forhold til mad og krop. ”Hvis vi bruger seneste internationale viden som udgangspunkt, så er vurderingen, at vi her i Danmark har ca. 75.000, der lever med en spiseforstyrrelse. De kan være svære at identificere, diagnosticere og behandle, for de oplever ikke selv, at de har brug for hjælp. Mit primære budskab til alle, der er bekymrede for, om de har en spiseforstyrrelse, er derfor: Ræk ud – vi er her for at hjælpe dig.”
Sund viden fra apoteket

COVID-19 vaccination på apoteket

Kontakt dit lokale apotek for at høre, om netop De vaccinerer mod COVID-19.
Sund viden fra apoteket

Hjælp - forkølelsen kommer!

Vintermånederne er traditionelt sæson for forkølelse. Årsagen er især, at vi opholder os indenfor, hvor vi er tættere på hinanden. Jo tættere kontakt, og jo flere mennesker, jo større risiko for, at forkølelse kan smitte. Forkølelse er nemlig en virus.
Ekspertviden

Moar det klør i numsen

Børneorm er en ormeinfektion i tarmen, som især rammer børn mellem 5 og 10 år. Den er ufarlig, men smitter let. Og så klør den.
Ekspertviden

Når alderen giver særlige behov

Tidens tand bider på os alle. I takt med, at vi bliver ældre, bliver kroppen automatisk mere slidt. Det er meget individuelt, hvordan det kommer til udtryk, og heldigvis bor vi i et land, hvor velfærden er helt i top. Vores sundhedsvæsen er unikt – også helt ude i de små byer, hvor apotekerne har en nøgleposition. Vi har været på besøg i Rødding for at høre mere om, hvordan apotekets viden og rådgivning gør en forskel for ældre borgere.
Sund viden fra apoteket

Plejehjemsbeboere får for meget medicin

Apotekerne kan i samarbejde med plejehjemslægen rydde ud i de ældres medicin. Det kan øge både livskvalitet og helbred, hvis plejehjemsbeboerne kun får den medicin, de har brug for.
Sund viden fra apoteket

Hjælp til vægttab

Vægttab er på mange danskeres ønskeliste. Over halvdelen af den danske befolkning er overvægtige – dvs. har et BMI over 25. Overvægt er både et kosmetisk problem og et problem for sundheden. Med overvægt følger nemlig øget risiko for at få alvorlige sygdomme. Fx hjerte-kar-sygdomme, der rammer mere end halvdelen af dem, der er fyldt 55 år.
Sund viden fra apoteket

Problemer med at sove? Sov bedre med tips fra apoteket

Alle mennesker oplever nætter, hvor det kan være svært at sove. Nogle gange er det bare et par urolige nætter af uforklarlige årsager. Andre gange er det en periode i forbindelse med en livssituation, der medfører bekymring og stress. Søvn er vigtig for din sundhed og livskvalitet. Derfor får du her en håndfuld tips, som du kan implementere i dit liv allerede fra i dag.
Sund viden fra apoteket

Er flåter farlige?

Flåter skal du være opmærksom på – men ikke bange for. Et flåtbid er kun farligt, hvis flåten er smittebærer af en sygdom, som den kan overføre til mennesker og dyr. Men risikoen er meget lille. Kun i 2% af tilfældene bliver man syg på grund af et flåtbid. Alligevel er det en god idé at vide, hvad du skal gøre, hvis du opdager, at du er blevet bidt.
Ekspertviden

Besøgshunde er en stor succes

Besøgshunde kan nå mennesker, der er svære at nå. TrygFonden har i dag omkring 800 besøgshundeteams, der giver værdi på masser af institutioner i hele Danmark. To skønne labrador-hunde var for godt 12 år siden kilden til idéen. Siden er der blevet forsket, og udviklet, så i dag er besøgshunde-ordningen både veletableret, veldokumenteret og velorganiseret.
Ekspertviden

Hvor langt er genteknologien?

Genteknologien har udviklet sig med raketfart de seneste 20 år. Hvor der før var store bivirkninger ved behandlingerne, kan man i dag arbejde mere præcist. Men hvor tæt er man på at kunne behandle alvorlige sygdomme?
Ekspertviden

Sociale relationer giver sund aldring

Hvilken betydning har sociale relationer? Hvordan reagerer mennesker på ensomhed? Kan man ligefrem blive fysisk og psykisk syg, og få forkortet sin levealder, hvis man er socialt isoleret? Og virker det også omvendt, så man rent faktisk lever længere, hvis man er socialt aktiv?
Ekspertviden

Apotekernes rolle udvides verden over

”Vi ser overalt i verden, at apotekernes rolle udvikler sig. Hvor apotekerne tidligere fremstillede og udleverede lægemidler, så er deres rolle i dag at udlevere lægemidler plus rådgive om lægemidler og forebyggelse. Det er en kæmpe styrke for sundheden, at apotekspersonalets kompetencer bliver bragt endnu mere i spil.”
Sund viden fra apoteket

Allergisk høfeber

Er det forkølelse? Er dine slimhinder ”bare” irriterede? Eller er du allergisk over for noget? Det kan være svært at kende forskel. Men som hovedregel kan du regne med, det er allergisk høfeber over for pollen, hvis dine symptomer følger pollenkalenderen.
Sund viden fra apoteket

Forstoppelse kan du forebygge

20% af befolkningen har forstoppelse, og 10% bruger afføringsmidler. Hvad er symptomerne på forstoppelse? Hvordan kan du selv forebygge i det daglige? Hvilken type afføringsmidler løser bedst dit problem? Og findes der afføringsmidler til børn?
Ekspertviden

Hvorfor tabte du din graviditet?

Henriette er en af Danmarks førende forskere inden for graviditetstab, og allerede i 2011 stillede hun sig selv spørgsmålet: Hvad nu, hvis vi kan identificere – og forebygge – årsager til graviditetstab hos par, hvor tabet ikke skyldes kromosomfejl? Et stort, nyt forskningsprojekt er på vej til at give viden, som kan forklare og forebygge graviditetstab.
Sund viden fra apoteket

Pas på dit syn

Dit syn ændrer sig i løbet af livet. Øjnene ældes ligesom resten af kroppen, og mange andre faktorer kan påvirke din risiko for at få en sygdom i øjnene. Her får du introduktion til tre udbredte øjensygdomme, så du kender symptomerne, og kan reagere i tide.

Antihistamin

Ekspertviden

Stofskiftet styrer kroppens maskineri

Hvad er skjoldbruskkirtlen egentlig? Hvordan er dens samspil med hypofysen? Hvordan bidrager dette samspil til kroppens stofskifte? Hvad sker der, hvis der kommer ubalance i dette maskineri? Og er det rigtigt, at nogle mennesker har et luksusstofskifte, som omsætter mad og drikke så effektivt, at det er garanti mod overvægt?
Ekspertviden

Danmark har verdensrekord i sclerose

De fleste forbinder nok først og fremmest sclerose med et liv i kørestol. Sådan er det heldigvis sjældent, og behandlingsmulighederne bliver bedre år for år. Mange lever et godt liv på trods af sclerose. Men hvad er de første symptomer? De største udfordringer? Hvordan behandler man sclerose? Og hvorfor er det især kvinder, der bliver ramt?
Sund viden fra apoteket

Nemt og bekvemt med Apoteket-online.dk

Danskerne handler mere og mere på nettet. Det gælder alle typer varer – også alt det, du kan købe på apoteket. Først og fremmest medicin, som danskerne i høj grad køber enten via deres mobil eller computer. At det er blevet populært, er nemt at forstå, når du kender fordelene.
Ekspertviden

Når kemi giver allergi

Kontakteksem er en inflammation, som er en slags betændelsestilstand i huden. Det kan komme, når huden bliver påvirket udefra af hudirriterende eller allergifremkaldende stoffer. Fælles for irritativ og allergisk kontakteksem er, at det kun kan erhverves ved en udefrakommende påvirkning modsat atopisk eksem (børneeksem), som kan være arvelig.
Sund viden fra apoteket

Følgevirkninger ved sygdom og medicin

At være syg er hårdt. Både fysisk og psykisk. For oveni de fysiske gener medfører sygdom ofte generelle udfordringer som bekymringer, nedtrykthed og søvnbesvær. Det er altid en fordel at kende risikoen for eventuelle følgevirkninger ved sygdom – og også ved medicin. For så bliver generne nemmere at håndtere og frem for alt: Du kan få en god snak med lægen, eller andet sundhedspersonale, om muligheder for at behandle følgevirkningerne.
Ekspertviden

Lymfeknuder er gode vagtsoldater

En lymfeknude er ansamling af lymfeceller. Du har ca. 600 lymfeknuder i kroppen, og de er meget vigtige for din sundhed. De er nemlig med til at beskytte din krop mod sygdomme, og du kan både se og mærke, når de er på arbejde. Så hæver de nemlig op. Hvordan det hænger sammen, og om du skal holde øje med dine lymfeknuder, giver Jørn Starklint her svarene på.
Sund viden fra apoteket

Ny hundeejer?

450.000 danske husstande har hund. Hvis du bor i en af disse husstande, ved du, hvor stor glæde en hund kan give. 880.00 husstande i Danmark har kæledyr, og hund er det mest populære. Med god grund. For en hund knytter sig meget til sine mennesker, og når den ser på dig med sine kærlige øjne, er den helt uimodståelig.
Sund viden fra apoteket

Kæledyr - sådan sparer du dem for flåter og lopper

Dit kæledyr kan ikke selv beskytte sig mod flåter og lopper, så derfor må du gøre det. Både for dyrets skyld og for din egen/familiens skyld. For lopper kan invadere hele hjemmet, og et flåtbid kan smitte dit kæledyr med sygdomme, som er ret alvorlige.
Ekspertviden

Børn og inkontinens

Børn kan have både urin- og afføringsinkontinens. Tit har de begge dele. Hvornår er det noget forbigående, og hvornår skal du tage dit barn til lægen? Hvor udbredt er det? Hvad er prognosen for barnet? Og er der noget, man som forælder selv kan gøre for at afhjælpe problemet?
Sund viden fra apoteket

Hvordan er balancen i din mave?

Er din mave glad? Eller påvirket af en ubalance i dit liv? Mavens funktion bliver nemt påvirket af fx sygdom, stress, for lidt mad, forkert mad, for meget mad, infektion, allergi eller intolerance, mangel på motion, for lidt væske… og mange andre ting. Det mest udbredte maveproblem er forstoppelse, som 20% af befolkningen døjer med.
Ekspertviden

Bumser enhver teenagers mareridt

Som om teenagealderen ikke er svær nok i forvejen! Bumser kan gøre hverdag – og især fest – til et mareridt for humøret og selvværdet. 80% af alle teenagere lider i større eller mindre grad af problemet. Så du er ikke alene. ”Og så kan du rent faktisk tage kampen mod bumserne op, hvis du er grundig og tålmodig,” lyder det optimistiske løfte fra Line Struck Madsen.
Skæl og tør hovedbund
Sund viden fra apoteket

Skæl og meget tør hårbund: Sådan behandler du

Mange mennesker døjer med skæl og eksemlignende tør hud i både hårbund, i ansigtet og på overkroppen. Problemet er irriterende – både af kosmetiske årsager og fordi det klør. Der findes flere typer skæl med forskellige årsager og behandlingsmuligheder.
Bekæmp bumser, hudorme og uren hud
Sund viden fra apoteket

Bekæmp bumser og uren hud

Bumser er meget irriterende og dukker op på de mest ubelejlige tidspunkter. De kan sidde over hele kroppen, men kommer oftest i ansigtet, hvor det er svært at skjule dem. Her får du klar besked om, hvad bumser, hudorme og akne er, og hvordan du behandler og bekæmper det.
Sund viden fra apoteket

Ubehag i mave og /eller tarm?

Smerter og ubehag i mave-tarm systemet er noget, alle mennesker kender til. I større eller mindre grad. Af kortere eller længere varighed. Og med forskellig frekvens. Det kan være symptomer som smerter, halsbrand, sure opstød, kvalme, forstoppelse, diarré, luft i maven og oppustethed. Hvad er årsagen? Er det farligt? Og hvad kan du gøre ved det?
Forstoppelse mave problem
Sund viden fra apoteket

Gode råd mod forstoppelse

At gå på toilettet er en af kroppens helt basale funktioner, og regelmæssige toiletbesøg er livsnødvendigt og kan have stor påvirkning på din livskvalitet. Lider du af træg mave, så læs denne guide til hvordan du behandler og forebygger forstoppelse.
Sund viden fra apoteket

Stop din forstoppelse

Fordøjelse, tarmfunktion og afføring glider ikke altid nemt og ubesværet. Vidste du, at 20% af befolkningen har forstoppelse? Og at 10% bruger afføringsmidler? Læs med her, og få nyttig viden om årsager til forstoppelse og en miniguide til valg af afføringsmiddel.
Sund viden fra apoteket

Er alt fedt "fedt"?

Kroppen har brug for fedt. Det er en kilde til energi, og det fungerer som depot til opbevaring af energi. Så ja – fedt er ”fedt”, men er ikke ”bare” fedt. Der findes nemlig forskellige typer fedtsyrer, så det er vigtigt, du er opmærksom på, hvilken slags fedt, der er i den kost, du spiser.
Apoteket anbefaler

Hver 5. over 30 år bruger tandprotese

Danske tandteknikere er meget dygtige – også til at producere forskellige former for tandproteser. Det kommer mange danskere til gode, for hver 5. over 30 år bruger tandprotese. Her giver vi dig en guide til forskellige typer protese og tips til god mundhygiejne – både for dig, der har protese og dig, der gerne vil forebygge behov for protese.
Ekspertviden

Fødevarer kan krydsreagere med pollen

Hvis du er allergisk over for pollen, så har du måske prøvet at få allergiske symptomer, når du spiser visse fødevarer. Årsagen er en såkaldt krydsreaktion, hvor din krop forveksler en bestemt fødevare med pollen.
Sund viden fra apoteket

Når øjnene bliver syge

Smerter, ubehag og synsproblemer kan have rigtig mange årsager. Det kan være noget så simpelt som allergi, der kan afhjælpes med håndkøbsmedicin fra apoteket. Det kan være betændelse, som især børnefamilier kender til. Og det kan være en mere alvorlig ting. Vigtigst af alt: Oplever du smerter i øjnene eller synsforstyrrelser, så skal du have en øjenlæge til at kigge på dine øjne.
Sund viden fra apoteket

Lær mere om kosttilskud

For meget eller for lidt? Måske har du lagt mærke til, at der på kosttilskud nu står nogle tal angivet i RI-værdi i stedet for ADT.
Sund viden fra apoteket

Får du nok ud af dine kosttilskud

Kosttilskud er næsten blevet hverdagskost her i Danmark. For selvom mange mennesker spiser sundt og varieret, så har de fleste en fornemmelse af, at de med fordel kan tage lidt tilskud. Men hvad har du brug for? Og hvordan får du det bedste udbytte af dit kosttilskud?
Sund viden fra apoteket

Nedtrykt, ked af det - eller deprimeret?

Depression er en lidelse, som mange danskere udvikler i løbet af livet. Endnu flere oplever perioder, hvor humøret og energien er reduceret. Det er naturligt, at livets barometer går op og ned. Ingen går rundt og er lykkelige 24/7 hele livet. I virkeligheden er det et sundhedstegn at reagere på en belastning, for vi er ”kun” mennesker. Men hvis det påvirker din funktionsevne i længere tid, så er det relevant at få hjælp.
Ekspertviden

Røde øjne: Harmløst eller farligt?

”Et rødt øje er signal om hjælp,” lyder det klare budskab fra Carsten Edmund, der samtidig understreger, at røde øjne både kan have harmløse og alvorlige årsager. Men hvorfor får man røde øjne? Er det altid reaktioner fra øjets overflade? Kan det stamme fra øjets indre? Og kan røde øjne ligefrem skyldes udfordringer andre steder i kroppen?
Sund viden fra apoteket

Når kroppen knirker

Det borer, murrer og giver jag af smerter. Nogle gange kan du nemt sige, hvor smerten sidder. Andre gange er det mere diffust, og nogle gange er smerter i bevægeapparatet ledsaget af nedsat bevægelsesevne. Dine muskler, sener og ledbånd kan nemt få skader og slid i løbet af livet. Her er nogle gode råd til, hvordan du forebygger og lindrer.
Sund viden fra apoteket

Når skeden er i ubalance

Alle kvinder har lidt udflåd, og det er normalt ikke noget problem. Men lige pludselig kan det ændre sig, så det bliver hvidligt eller gråligt og frem for alt lugter rigtig, rigtig ubehageligt. Mange sammenligner lugten med gammel fisk, og hvis det sker for dig, er det praktisk at vide lidt om bakteriel vaginose (betændelse i skeden).
Tørre øjne
Sund viden fra apoteket

Klar besked om tørre øjne

Øjet er komplekst, og det er vigtigt, at de enkelte dele og funktioner spiller præcist sammen, hvis øjet skal opfatte de former, farver og bevægelser, du møder. Her får du indblik i, hvordan dine øjne fungerer, og hvorfor rigtig mange mennesker døjer med tørre øjne.
Sund viden fra apoteket

Sund mund hele livet

Du bliver født uden tænder, og nogle mennesker dør også uden tænder. Så galt behøver det ikke at gå, hvis du sørger for god mundhygiejne og god tandpleje. Men skulle du være en af dem, der har været nødt til at erstatte tænderne med protese, kan du med de rigtige hjælpemidler bevare en god livskvalitet.
Sund viden fra apoteket

Sæson for influenza og forkølelse

Vinterhalvåret er sæson for infektioner i luftvejene. Den slags smitter nemt gennem luften ved, at en smittet person hoster eller nyser. Men smitten kan også vandre fra person til person, fordi sekret fra luftvejene bliver overført til hænderne og derfra videre til slimhinderne via øjne, næse og mund.
Sund viden fra apoteket

Få fine fødder før sommer

Dine fødder har også ventet hele vinteren. Gemt væk i mørke sko og støvler har de savnet lyset lige så meget som du har. Nu er den her endelig. Sommeren, som forhåbentlig vil vise sig fra sin allerbedste side ved at byde på sol og temperaturer, der kalder på sandaler og bare fødder. Men tjek lige dine fødder: Er der kommet revner og røde pletter?
Sund viden fra apoteket

Hold munden sund

Dine tænder skal helst holde hele livet. Mange danskere lever godt med protese, men egne tænder er altid at foretrække. Derfor skal du pleje dem. Både derhjemme i det daglige og ved at passe dine besøg hos tandlægen. Mundhygiejne er vigtig for dine tænder.
Hoste forkølelse
Sund viden fra apoteket

Hoste: Fakta, førstehjælp og behandling

Hoste kommer typisk i forkølelsessæsonen. Her rykker vi nemlig indendørs, og det betyder, at forkølelsesvirus meget nemmere kan smitte. Tit giver forkølelse hoste, der kan vare i flere uger. Men hvad er hoste? Og hvordan kan du behandle og lindre hosten, så du kan få din nattesøvn?
Sund viden fra apoteket

Har du gjort din mund glad i dag?

Jo sundere din mund er, jo bedre kan den være en del af din generelle sundhed og livskvalitet. Sund mund er først og fremmest sunde tænder. Uden tænder kan du have svært ved at tale eller tygge din mad. Sunde tænder er også en forudsætning for, at du har lyst til at møde verden og andre mennesker med et smil.
Sund viden fra apoteket

Gode råd til mor og barn

Ingen tvivl! At blive forældre er den mest livsbekræftende oplevelse i verden. Det er en kæmpe glæde, og et kæmpe ansvar. Hvis du ligner de fleste andre, så søger du garanteret gode råd hos både venner, familie og på nettet. Apoteket er også godt sted at hente inspiration.
Ekspertviden

Er graviditet en sygdom?

Naturligvis er graviditet ikke en sygdom. Men for mange er det heller ikke en sød ventetid, hvor alt går efter en snor. ”I 2008 havde 3,6% af de fødende en psykisk lidelse, og i dag er tallet 10,6%. Nogle var sårbare inden, de blev gravide. Hos andre vokser sårbarheden undervejs i graviditeten. Men vi ser også eksempler på, at graviditeten kan blive et positivt vendepunkt i kvindens liv,” refererer Merete Hein.
Ekspertviden

Bedre og bedre prognose for tidligt fødte

Hvor man for 50 år siden kunne redde en for tidligt født baby på 1.500 gram, går grænsen i dag ved 400-500 gram. ”Officielt siger man, at fødsler før uge 37 er for tidlige. Her på afdelingen indlægger vi alle, der bliver født før uge 35.” Hvilke udfordringer har babyerne typisk? Hvorfor? Og hvordan kan man hjælpe dem?
Sund viden fra apoteket

Oplever du mørke pletter, graviditetsmaske eller pigmentforandringer?

1 ud af 3 kvinder på verdensplan døjer med hyperpigmentering - også kendt som pigmentpletter, melasma, mørke pletter eller graviditetsmaske. Især kvinder, gravide, ældre og personer, der har opholdt sig meget i solen uden beskyttelse, er udsatte for pigmentforandringer. Dette skyldes, at de mørke pletter ofte er forbundet med kvindelige hormoner, aldring, hudbetændelse, som f.eks. ar efter akne, eller skader og miljøpåvirkninger som bl.a. kommer fra sollys eller forurening.
Sund viden fra apoteket

Sunde og smukke fødder

Dine fødder skal både være stærke og elastiske for at bære dig gennem livet. Derfor består fodens skelet af hele 26 knogler, der sammen med ledbånd, muskler og sener udgør et anatomisk mesterstykke. Men det ydre – dvs. hud og negle – har også betydning.
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du dit sår

Hvad gør du, hvis du får et sår? Måske dækker du det med et tilfældigt plaster. Måske gør du ingenting, for ”såret skal jo have luft for at hele”. Sår har brug for et fugtigt miljø, for det fremmer sårhelingen. Derfor skal du altid bruge plaster. Spørgsmålet er blot: Hvilket plaster skal du vælge?
fødder vabler
Sund viden fra apoteket

Bare fødder kan give vabler

Når vi for længst har smidt støvler og strømper, kan du begynde at opleve et klassisk sommerfænomen: Vabler, fordi dine bare fødder bliver varme og fugtige i sommerskoene, så fødderne glider frem og tilbage. Vabelplaster er løsningen. Læs her hvorfor – og hvordan.
Sund viden fra apoteket

Har sex ingen alder?

Dybest set har sex ingen alder. Sex er naturligt. Sex er dejligt. Sex er sundt. Sex får hjernen til at udskille dopamin, der giver en lykkefølelse. Så der er kun gode grunde til at have sex i sit liv. Alligevel kan det i perioder af livet være nemmere sagt end gjort. Seksuelle faser i livet er helt normalt.
Sund viden fra apoteket

God sommerferie med apotekets tips

Klar til ferie med det lille rejseapotek. Alene ordet ferie får en afslappet følelse til at sprede sig i kroppen. Og når du så sætter sommer foran, er forventningens glæde skruet helt i top. Hvor går ferien hen i år? Danmark? Udlandet? Transport til lands, til vands eller i luften? På apoteket rådgiver vi hver sommer masse af danskere, der gerne vil have styr på rejseapoteket.
Sund viden fra apoteket

Sommerferie med apoteket i kufferten

Danskerne er for længst gået i gang med at planlægge et af årets højdepunkter: Sommerferien. All-inclusive på børnevenligt hotel under sydens sol? Aktiv ferie med rygsækken på ryggen? Kultur? Storby? Vandsport? Det er individuelt, hvad man synes, giver værdi, og der er nok at vælge imellem for enhver. Apoteket har samlet et par håndfulde gode råd, som kan give inspiration til et lille rejseapotek.
Sund viden fra apoteket

Ernæringsdrik er god næring

Ernæringsdrik er lige præcis det, som ordet siger. Ernæring i form af kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle indeholder også fibre. Produkterne findes både som fuldgyldige ernæringspræparater og supplerende ernæringspræparater. Fælles er, at de med få milliliter giver et energiboost, som er værdifuldt for personer, der aktuelt er i en ernæringsrisiko.
Sund viden fra apoteket

Sommer. sol og...

Sommer og sommerferie er lige rundt om hjørnet. Efter et par somre, hvor det ikke var muligt at rejse, som vi plejer, har mange ”opdaget” Danmark og egen baghave som feriedestination. Uanset, om du vælger ”vacation” eller ”staycation”, så sender apoteket dig på ferie med en række gode råd, som du kan få glæde af både før, under og efter sommerferien.
Sund viden fra apoteket

Skavanker i øjnene

Udfordringer med øjnene? I hverdagen er du meget afhængig af dit syn. Derfor gælder det om at passe på øjnene. Fx ved at kende de mest udbredte skavanker både børn og voksne kan løbe ind i. Og ikke mindst ved at vide, hvad du skal gøre.
Sund viden fra apoteket

Pas og plej vitale sanser

Hvad nu hvis… du ikke kunne se. Ikke kunne høre. Ikke kunne dufte. Ikke kunne smage. Vi mennesker er født med syv sanser, som er vitale. Både for vores livskvalitet og for vores sundhed. Derfor gælder det om at holde sanseorganerne sunde og velplejede. Blandt andet med sunde plejeprodukter fra apoteket.
Sund viden fra apoteket

Ernæringsdrik: En god idé, hvis du er ældre og svækket

De fleste ældre danskere er heldigvis sunde og velfungerende. Men der er også mange, som er svækkede. Enten på grund af helbredsmæssige problemer, eller fordi man gennem livet ganske enkelt har slidt og appetitten med alderen er blevet så lille, at kroppen ikke får nok næring.
Sund viden fra apoteket

Ørernes anatomi og funktion

At vi bruger ørerne til at høre med, kommer ikke bag på nogen. Men vidste du, at ørerne også har betydning for din evne til at holde balancen? Dit øre består af det ydre øre, mellemøret plus det indre øre og er et stykke kompliceret anatomi.
Ekspertviden

Gode prognoser ved fertilitetsbehandling

”De fleste drømmer om familie med børn. Det lykkes heldigvis for langt de fleste, men 15-25% oplever ufrivillig barnløshed på et tidspunkt i deres liv. Heldigvis er fertilitetsbehandling i dag så effektiv, at omkring 80% af dem, der modtager fertilitetsbehandling, lykkes med at få barn,” lyder den gode prognose fra Nina la Cour Freiesleben.
Sund viden fra apoteket

Nye kostråd: Spis klimakost

Kostråd florerer overalt i både trykte og digitale medier. Nogle råd og tips er baseret på idealisme. Andre på mode. Og nogle på sundhed. Til den sidste kategori hører de officielle kostråd. I 2013 kom Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd, som i 2021 blev barberet ned til syv råd, der ikke kun handler om sundhed, men også om klima. Årsagen? At fødevareforbruget i de vestlige lande er skyld i 25% af den samlede klimabelastning.
Ekspertviden

Apoteket vaccinerer dig mod influenza

Vi kan alle blive ramt af influenza, men det er ikke helt risikofrit for alle. Derfor er vaccinationen gratis for visse risikogrupper, fx: ✅ Alle er fyldt 65 år ✅ Førtidspensionister ✅ Personer med visse kroniske sygdomme ✅ Gravide der er i 2. eller 3. trimester
Rygestop
Ekspertviden

4 ud af 10 kræfttilfælde er udløst af livsstil

”Danskerne ved godt, at rygning kan give kræft. De ved også, at fx alkohol og overvægt går ud over helbredet, men vores undersøgelser viser, at danskerne i højere grad forbinder disse faktorer med risikoen for fx diabetes og hjerte-kar-sygdomme end med risikoen for at få kræft. Derfor er det vigtigt, at vi nu har dokumentation for præcis hvordan, og ikke mindst hvor meget, konkrete kræfttyper kan kobles til livsstilsfaktorer som rygning, overvægt og solbadning.
Ekspertviden

Angst bliver skabt af bekymring

”Alle mennesker bekymrer sig over forskellige ting i et eller andet omfang. Det er normalt, det er uundgåeligt, og det er ikke usundt. Medmindre bekymringerne tager så meget overhånd, at de tager magten, fordi dine tænkevaner bliver uhensigtsmæssige,” siger Carsten Juul, der her forklarer, hvad angst er, og giver tips til at tackle angsten.
Ekspertviden

Nikotin giver fysiske og mentale skader

”Danskerne ved godt, at rygning kan give kræft. De ved også, at fx alkohol og overvægt går ud over helbredet, men vores undersøgelser viser, at danskerne i højere grad forbinder disse faktorer med risikoen for fx diabetes og hjerte-kar-sygdomme end med risikoen for at få kræft. Derfor er det vigtigt, at vi nu har dokumentation for præcis hvordan, og ikke mindst hvor meget, konkrete kræfttyper kan kobles til livsstilsfaktorer som rygning, overvægt og solbadning.
Sund viden fra apoteket

Gode tips til god mundhygiejne

Danskernes tænder er blevet meget sundere de seneste 50 år. Helt fra den første mælketand lærer de små børn at få gode rutiner med tandbørsten. Gode vaner har det som bekendt med at bide sig fast, og det lønner sig. Hvor god er din mund- og tandhygiejne?
Ekspertviden

Sund mund - sund krop

Danskerne har generelt fået sundere tænder og mund. Først og fremmest takket være den gratis børnetandpleje, som fyldte 50 år i 2023, og har katalyseret en kulturændring, fordi alle børn bliver introduceret til regelmæssig mundhygiejne. Men Susanne Kleist har også panderynker, for nye trends udfordrer de unges og dermed fremtidens tænder.
Ekspertviden

Skal vi frygte antibiotikaresistens?

Siden midten af 1940-erne har antibiotika revolutioneret verden. Før antibiotika døde masser af mennesker på grund af lungebetændelse og andre almindelige infektioner. Men medaljen har en bagside. Antibiotika er blevet brugt ret ukritisk, og det har skabt et nyt problem: Antibiotikaresistens – dvs. at bakterier er modstandsdygtige over for antibiotika.
Ekspertviden

Osteoporose - en overset folkesygdom

Osteoporose (knogleskørhed) er en udbredt sygdom. Hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år får sygdommen. Hvis du gerne vil undgå, at hoften pludselig brækker, eller ryggen falder sammen, så læs med her. Ved at være opmærksom på risikofaktorerne kan du få opdaget sygdommen i tide og forebygge knoglebrud via knoglevenlig livsstil og evt. medicinsk behandling.
Ekspertviden

Organdonation redder flere og flere liv

Organdonation handler om at redde liv. Siden begyndelsen af 2024 har flere organer end tidligere givet liv, fordi vi her i Danmark er begyndt at donere efter cirkulatorisk død (DCD). Men hvad er hhv. hjernedød og cirkulatorisk død? Er det noget, du som borger skal kende forskel på? Her giver det nationale videncenter for organdonation svar på de spørgsmål, som mange danskere stiller.
Ekspertviden

Inflammatoriske hudsygdomme

Inflammatoriske hudsygdomme er i virkeligheden ikke en betændelse – men en overreaktion i immunsystemet. Der kommer et øget antal celler fra immunsystemet ind i huden, og de frigiver signalstoffer, der kan udløse symptomer som fx rødme, kløe, afskalning og revner. Psoriasis, rosacea og atopisk dermatitis er tre af de hyppige inflammatoriske hudsygdomme.
Ekspertviden

Skal medicin på skoleskemaet?

Hvad ved børn om medicin? Hvordan og hvor meget bruger de selv medicin? Er de nysgerrige og interesserede i at vide mere om medicin? Og kan mere viden være med til at gøre deres omgang med medicin mere hensigtsmæssig? Farmaceuter over hele landet har undervist 4.-6. klasser en hel dag, og projektet står nu med de første resultater, som overrasker positivt.
Ekspertviden

Kan du bremse din aldring?

Noget af det allerfarligste, du kan gøre, er at blive ældre. For jo ældre du bliver, jo flere sygdomme er der risiko for, at du får. ”Vi håber alle på at forblive sunde og raske længst muligt. Spørgsmålet er, om der findes en kur mod aldersassocieret degenerering, så vi kan blive ældre uden, at aldringen sætter lige så mange spor.”
Sund viden fra apoteket

Klar til koldere tider?

Forkølelse, influenza og corona. Virussygdommene begynder at sprede sig så snart, sommeren er slut, og vi igen nærmer os de kolde måneder, hvor vi rykker indenfor. Derfor gælder det om at forebygge og forberede sig så godt, som det er muligt.
Ekspertviden

Naturen styrker din sundhed

Danmark har en smuk natur, og de fleste danskere kan godt lide at være ude i den. Måske er du en af dem, der er aktiv i naturen, fordi det gør noget godt for din krop og sjæl. Måske er du en af dem, der gør det, hvis du lige har tid, hvis det hverken regner eller er for koldt, og hvis du lige er motiveret. Motivationen vokser af den gode besked fra friluftsforskere: Natur styrker din fysiske, mentale og sociale sundhed.
Ekspertviden

Tjek hudens mærker

Modermærker – eller skønhedspletter, som de populært bliver kaldt – er meget almindelige. Du kan sagtens have omkring 25 pletter i forskellige farver, uden at det er farligt. Det kan være svært at kende forskel på en harmløs og en ondartet plet. Men følg alligevel disse tips, så du kan reagere i tide. For modermærkekræft, som opdages tidligt, bliver man rask af, mens det er mere alvorligt, hvis man har gået længere tid med det. Så kan det sprede sig, og man kan opleve tilbagefald i form af metastaser – nogle gange lang tid efter den primære behandling.
Sund viden fra apoteket

Hvad er fnat og hvordan behandles det?

Fnat er en hudsygdom, som mange på et eller andet tidspunkt i livet generes af - og som oftest opdages ved en voldsom kløe. Det gælder både mænd og kvinder, børn og voksne, der kan smittes med fnat. Heldigvis er der gode muligheder for behandling.
Rygning
Sund viden fra apoteket

Sådan får du succes med rygestop

Tobaksrøg indeholder flere end 7.000 forskellige stoffer. Blandt andet nikotin, som skaber en afhængighed. Rygning er også forbundet med vaner og mønstre. Mange synes, at vanerne er de sværeste at vinde over, for afhængigheden kan du få hjælp til at dulme.
Sund viden fra apoteket

Smerter og smertebehandling

Hvad er smerter? Hvornår er de hhv. milde, moderate og kraftige? Hvornår skal du reagere på smerter? Hvad kan smerte betyde? Og hvordan behandler du dine smerter? At have ondt reagerer vi alle på – lige fra spæd. Heldigvis, for smerter er en besked fra kroppen om, at der er noget galt, og at den gerne vil have din hjælp.
Ekspertviden

Kender du dine smerter?

Alle har prøvet at have ondt. Hver 5. dansker har det dagligt, fordi de lever med kroniske smerter. Men hvad er smerte? Kan man objektivt definere styrken af smerter? Hvordan behandler man smerter? Og findes der ting, man selv kan gøre for at tackle sine smerter?