Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Lær mere om kosttilskud

For meget eller for lidt? Måske har du lagt mærke til, at der på kosttilskud nu står nogle tal angivet i RI-værdi i stedet for ADT.

Hvad står RI for på dine kosttilskud?

I en årrække har emballagen på alle kosttilskud skulle fortælle, hvor stor del af Anbefalet Daglig Tilførsel, det pågældende produkt indeholder af de konkrete vitaminer i mineraler.

Dette begreb er udskiftet med RI, som betyder referenceindtag. Det er et anbefalet dagligt indtag, som er anbefalet af EU.

Hvis der står 100%, lever du op til gennemsnitligt, anbefalet indtag for en voksen person ved at tage en enkelt dosis/tablet om dagen.

Men nogle kosttilskud, fx kalk, har en stor massefylde, og så kan det være svært at samle nok kalk i en enkelt tablet. Derfor er kalktabletter generelt store, og derfor kan det være nødvendigt at tage to hver dag.

Forkert kost eller forkert livsstil?

Kosten er en del af livsstilen, der tilsammen udgør KRAM-faktorerne, som står for kost, rygning, alkohol og motion.

Derfor giver det mening at tale om alle livsstilsfaktorer, når vi taler om at få optimalt udbytte af sin kost og sine kosttilskud. For hvis du føler dig træt og uoplagt, så er det ikke nødvendigvis kosten, det er galt med.

Helt grundlæggende er det sådan, at du kun kan mærke en positiv effekt af et kosttilskud, hvis kroppen har behov for det, du tilfører.

Så inden du konkluderer, at din krop ikke kan optage eller omsætte de vitaminer, mineraler og andre tilskud, du tager, så kig din livsstil efter. Ryger du? Drikker du for meget alkohol? Får du din søvn? Og får du motion?

Guide: Sådan vælger du kosttilskud

  1. Er du i en særlig risikogruppe, som har særlige behov? Hvis du er i tvivl, så spørg din læge eller apoteket. 

  2. Hvad indeholder det kosttilskud, du overvejer? Og er det noget, du har brug for?

  3. Har du fået det anbefalet? Har du købt det et sted, der er garant for produktets kvalitet og indhold? Og overholder det danske regler og anbefalinger?

  4. Tager du medicin, naturlægemidler eller andre kosttilskud? Generelt skal du altid være opmærksom på, hvordan det, du indtager, interagerer – dvs. har indflydelse på samspillet og virkningen af de enkelte ting, og om kombination af kosttilskud evt. betyder, at du får for meget af de enkelte vitaminer mv. Spørg lægen eller apoteket, om risikoen for interaktion er noget, der er relevant for dig at være opmærksom på.