Vitaminer

E-vitamin

Nulstil
Filter
Luk

E-vitamin

At spise sundt og varieret er en af de vigtigste anbefalinger i relation til helbred og sundhed. Der findes desværre ikke noget kosttilskud, der kan erstatte en sund og varieret kost, men der findes værdifulde kosttilskud med mange forskellige vitaminer - herunder E-vitamin. Her kan du læse mere om, hvad E-vitamin er for et vitamin, og hvorfor kroppen har brug for det.

Hvad er E-vitamin?  

E-vitamin er en fedtopløselig antioxidant, der findes naturligt i forskellige fødevarer som nødder, frø og grønne bladgrøntsager. Det absorberes i tyndtarmen sammen med andre fedtstoffer og transporteres derefter rundt i kroppen ved hjælp af plasmalipoproteiner som eksempelvis LDL. E-vitamin har mange funktioner i kroppen, men en af de vigtigste er, at beskytte kroppens celler mod skader fra frie radikaler.  

Hvorfor er E-vitamin vigtigt?

E-vitamin har, som nævnt, mange specifikke roller at spille i kroppen, hvor vitaminet bl.a. bidrager til at opretholde et stærkt immunforsvar. Desuden medvirker E-vitamin til vedligeholdelsen af sund hud og forebyggelsen af kroniske sygdomme. Sidst men ikke mindst er E-vitamin vigtig i forbindelse med både cellekommunikation og genskabelsen af celler. 

Mangel på E-vitamin og symptomer  

E-vitaminmangel er sjældent, men det kan opstå ved visse sygdomme, ved underernæring eller ved en underliggende fedtmalabsorption. Symptomerne kan omfatte muskeltræthed, synsproblemer og nedsat immunfunktion. Risikogrupper indebærer bl.a. præmature børn med en lav fødselsvægt, da deres fedtvævsdepoter er små. Mennesker med genetiske sygdomme som medfører mangel på eksempelvis LDL, vil også befinde sig i en risikogruppe for E-vitaminmangel. Har du en mistanke om E-vitaminmangel, så er det vigtigt, at du konsulterer din praktiserende læge. 

Suppler dit måltid med E-vitamin kosttilskud

Et kosttilskud med E-vitamin kan hjælpe dig med at sikre det daglige behov sammen med en sund livsstil og en varieret kost. På dit lokale apotek og her på Apoteket-online.dk finder du forskellige former for E-vitamin kosttilskud i form af tabletter. Prøv med fordel Berthelsen E-vitamin, der medvirker til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress. Oxidativ stress er et udtryk for, at især de umættede fedtsyrer i blodet reagerer med ilt-molekylerne og fedtsyrerne dermed harskner. Oxidativ stress kan ødelægge DNA, proteiner og oxidere metaller samt ødelægge den cellulære signalering. Før man tager et kosttilskud med E-vitamin, bør man rådføre sig med en sundhedsfaglig person. 

Hvor meget E-vitamin skal jeg tage?

Vitaminer kan opdeles i to grupper. De fedtopløselige og de vandopløselige. Alle de fedtopløselige vitaminer oplagres i leveren - på nær E-vitamin. Derfor ses overdosis sjældent, men det betyder ikke at kroppens E-vitamin niveau ikke er yderst velreguleret. Den anbefalede dosis af E-vitamin er 8mg om dagen for kvinder og 10mg om dagen for mænd. Kroppens behov kan dog variere afhængigt af sundhedstilstand og kostvaner, hvorfor det er vigtigt at konsultere en sundhedsfaglig, inden brug af kosttilskud med E-vitamin. 

Gør det let med E-vitamin som kapsler

E-vitamin kapsler kan være en nem måde at supplere kosten på. Måske er Apovit E-vitamin Kapsler 100mg lige det du står og mangler? Apovit E-vitamin kapsler er et kosttilskud, som er med til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Med et E-vitamin indhold på 100mg er kapslerne velegnet til alle voksne og børn over 11 år, der ønsker et tilskud af E-vitamin uden gluten og laktose.  

Boost dit immunforsvar med E-vitamin 

E-vitamin styrker immunsystemet, der er vigtigt for at holde sig sund og rask, og hjælper kroppen med at bekæmpe sygdomme og infektioner. Dette gør vitaminet eksempelvis ved at beskytte immuncellerne mod skader. Er du i tvivl om, hvorvidt du har brug for E-vitamin i form af et kosttilskud, så kom endelig forbi til en snak på dit lokale apotek eller kontakt din praktiserende læge. 

Forskøn din hud med en daglig dosis af E-vitamin

E-vitamin er ofte inkluderet i hudplejeprodukter, da det både fugter huden og reducerer inflammation. Desuden kan E-vitamin i hudpleje beskytte mod solskader, fremme heling af sår og forbedre hudens generelle udseende. På apoteket kan du eksempelvis finde Natur Drogeriet E-vitamin Salve, der særligt kan anbefales til ømme brystvorter i forbindelse med amning, samt til røde barnenumser. 

E-vitamin til dine øjne  

Flere undersøgelser viser, at E-vitamin kan reducere risikoen for aldersrelaterede øjenlidelser som eksempelvis grå stær. Antioxidanten kan desuden beskytte øjnene mod skadelige frie radikaler samt bidrage til bevarelsen af både synet og øjensundheden, hvorfor E-vitamin er en vigtig del af en sund kost. E-vitamin findes især i vegetabilske olie, og i gryn og nødder. 

Forebyg hjertesygdomme med E-vitamin

E-vitamin kan forhindre oxidation af LDL-kolesterol, som ellers kan føre til åreforkalkning. På den måde kan vitaminet bidrage til at reducere risikoen for hjertesygdomme, hvorfor en sund og varieret kost med E-vitamin også kaldes en hjertevenlig kost. 

Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Har jeg brug for E-vitamin? Har mit barn brug for E-vitamin? Hvor meget E-vitamin bør man indtage med et kosttilskud? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.