Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Oplever du mørke pletter, graviditetsmaske eller pigmentforandringer?

Artiklen er skrevet af Pierre-Fabre. 

1 ud af 3 kvinder på verdensplan døjer med hyperpigmentering - også kendt som pigmentpletter, melasma, mørke pletter eller graviditetsmaske. Især kvinder, gravide, ældre og personer, der har opholdt sig meget i solen uden beskyttelse, er udsatte for pigmentforandringer. Dette skyldes, at de mørke pletter ofte er forbundet med kvindelige hormoner, aldring, hudbetændelse, som f.eks. ar efter akne, eller skader og miljøpåvirkninger som bl.a. kommer fra sollys eller forurening. 
Pigmentforandringer hos gravide kaldes "graviditetsmaske", fordi man ofte ser den mørkere hud i panden, på kinderne og i tindingerne, og mange får et "overskæg", fordi pigmentpletterne samler sig som en skygge over overlæben. Pigmentpletter kan være generende, da de ofte er meget synlige på grund af deres placering i ansigtet, på halsen, på brystet og på håndryggen, hvor huden kan virke ujævn og se ældre ud end den faktisk er.

Hvorfor får man pigmentpletter? 

Det er primært kvinder, der oplever hyperpigmentering. Dette skyldes, at hormonelle forandringer er en af årsagerne til de mørke pletter. Derfor er det ofte gravide, personer der bruger hormonel prævention (p-piller, hormonspiral osv.), eller de som oplever hormonelle forandringer, der påvirkes af hyperpigmentering, melasma eller graviditetsmaske. Men hvad er det, der forårsager de mørke pletter? Og hvad har hormoner med det at gøre? Hyperpigmentering henviser til en overdreven produktion af melanin i huden. Melanin er et kemisk pigment i huden, der giver farve til øjnene, håret og huden - uanset om man har lys eller mørk hud. Melanin spiller en vigtig rolle i at beskytte huden mod solens stråler. Det absorberer det skadelige UV-lys fra solen, som kan forårsage solskoldning og bidrage til udviklingen af hudkræft. Ubeskyttet eksponering for solen kan føre til en uregelmæssig produktion af melanin, hvilket resulterer i, at farven klumper sig sammen på huden og giver en ujævn hudtone. Melaninproduktionen kan blive uregelmæssig på grund af for meget sol, men generelt taler man om 3 faktorer, der kan udløse en ubalance i melaninproduktionen og dermed føre til dannelse af de mørke pletter. Disse faktorer er hormonelle forandringer, ydre påvirkninger (som f.eks. UV-stråling) og cellefornyelse:

1. Hormonelle forandringer kan føre til overstimulering af tyrosinase, som er et vigtigt enzym i dannelsen af melanin. Når hormonerne fører til øget produktion af tyrosinase, kan melaninproduktionen blive uregelmæssig og danne mørke og ujævne områder på huden.

Nyere viden har vist, at vaskularisering (øget blodtilførsel til blodkarrene) er direkte relateret til melasma-relateret pigmentering. Hormonelle variationer stimulerer ikke kun tyrosinase direkte, men kan også føre til øget blodkarforsyning, som igen kan medføre, at blodkarrenes glatte muskler slapper af, og karrene udvider sig. Dette fører til en reaktion i huden, som igen fører til overstimulering af tyrosinase, som øger melaninproduktionen og dannelsen af mørke pletter.

2. Ydre påvirkninger som UVB, UVA, blåt lys og forurening fører til dannelse af frie radikaler i huden. Frie radikaler, også kendt som Reactive Oxygen Species (ROS), dannes af UV-stråler og forurening. Frie radikaler angriber og reagerer med hudceller, som normalt er stabile, hvilket fører til en reaktion i huden, som igen kan føre til overstimulering af tyrosinase og dermed overproduktion af melanin.

3. Melanin giver farve til hudens celler. Hudcellerne fornyes kontinuerligt, og når nye celler dannes, skubbes de "døde" hudceller op mod hudens overflade. Disse hudceller har fået den brune farve af melanin, før de når hudens overflade, og derfor fører cellefornyelse til synlige pigmentpletter på hudens overflade.

Hvad gør jeg, hvis jeg har pigmentpletter? 

For at reducere de mørke pletter kan det være nyttigt at finde ansigtspleje, der regulerer melaninproduktionen og blodkarforsyningen. Pigmentpletter kommer også af forurening og solens stråler, inklusive UVA, UVB og blåt lys, så det er også vigtigt med høj og bredspektret solbeskyttelse hver dag for at modvirke pigmentpletter.

Et eksempel på en creme, der kan reducere de mørke pletter, er Ducray Melascreen Anti-spots Concentrate som har en høj koncentration af aktive ingredienser. 12% azelainsyre hjælper med at regulere melaninproduktionen og kan give en mere ensartet hudtone generelt. 3% glykolsyre bidrager til at fjerne døde hudceller fra hudens overflade og kan dermed hjælpe med at reducere synligheden af de mørke pletter. 0,2% Hesperidin methylchalcone reducerer blodkarforsyningen og udvidelsen af blodkarrene og har en antioxidant-effekt, der påvirker melaninproduktionen og synligheden af mørke pletter. 

Det vigtigste er solbeskyttelse

Et eksempel på et solprodukt specielt udviklet for pigmentpletter er Ducray Melascreen Protective anti-spots fluid SPF50+. Den har høj solfaktor, beskytter mod forurening og indeholder samtidig 0,12% azelainsyre for at reducere eksisterende pigmentpletter og modvirke, at nye opstår. 

Det anbefales også at bruge hat, kasket eller lignende og generelt undgå de timer, hvor solen er stærkest (11-16). 

Har du brune pletter på hænderne? 

Disse pletter opstår med alderen og kaldes også solare lentigo, da de skyldes sol- og lysudsættelse. Tilstanden opstår hovedsageligt på hænder og i ansigtet og betegnes også som senil lentigo, alderspletter eller "leverpletter", selv om det ikke skyldes leversygdom. Tilstanden er godartet og meget almindelig, men kan være kosmetisk generende. For at reducere synligheden af mørke pletter på hænderne eller modvirke, at de opstår, kan man bruge Ducray Melascreen Hand Care, som er en håndcreme med SPF50+. Cremen indeholder aktive ingredienser, der korrigerer og reducerer synligheden af brune pletter, samt hyaluronsyre, der giver pleje til hænderne. Den har en frisk og mild duft og en behagelig konsistens, der efterlader huden mat og fugtet.

Hvis de mørke pletter ikke forsvinder… 

Hvis man har særligt alvorlige og vedvarende pigmentpletter, kan man opsøge en hudlæge eller kosmetolog og få lys- eller laserbehandling eller kemisk peeling. Disse indgreb er særligt effektive, men kan være smertefulde, og der er ingen garanti for, at pletterne ikke kommer tilbage. Her er solbeskyttelse og solhat essentielt for at holde pigmentpletterne på afstand.