Mund og tænder

Tandkødsproblemer

Nulstil
Filter
Luk

Tandpasta og mundskyl mod tandkødsbetændelse

God mundhygiejne er med til at holde din mund sund, så du har de bedste muligheder for at bevare alle dine tænder hele livet. Et at de vigtigste våben mod sygdomme i tænder og mund er pleje af tandkødet og grundig tandbørstning. Især dit tandkød er vigtigt at passe på, for at tænderne har det godt - helst hele livet. 

Hvordan slipper man af med tandkødsbetændelse? 

Dine tænder skal som sagt helst holde hele livet. Mange danskere lever godt med protese, men egne tænder er altid at foretrække. Derfor skal du pleje både dem og dit tandkød. Både derhjemme i det daglige og ved at passe dine besøg hos tandlægen. Din tandbørste skal have mange - og bløde - børster, så den kan komme grundigt ind over alt. Din tandpasta skal indeholde fluor, der styrker tændernes emalje. Og tandtråd er vigtigere, end mange tror. Tandtråd skal nemlig ikke blot fjerne madrester, der sætter sig fast og generer. Tandtråden er et rigtig godt værn mod plak mellem tænderne, fordi den tynde tråd kan komme ind og rense dine tænder på de flader mellem tænderne, som kan være umulige at rense med tandbørsten. 

Hvad virker bedst mod tandkødsproblemer?

En sund mund er vigtig. Både for din generelle sundhed og for din livskvalitet. Du tænker sikkert først på tænderne, men en sund mund handler også om fx spyt og tandkød. Især dit tandkød har nemlig en række vigtige funktioner, og derfor skal du passe ekstra godt på det. Det kan du gøre ved brug af tandpasta, mundskyl, tandstikker og tandtråd. Vi har her samlet et par af apotekets anbefalinger:
  • Måske kender du allerede DentaCure Tandpasta Mild Mint, der er baseret på bukkehornsfrø, som virker antiinflammatorisk, og derfor modvirker blødende og/eller betændt tandkød? Ved at bruge tandpastaen dagligt styrker du både din mundhygiejne og din almene sundhed, og så er den en effektiv hjælp mod tandkødsbetændelse og/eller tandkødsinflammation.
  • Mundskyl kan du bruge som supplement til din tandpasta, hvis du i en periode har brug for at reducere mængden af bakterier og vira i munden. Ekulf Triple Oral Care er mundskyl mod blødende tandkød og mundbakterier, der styrker tændernes overflade plus forebygger caries (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse.
  • GUM Softpicks er bløde og behagelige gummibørster, en form for tandstikkere, der skånsomt fjerner plak mellem tænderne og masserer tandkødet. GUM Softpicks er fri for træ, metal og latex.
  • Dentotape Tandtråd Slim er en flad, smal tandtråd, der effektivt fjerner plak uden at flosse - selv der, hvor tænderne sidder tæt. Tandtråden er vokset, glider let mellem tænderne og er uden smag.
Er du i tvivl om, hvilket eller hvilke produkter der er det rigtige for dig, så kom endelig forbi dit lokale apotek og hør mere fra personalet bag skranken.

Bekæmp og forebyg tandkødsbetændelse med Klorhexidin-baseret mundskyllevæske 

Mundskyl styrker mundhygiejnen. Selvom du børster tænderne godt og korrekt et par gange om dagen, så er det svært at holde munden helt fri for de bakterier, der kan udløse caries, tandkødsbetændelse og paradentose. Du kan komme langt med at huske, at alle tænder har fem flader. Når du har børstet oversiden, ydersiden og indersiden, så kommer turen til mellemrummene. Her renser du typisk med tandtråd og/eller mellemrumsbørster. Men selvom små værktøjer kan nå langt, så kan flydende værktøjer nå længere. Klorhexidin er desinficerende og antibakteriel, hvilket kan hjælpe på rengøringen af alle fem sider af tanden. Men klorhexidin skal bruges efter anvisningen, da overdrevet brug kan føre til misfarvninger og en ændret bakterieflora i munden. Apotekets Klorhexidin Mundskyl er en desinficerende mundskyllevæske, der giver en optimal mundhygiejne, samt renser munden for bakterier.

Dette skal du være opmærksom på, når du bruger mundskyl mod betændelse 

Husk altid at være opmærksom på dit tandkød - især når du bruger mundskyl mod betændelse. At holde fast i de regelmæssige tjek hos tandlægen er vigtigt. Men du skal også selv tjekke din mund. Dit tandkød vil nemlig lynhurtigt fortælle dig, hvis der er fare på færde i form af betændelse. 
  • Er dit tandkød hævet, ømt eller rødt?
  • Bløder det, når du børster tænder?
  • Har du dårlig ånde eller løse tænder?
Hvis du opdager nogle af disse symptomer, så gå straks til tandlæge. Det kan nemlig være betændelse i tandkødet, og hvis det breder sig til knoglen under tanden, har du paradentose. Og paradentose kan i værste fald betyde, at tanden falder ud. 

Tandpasta mod tandkødsbetændelse og hævet tandkød 

Den daglige tandbørstning er helt fundamental for mundens hygiejne. Du skal bruge en god tandbørste og en god tandpasta. Prøv eksempelvis Klorhexidin Dental Gel 1% Medic, der forebygger plak, karies og tandkødsbetændelse. Den påføres 2-3 gange dagligt efter tandlægens anvisning. Varighed af behandlingen skal vurderes i samråd med tandlægen. 

Klorhexidin-baseret tandpasta

Tandbørste og tandpasta er det basale, når man snakker forebyggelse af tandkødsbetændelse. Mad og drikke efterlader rester i munden, og det igangsætter en kædereaktion. Mikroorganismer fra madrester sætter sig på tænderne. Det bliver til plak, der indeholder bakterier. Og når bakterierne nedbryder kulhydrater fra kosten, så dannes der syre. Syren giver caries, så derfor er det vigtigt, at du sørger for at fjerne den plak, der sætter sig på tænderne - især langs randen af tandkødet. Et helt basalt våben mod plak er tandpasta. I særdeleshed en tandpasta mod tandkødsproblemer med Klorhexidin. Prøv eksempelvis GUM Paraoex Klorhexidin Tandpasta 0,06%, der hurtigt giver sundere tandkød ved at modvirke plak dannelse. 

Køb din tandpasta og mundskyl mod tandkødsbetændelse på apoteket

Alle tænder har fortjent at have det godt. Uanset om det er familiens baby, familiens børn, far og mor eller familiens ældste, der er tale om. Tandpine, blødende tandkød og tandkødsbetændelse kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Skal jeg bruge en bestemt tandpasta? Er mundskyl nødvendigt? Hvad er en Klorhexidin mundskyllevæske? Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.