Maveproblemer

Forstoppelse

Nulstil
Filter
Luk

Forstoppelse og afføringsmidler

Døjer du med fordøjelsen? En facitliste på den perfekte afføring findes ikke. Først og fremmest handler det nemlig om, hvad der føles rigtigt for dig. Når vores tarmfunktion alligevel får rigtig meget fokus, er det fordi tarmen ikke altid fungerer så godt. Vidste du, at hele 20% af den danske befolkning døjer med forstoppelse? Nogle af de karakteristiske tegn er: Hård og knoldet afføring, flere dage mellem vellykket toiletbesøg og følelsen af, at din tarm aldrig bliver rigtig tømt. 

Hvorfor bruge et middel mod forstoppelse?

Kroppens funktioner og dele har et indbyrdes samspil. Så tit er der en sammenhæng mellem flere forskellige gener. At forstoppelse og inkontinens er lidelser, der hører hjemme i samme del af kroppen, er fakta. Men at der er en sammenhæng, er det nok ikke alle, der har tænkt over. Fakta er imidlertid, at forstoppelse kan give inkontinens, så det er endnu en god grund til at forebygge og behandle forstoppelse. 

Hvad er forskellen på medicin mod forstoppelse og afføringsmiddel?

Afføringsmidler med virkning på tarmindholdet virker enten ved at holde væske tilbage i tarmen og gøre tarmindholdet mere blødt eller ved at smøre tarmindholdet. Derved bliver tarmbevægelserne bedre og forstoppelsen afhjælpes. Afføringsmidlerne i denne gruppe skal indtages med rigeligt væske, ellers kan du risikere at få den modsatte effekt og stoppe spiserøret og tarmen. De første dage af behandlingen kan du opleve rumlen og luft i maven. 

Midler mod forstoppelse kan du til gengæld inddele i tre grupper: 
 1. Midler, som virker på tarmindholdets konsistens eller volumen.
 2. Midler, som har en stimulerende virkning på selve tarmbevægelsen.
 3. Midler, som bruges i endetarmen for at blødgøre afføringen og udlæse refleksen, der giver udtømning af afføring.
Er du i tvivl om, hvilket et middel du skal bruge, er du selvfølgelig altid velkommen til at komme forbi apoteket, hvor vi står klar til at hjælpe dig i den rigtige retning. 

Få hurtig lindring med afføringsmidler og piller mod forstoppelse

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på om du drikker nok væske, får nok fibre i din krop og om du bevæger dig nok. Går fordøjelsen ikke væk ved hjælp af de tre ovenstående råd, så kan du med fordel prøve Moxalole mod forstoppelse. Moxalole er en håndkøbslægemiddel bestående af pulver til oral opløsning, som virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Det har effekt 12-24 timer efter indtag. 

Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Medicin mod forstoppelse virker ikke altid på samme måde eller lige hurtigt. Det kommer an på formen for medicin mod forstoppelse. Er det eksempelvis et middel med virkning på tarmindholdet virker medicinen ved at holde væsken tilbage i tarmen. Er det derimod et stimulerende middel virker medicinen stimulerende på muskler og nerver i tarmvæggen, hvorved tarmbevægelserne bliver kraftigere. Sidst men ikke mindst er noget medicin, og piller mod hård mave, rettet mod lokalvirkning i endetarmen. Denne slags anvendes, hvis afføringen er ophobet i endetarmen, eller hvis der er brug for at tømme tarmen inden en tarmundersøgelse eller operation. 

Hvor hurtigt virker afføringsmiddel?

Nogle mennesker tror, at alle afføringsmidler er vanedannende. Det passer ikke. Du kan roligt tage afføringsmiddel, hvis du har forstoppelse. Masser af mennesker kan takke afføringsmiddel for godt afføringsmønster og god livskvalitet, og der fås afføringsmidler til alle aldre. Grundlæggende findes der to former for afføringsmiddel: 
 1. Osmotiske midler, der binder vand til tarmindholdet. Det får tarmens indhold til at svulme op, så det har en større volumen, og samtidig bliver det blødere. På den måde bliver tarmens bevægelser stimuleret.
 2. Tarmstimulerende midler, der direkte påvirker tarmens bevægelser. Resultatet er, at tarmindholdet nemmere passerer gennem tarmen til udgangen.

Midlerne findes enten som tabletter mod hård mave, der skal sluges, eller som pulver, der skal opløses og drikkes i et glas vand. De fleste virker typisk efter 6-8 timer eller 12-24 timer. 

Regelmæssig tarmfunktion med tabletter mod forstoppelse

Du har sikkert hørt anbefalingen om at spise nok fibre for at holde gang i fordøjelsen. Fibre gør to gode ting for din fordøjelse. For det første sørger fibre for, at tarmen har noget fyld at arbejde med, og det stimulerer peristaltikken - dvs. de bevægelser, som tarmen bruger til at skubbe tarmindholdet gennem tarmen. For det andet binder fibre væske, så tarmindholdet bliver blødere, og blødt tarmindhold glider nemmere gennem systemet end hårdt tarmindhold, der risikere at give forstoppelse. Fibre er derfor en god hjælp til dig, der har lidt træg mave. Prøv eksempelvis kosttilskud fra Husk Mavebalance med naturlige fibre og varmebehandlede psyllium frøskaller. De er gode for fordøjelsen, regulerer tarmen og hjælper mod træg mave.

Få regelmæssige tarmbevægelser med disse afføringsmidler

Omtrent 20% af danskerne lider af forstoppelse, og det er både voksne og børn, der døjer med det. Afføringsvaner er meget individuelle. Nogle kan fx have afføring tre gange om dagen, mens andre kan have det tre gange om ugen. Nogle gange er den største udfordring med forstoppelse at vide, om du har det. Den korte version er: Hvis din afføring generer dig, er det nok værd at kigge lidt nærmere på den. Fx hvis du oplever: 

 • Knoldet og hård afføring
 • Små mænger og langt mellem toiletbesøg
 • Tarmen føles tung og fyldt
 • Du skal presse meget, og afføringen er svær at få ud

Undgå forstoppelse og hård mave med disse effektive afføringsmidler

Forstoppelse er oftest kortvarig og uskadelig og har sammenhæng med fx ændringer i kosten eller i de aktiviteter, du foretager dig. Uanset årsag så har vi på apoteket et middel, der kan hjælpe dig videre i hverdagen. Vi har samlet et lille udvalg af håndkøbslægemidler mod forstoppelse. Der er både lidt ældre og lidt til de yngre.
 • Lactulose er et håndkøbslægemiddel til afhjælpning af hård mave og forstoppelse. Midlet virker ved at binde vand i tarmen og blødgøre afføringen.
 • Lacrofarm er pulver til oral opløsning, der hjælper til en lind afføring, også selv om forstoppelse har varet i længere tid. Junior varianten kan bruges til børn fra 2 år efter lægens anvisning. Den traditionelle variant kan bruges af både voksne og børn fra 12 år.
 • Magnesia Medic er syreneutraliserende tabletter, der virker mod forstoppelse og behandler mavekatar, spiserørskatar og sure opstød. Virkningen indtræder efter 6-8 timer ved forstoppelse.

Køb afføringsmiddel i håndkøb for nem og bekvem behandling af forstoppelse

Der er mange, som lider af forstoppelse. Op mod hver femte dansker oplever problemer med at komme af med afføringen - kvinder hyppigere end mænd. Hos ældre er problemet omfattende, men også børn kan få forstoppelse. Du kan med fordel prøve pulver til oral opløsning fra Movicol, hvis du døjer med forstoppelse. Det er et afføringsmiddel, der virker ved at binde vand i tarmens indhold og dermed blødgøre dette. Den afførende virkning indtræder sædvanligvis efter 12-24 timer. 

Det skal du være opmærksom på med medicin mod forstoppelse og afføringsmidler

I langt de fleste tilfælde kan forstoppelse lindres med medicin mod forstoppelse og/eller afføringsmidler. Her på apoteket anbefaler vi dog at søge læge, hvis forstoppelsen varer over en måned, eller hvis du oplever ”alarmsymptomer” som træthed, svimmelhed, bleghed, vægttab eller blødning fra tarmen.

Alle maver har fortjent at have det godt. Uanset om det er familiens baby, familiens børn, far og mor eller familiens ældste. Forstoppelse kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvad er forskellen på medicin mod forstoppelse og afføringsmiddel? Hvordan og hvor hurtigt virker det? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der har både uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay