Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Har du brug for tilskud?

En af det vigtigste anbefalinger i relation til helbred og sundhed er at spise sundt og varieret. Det kan ikke siges for tit, for du er, hvad du spiser. Intet kosttilskud kan erstatte sund og varieret mad. Men det kan være et tilskud. Et værdifuldt tilskud. Men hvad er op og ned på vitaminer og mineraler? Hvilke andre tilskud kan være relevante? Svaret på dine spørgsmål om kosttilskud er: Gå på apoteket. Så er du sikker på at få individuel rådgivning og kompetent hjælp fra en fagperson.

Multivitamin – for en sikkerheds skyld

Mangler du A, B, C eller D? Jern, kalk, magnesium eller selen? I en hektisk hverdag kan det være svært at få spist sundt og varieret til alle måltider. Mindst lige så svært kan det være at holde styr på, hvilke fødevarer, der indeholder hvad, og om du får nok af de vitaminer og mineraler, du har brug for. Rigtig mange vælger at tage en daglig multivitamin pille. Det er nemt, men du skal alligevel være opmærksom på, hvilken variant, du vælger. For produkterne med multivitamin-tilskud er nemlig målrettet forskellige målgrupper, fordi vi, afhængig af fx alder og køn, har forskellige behov. Så spørg for en sikkerheds skyld næste gang, du er på apoteket. 

Døjer du med fordøjelsen?

For lidt eller for meget? For ofte eller for sjældent? For tyndt eller for tykt? En facitliste på den perfekte afføring findes ikke. Først og fremmest handler det nemlig om, hvad der føles rigtigt for dig. Når vores tarmfunktion alligevel får rigtig meget fokus, er det fordi, tarmen ikke altid fungerer så godt. Vidste du, at hele 20% af den danske befolkning døjer med forstoppelse? Det er naturligvis helt individuelt, hvornår man føler sig forstoppet. Nogle af de karakteristiske tegn er: Hård og knoldet afføring, vanskeligheder med at presse afføringen ud, flere dage mellem vellykket toiletbesøg, udspilet mave, trang til at prutte, tyngde i maven og følelsen af, at din tarm aldrig bliver rigtig tømt. Hvis du har udfordringer, der ligner forstoppelse, så kig først og fremmest på din livsstil.
  • Får du nok væske? Kroppens vitale funktioner har brug for væske, og hvis du drikker for lidt, begynder kroppen at suge væske fra dit tarmindhold, og det resulterer i tørt tarmindhold og træg mave.

  • Bevæger du dig nok? Fysisk aktivitet stimulerer tarmen, så den bevæger sig mere. Tarmbevægelser (peristaltik) er vigtige, for det er netop med disse bevægelser, at tarmen ælter tarmindholdet frem mod endetarmen, så du kan komme på toilettet.

  • Spiser du nok fibre? Din tarm kan ikke nedbryde fibre. Så jo flere fibre, du spiser, jo mere indhold har tarmen at arbejde med. Det masserer simpelthen tarmvæggen, så afføringen kommer hurtigere igennem tarmen. En genvej til masser af fibre er et produkt med loppefrøskaller, som apoteket har i forskellige varianter. Vælg fx kapsler, hvis du er typen, der snildt kan sluge en gelatinekapsel. Ellers kan du også købe det som pulver, der kan bruges på mange måder. Drys det på din morgenmad, drik det i et glas vand eller bag det ind i nogle morgenboller. Men husk altid, at du skal have masser af vand sammen med loppefrøskaller.

Er synet den vigtigste sans?

Mange vil nok svare ja til, at synet er den vigtigste sans. Naturligvis ønsker ingen at undvære en sans, og derfor gælder det om at værne om sanserne ved at holde sig sund. Dvs. generelt få de næringsstoffer, der modvirker degenerering af kroppen. Og specifikt at spørge eksperter til råds, hvis der kommer udfordringer. På denne årstid handler udfordringer i øjnene især om øjne, der løber i vand på grund af høfeber. Resten af året handler spørgsmål om øjne også om, at de løber i vand, men mere fordi de er tørre. Ganske få spørger om kosttilskud til øjnene, for man kan da ikke spise med øjnene! Jo – det kan du faktisk godt. Man kan nemlig få et kosttilskud, der indeholder antioxidanter, som er ekstra vigtige for øjnene. 

Kan du købe godt humør på apoteket?

Meget kan apoteket hjælpe med. Også ting, der generelt gør noget godt for dit humør, fordi man altid bliver glad og tryg af at få kompetent hjælp og rådgivning. Men naturligvis har vi ikke kun fokus på hjælp, der gør en forskel for din fysiske sundhed. Vi har også viden om mentale og psykiske lidelser. Heldigvis. For rigtig mange er udfordret af psykiske problemer som angst, stress og depression. Hvis du føler dig en smule trist, modløs og nedtrykt i en periode, så kan vi foreslå dig et naturlægemiddel. Har du for alvor ondt i livet, så anbefaler vi, at du straks går til din læge. 

Bomstærk med jern?

Materialet jern er noget, vi alle forbinder med styrke. Sådan forholder det sig faktisk også med mineralet jern. Jern bidrager til: 
  • Normal kognitiv funktion
  • Normalt energistofskifte
  • Normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin
  • Normal ilttransport i kroppen
  • Immunsystemets normale funktion
  • Mindre træthed og udmattelse
  • Kroppens celledelingsproces
Ganske mange – og vigtige – ting. Det er også derfor, nogle har brug for et tilskud af jern. Der findes to typer: Hæmjern, der findes i kød og fisk, og non-hæmjern, der især findes i kornprodukter, grønne grønsager og bælgfrugter. Hvis du køber et jerntilskud med Hæmjern, så vælg gerne et, der er tilsat C-vitaminer, for netop C-vitamin er med til at forbedre kroppens optagelse af jern. 
 

Den gode klassiker – i nye varianter

Gennem generationer har den stået på hylderne i de danske hjem. Måske har du hørt både din mor, og din mormor, anbefale den. Miksturen, som er produceret af urteekstrakter, og har masser af gode egenskaber. Vi taler naturligvis om Kräuterblut, som i dag hedder Floradix Kräuterblut, og findes både som mikstur og tabletter. I ”familien” kan du også få en mikstur med særligt indhold af magnesium plus en variant til børn fra 3 år.