Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Ernæringsdrik er god næring

Ernæringsdrik er lige præcis det, som ordet siger. Ernæring i form af kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle indeholder også fibre. Produkterne findes både som fuldgyldige ernæringspræparater og supplerende ernæringspræparater. Fælles er, at de med få milliliter giver et energiboost, som er værdifuldt for personer, der aktuelt er i en ernæringsrisiko.
Alle kan opleve perioder, hvor kroppen forbruger mere energi, end du indtager. Det kan være noget så almindeligt som en travl og stresset periode, hvor du pludselig har tabt dig så meget, at du er ved at tabe bukserne. Men det kan også være i forbindelse med en diagnosticeret sygdom, som pludselig sætter en helt ny dagsorden for alt. 

Sygdom betyder træthed, bekymringer, smerter – og tit kvalme, nedsat appetit og generel ulyst til mad. Det er altid vigtigt for din sundhed og energi, at du spiser sundt, godt og nok. Ikke mindst, når kroppen er afkræftet, fordi den skal hele. Her er ernæringsdrikke en rigtig god genvej til at få værdifuld næring. 

Milkshake eller juice? 
Fuldgyldig eller supplement?

Rådfør dig altid med en fagperson, før du designer en kostplan med ernæringsdrik. For der findes mange typer, og du får det bedste udbytte, hvis ernæringen er målrettet de konkrete behov og omstændigheder. Grundlæggende er der tre slags: 
  • Fuldgyldige ernæringsprodukter, der indeholder alle de næringsstoffer, som mad skal indeholde. Det betyder, at man kan leve af denne type, men det kræver, at man drikker 5 flasker om dagen. Derfor bliver det mest brugt som supplement, hvor personen får 1-3 flasker dagligt.
  • Medicinske ernæringsdrikke, der har særligt fokus på protein, men også bidrager med fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Disse drikke er designet som supplement til almindelig kost.
  • Saftbaseret ernæringsdrik, som er målrettet personer, der ikke bryder sig om den milk-
    shake-agtige konsistens, som de to andre typer har, eller ikke kan nedbryde/ eller optage fedt. De saftbaserede indeholder kun protein og kulhydrat.
  • Inden for de enkelte kategorier er der mange forskellige smagsvarianter, hvor du hurtigt finder dine favoritter.

Kan du få tilskud til ernæringsdrik?

Hvis du har ernæringsmæssige udfordringer i forbindelse med sygdom, et behandlingsforløb eller alvorlig aldersbetinget svækkelse, så er der mulighed for at få tilskud til ernæringsdrik. Ernæringspræparatet skal være ordineret af din læge, og det er typisk muligt i disse tilfælde: 
  • Svær sygdom – fx cancer i mund, svælg, spiserør, maven eller apopleksi – hvor personen ikke kan tygge/synke almindelig kost
  • Alvorligt svækkede personer, der fx har ligget på hospitalet i lang tid, har været igennem en meget stor operation eller er i et belastende behandlingsforløb med fx kemo og/eller stråleterapi
For god ordens skyld er det vigtigt at understrege, at småtspisende ældre ikke kan få tilskud, men naturligvis altid kan købe ernæringsprodukter på apoteket.

Kilder:
aalborguh.rn.dk
auh.dk
fresubin.dk
min.medicin.dk
nutricia.dk
rigshospitalet.dk
sundhed.dk