Ekspertviden

Er du lykkelig?

Hvad er lykke? Hvordan måler man den? Hvordan opnår man den? Og er man sin egen lykkes smed? Her giver Meik Wiking dig både svar og gode tips til, hvordan du får lykke og trivsel i dit liv.
”Lykke er et universelt begreb, som vi kan forske i, og forstå set ud fra et videnskabeligt perspektiv. Der bliver større og større interesse for at forstå lykke, og helt aktuelt er det faktisk sådan, at på to af de førende universiteter i USA er faget lykke nu det mest søgte. Større interesse betyder også flere data, som forskningen bruger til at lede efter nøglen til lykke. Men selvom forskningen finder svar, så er der kun én, der kender svaret på, hvad lykke er. Og det er dig selv. For det er helt individuelt, hvordan vi som individer oplever vores liv.”

Findes der en definition på lykke?
”Ja – der findes faktisk flere videnskabelige definitioner, der har det til fælles, at de er ret brede. Men alle handler om, at lykke er en følelse af, at: 1) Livet har et formål og en mening, 2) Man overordnet er tilfreds med livet, 3) Humøret generelt er godt. Det kan være en her-og-nu-følelse, og det kan være på den lange bane. Lykken som en følelse, du har i nuet, sidder i hjernens belønningscenter, hvor stoffet dopamin giver dig en lykkerus. Fx når du har sex eller spiser din livret, fordi hjernen forbinder sex og mad med sikring af artens overlevelse. Lykken som en mere basal tilfredshed med livet er en følelse, der sidder i pandelapperne, som er området for de kognitive funktioner. Så som begreb rummer lykken flere perspektiver og dimensioner. Fuldstændig som andre tilstande – fx stress, sorg og depression, for nu at sammenligne med følelser i den modsatte ende af skalaen.”

Hvordan føles lykke?
”Den brede, videnskabelige definition kan brydes ned i et utal af individuelle definitioner. Kun du ved, hvad der er lykke for dig, og hvordan det føles. Spørg dig selv, hvad der gør dig glad. Lav eventuelt en liste, som du kan bruge til at prioritere dit liv, og til at plukke fra på en grå dag, hvor du trænger til at gøre dig selv glad. Det er tit de små, nære og gratis ting. I tilknytning til Institut for Lykkeforskning har vi Lykkemuseet. Her stiller vi gæsterne spørgsmålet: Hvad er lykke for dig? Deres svar sidder på en væg med post-its, og to af de emner, svarene oftest handler om, er relationer og mad. Det vil sige hverdagsglæder som fx den, vi har, når vi sidder og hygger os omkring et middagsbord sammen med nogle af vores yndlingsmennesker uanset, om det er venner eller familie.”

Bliver man lykkelig af at være rig?
”Det er meget udbredt at tænke sådan. Men hverken den store lottogevinst eller den store lønforhøjelse betyder særligt meget for din trivsel. At have penge til det basale giver en stor tryghed, så hvis du mangler penge, er du ikke lykkelig. Men der er forsket i, hvad folks indkomst betyder for deres lykkefølelse. Hvis du rykker fra lavindkomst til mellemindkomst, så stiger dit lykkebarometer væsentligt. Men hvis du rykker fra mellem- til højindkomst, så gør det ikke den store forskel for din lykkefølelse. Du vil bare løfte barren for lykke og ganske umærkeligt tilpasse dig det nye niveau. Hvad der til gengæld betyder noget er, hvor meget du tjener i forhold til naboen og andre, du gerne vil sammenligne dig med. For vi mennesker er sociale væsner – også på den måde, at vi gerne vil være i toppen af hierarkiet.”

Hvorfor er nogle bedre end andre til at føle lykke?
”At føle sig lykkelig er noget, man selv kan påvirke. Selvom forskerne har dokumenteret, at der er en genetisk komponent, så nogle bliver født med en arvelig disponering for at føle sig lykkelig – mens andre til gengæld bliver født med det modsatte. Fuldstændig som visse lidelser kan være arvelige. Men når det er sagt, så kan du give næring til lykke. Fx ved at træne i at tænke på det positive og at mærke glæden. Du kan også gøre en forskel ved at passe på dit helbred. Det er dokumenteret, at lykke holder raske mennesker raske, så hvis du sørger for at dyrke motion, får du ikke blot et indskud på din sundhedskonto, men et boost til din lykke. Et andet godt tip er at have fokus på det du har i stedet for det, du mangler.” 

Hvad betyder relationer for vores lykkefølelse?
”Gode relationer er enormt vigtige, fordi vores relationer påvirker alle dimensioner i lykkefølelsen. Det bekræfter dig som socialt individ, og det gør livet meningsfuldt at have nogen, som du kan dele både de gode og de dårlige stunder med. Vi mennesker ser og identificerer os i høj grad gennem andre. Derfor kan vi godt lide at omgås mennesker, vi har fællesnævnere med. Mennesker, vi kan være noget værdifuldt for. Og mennesker, som giver os glæde at omgås. Både de nære og de mere perifere relationer giver næring til lykken. Fx har både civilstand og job betydning her. Forskerne har fulgt en flok mennesker over mange år for at analysere sammenhængen mellem lykke og parforhold. De dokumenterede to ting: 1) Glade mennesker har nemmere ved at tiltrække en partner, 2) Mennesker i parforhold er grundlæggende mere lykkelige end singler. Et andet studie analyserede mennesker med og uden job. At jobbet giver indtjening og mening med livet er logisk, men de relationer, som kolleger er, har også betydning for den samlede lykkefølelse.”

Hvorfor er vi danskere verdens lykkeligste folk?
I World Happiness Report, som hvert år kårer verdens lykkeligste lande, er Danmark altid i top-3. Men hvad er årsagen til, at danskerne er så lykkelige? ”Det er faktisk ikke specifikt Danmark – men Norden. Alle de nordiske lande er i top-10, og det er på grund af det, man kalder den nordiske velfærdsmodel, som kort sagt reducerer årsager til ulykke. Bliver du syg, kommer du gratis på sygehus. Bliver du arbejdsløs, kan du få arbejdsløshedsdagpenge. Når du bliver folkepensionist, kan du få pension. Det fjerner masser af bekymringer. Så i stedet for at sige, vi er mest lykkelige, giver det mere mening at sige, vi er mindst ulykkelige. Helt basalt er vi begunstiget af et højt grundniveau på lykkeskalaen, og derfor er det nemmere at toppe følelsen af lykke.”

Hvorfor føler jeg mig ikke lykkelig?
”Alle mennesker jagter det, som de mener, er lykken. Enhver vil gerne være glad, og det kan være svært at være ulykkelig i et land, der tit bliver udråbt som verdens lykkeligste. Gør jeg noget galt? Lykkes jeg ikke? Sammenlignet med andre mennesker kan vi godt have en tendens til at føle os mindre lykkelige. Græsset er som bekendt altid grønne hos naboen. Men ingen er lykkelige non stop. Alle kan blive gale, kede, stressede, syge, ensomme osv., og du er ikke et dårligt menneske, når du føler dig ked. Heller ikke, hvis du på samme tid er ked af noget og glad for noget andet.”
 

TIP

Meik røber sin hemmelighed: ”ABC er mit lykke-fix”
Meik Wiking er stor fan af ABC-metoden. Det står for Act-Belong-Commit – på dansk oversat til ABC for mental sundhed – som er funderet på dokumenteret forskning. ”Oversat til almindeligt sprog handler det om at gøre noget aktivt, gøre noget sammen og at gøre noget meningsfuldt. Det virker helt afgjort for mig, så jeg kan bestemt anbefale metoden til dig, der gerne vil øge din lykkefølelse.”
 

OBS

Har vi danskere patent på hygge?
Her i Danmark kan vi ikke tale om lykke uden at tale om den danske hygge. Men vi har ikke patent på hygge, mener Meik Wiking. ”Enhver nation og person har sin egen kulturelle definition på, hvad der føles hyggeligt. Men her i Danmark er vi nok ekstra opmærksomme på at italesætte hyggen, og at være bevidste om den. Hvis vi fx inviterer nogle venner til middag, så inviterer vi til en hyggelig aften, og taler i forvejen om, hvor hyggeligt det bliver. Under middagen understreger vi givetvis flere gange, hvor hyggeligt det er. Og når vi mødes næste gang, så taler vi sørme igen om, hvor hyggeligt det var. Så vi er lykkedes med at gøre det til så fundamental en beskrivelse af en situation, at ordet hygge ikke bliver med-oversat på de 38 sprog, som min bog om hygge er oversat til.” 

STUDIE

Naturen er lykkemedicin
Et hold engelske forskere har gennemført et studie, der dokumenterer, at naturen gør en positiv forskel for lykkefølelsen. De udstyrede en flok mennesker med en app, der med fast frekvens bad om indikation af folks lykkefølelse på en defineret skala. Samtidig spurgte appen, hvor personen befandt sig. Resultatet viste, at personer, der opholdt sig i en park, en skov, på stranden eller et andet sted i naturen, scorede højere på lykkeskalaen. Så at være i naturen er altså god medicin for din lykkefølelse.  
Interview med
Meik Wiking
Forfatter, foredragsholder, forsker og direktør for Institut for Lykkeforskning
Han er blevet kaldt smilets Indiana Jones. Har sit navn på en canadisk liste over verdens 100 mest skøre mennesker. Er blevet betegnet ”Probably the Happiest Man in the World” af den engelske avis The Times. Og er på New York Times´ bestsellerliste med sin bog om hygge, der er oversat til 38 sprog. Siden 2013 Har Meik Wiking været direktør for Institut for Lykkeforskning, som er en uafhængig tænketank, der forsker i lykke.