Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Når ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin

Du har sikkert læst og hørt det før: Den officielle anbefaling her i Danmark er, at du altid bruger smertestillende medicin med paracetamol mod svage smerter i det daglige. Det er fordi, paracetamol giver lavere risiko for bivirkninger end midler med ibuprofen. Men selvom paracetamol tit virker fint, fordi det både reducerer smerter og feber, så er der tilfælde, hvor ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin.
Hvornår har du sidst haft ondt et eller andet sted i kroppen? Fx hovedpine, infiltrationer i nakken, en tennisalbue, et musehåndled, menstruationssmerter, en overbelastning, tandpine eller en sportsskade? Listen over årsager til forbigående smerter er lang, men én ting er fælles: Stærke smerter er sværere at lindre, så derfor betaler det sig at tage smerter i opløbet. 

Ibuprofen er NSAID-smertestillende medicin

NSAID står for Non-Steroidal- Anti-Inflammatory Drugs (midler). Det betyder, at midler med ibuprofen – ud over at lindre smerter og nedsætte feber – dæmper inflammation (betændelse). Fx den type inflammation, der opstår i forbindelse med visse gigtsygdomme, men også inflammation i forbindelse med fx en forstuvning, et hårdt slag, en frossen skulder og andre lidelser i muskler og led. Oveni dæmper ibuprofen de muskelsammentrækninger, som i forbindelse med menstruation giver rigtig mange piger og kvinder seriøse mavesmerter. Derfor kan et middel med ibuprofen især gøre en positiv forskel i forbindelse med menstruationssmerter, tandpine og inflammatoriske vævsreaktioner. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din smerte skyldes inflammation, kan du tjekke det på to måder: 
  • Hvordan ser vævet ud? Er det hævet (typisk led)? Er der rødme? Er det smertefulde område varmt? Alle tre ting peger i retning af inflammation.
  • Prøv at tage ibuprofen et par dage i stedet for paracetamol. Hvis det reducerer dine smerter bedre, så har du formodentlig en inflammation.
For god ordens skyld er det vigtigt at understrege, at NSAID ikke er antibiotika, og derfor hjælper ibuprofen ikke mod betændelser, der er forårsaget af bakterier. 

Hvad så med bivirkningerne? Kan alle tåle ibuprofen? På listen over potentielle bivirkninger står øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, mavesår og maveblødning. Hvis du har mavesår, eller tidligere har haft mavesår, skal du ikke tage ibuprofen uden at tale med din læge først. Det samme gælder, hvis du er i behandling med binyrebarkhormon eller tager blodfortyndende medicin. Og hvis du er under 15 år, eller over 65 år, skal du også tale med lægen, før du eventuelt tager ibuprofen.

VIGTIGT

Om smertestillende medicin
Det behandler symptomer – og ikke årsager. Så hvis du ofte har fx hovedpine, er det vigtigt at konsultere lægen for at finde årsagen. 

KILDER
cancer.dk
gentoftehospital.dk
laegemiddelstyrelsen.dk
medicin.dk
min.medicin.dk
sundhed.dk

Ibumetin

Mod svage smerter i muskler og led
Håndkøbslægemiddel mod smerter. Virker både smertestillende, febernedsættende og mindsker inflammation. Kan bruges til behandling af svage smerter, f.eks. hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter eller menstruationssmerter. Dæmper også hævelser, ømhed og smerter der opstår ved forstrækninger, forstuvninger og sportsskader.

Tabletter 200 mg 20 stk.