Ekspertviden

Klamydia - og de andre kønssygdomme

Vi kalder det kønssygdomme, fordi de viser sig på og i forbindelse med både mandens og kvindens kønsorganer. I virkeligheden skulle vi kalde dem ”seksuelt overførte sygdomme”. For det helt grundlæggende fællestræk er, at de smitter ved seksuel kontakt – enten vaginalt, analt eller oralt. Den mest kendte af sygdommene er klamydia. En bakteriel infektion, som rigtig mange har stiftet bekendtskab med. Men der findes flere kønssygdomme, du skal være opmærksom på. Fordi de er ubehagelige at have. Fordi de smitter meget nemt. Og fordi de kan give varige mén, som fx sterilitet, hvis de ikke bliver behandlet i tide og korrekt.
Odense Universitetshospital er et af de steder i Danmark, hvor man ser mange med kønssygdomme. Først og fremmest kønsvorter og klamydia – men også gonoré og syfilis. ”At hudafdelingen også tager sig af kønssygdomme, har den naturlige forklaring, at kønsorganet er en del af huden. Mænd har hud på deres penis, og kvinder har hud på deres vulva. Man kan ikke komme ind direkte fra gaden for at blive undersøgt, men man kan booke en tid – og man må gerne være anonym. Alle henvendelser håndteres helt fortroligt, og vi sender aldrig information til praktiserende læge om konsultationen. Så hvis man fx er et genert ungt menneske, der helst ikke vil dele sit problem med familielægen, kan man være helt tryg ved vores diskretion,” understreger Lina Zeraiq. 

Klamydia er den ”største”

Flere end 30.000 danskere bliver hvert år diagnosticeret med klamydia, som skyldes en bakterie, der kan blive overført ved samleje – enten i skeden eller i endetarmen – når kønsorganerne kommer i direkte kontakt med hinanden. ”Men klamydia kan også smitte ved oralsex, og fordi både sæd, præsperm og skedesekret også kan smitte, kan bakterien reelt også angribe øjets slimhinde, og via den fødende kvindes slimhinde kan det smitte til nyfødte babyer. Til gengæld kan du ikke blive smittet via vand i en swimmingpool eller brug af fælles håndklæde. Hvis du er blevet smittet, kan der gå op til tre uger, før du får symptomer. Det lumske er, at i den periode kan du godt give smitten videre, og det endnu mere lumske er, at du kan være smittet helt uden at få symptomer. Faktisk får kun 25% af smittede kvinder symptomer, og kun 50% af de smittede mænd,” pointerer Lina Zeraiq. Her er de symptomer, du skal være opmærksom på: 

Kvinder: Klamydiabakterien kan sætte sig i toppen af skeden, i livmoderhalsen og evt. også i urinrøret. Fordi bakterien smitter så nemt, breder den sig hurtigt, når du er blevet inficeret. Symptomerne er udflåd fra skeden og/eller urinrøret, svie når du tisser og smerter/ømhed/pletblødning ved sex. Ved klamydia i endetarmen kan der komme smerter, udflåd og diarré. Klamydia i svælget føles som halsbetændelse, og smitte i øjnene viser sig som pus og problemer med at tåle skarpt lys. Infektionen kan brede sig via livmoderhalsen og videre til livmoder og æggeledere. Det kan give varige mén, som betyder, at kvinden har kroniske smerter i underlivet, øget risiko for graviditet uden for livmoderen og værst af alt – øget risiko for at blive steril.

Mænd: Symptomerne hos mænd er udflåd fra penis og svie ved vandladning. Plus naturligvis de samme symptomer som kvinder i endetarm, svælg og øjne. Hos mænd kan infektionen brede sig til en bitestikel, så pungen bliver øm og hævet. Heldigvis er det i givet fald altid kun den ene bitestikel, der bliver ramt, så mænd har ikke risiko for sterilitet i kølvandet på en klamydiasygdom. 
”Undersøgelse for klamydia består for begge køns vedkommende i en podning. Med en vatpind tager vi en sekretprøve fra fx skede eller urinrør, og prøven dyrkes i laboratoriet, der efter en uges tid har svaret. Hvis der er tale om klamydia, er behandlingen antibiotika. Vi ser rigtig mange unge i aldersgruppen 18-25 år, som har klamydia. En anden stor gruppe er homoseksuelle, hvilket hænger sammen med deres adfærd. Homoseksuelle beskytter sig ikke i samme omfang, og når jeg spørger ind til årsagen, er forklaringen tit, at man i det homoseksuelle miljø gerne vil rykke grænser, og at man bliver set ned på, hvis man bruger kondom. En lidt nyere patientgruppe er seniorer. I takt med, at man holder sig fit og rask i flere år, er seniorerne også mere seksuelt aktive end tidligere. Og hvis man er single, eller har mistet sin ægtefælle, kan skiftende partnere give risiko for seksuelt overført sygdom som fx klamydia.”

Gonoré – også en bakterieinfektion

”Ligesom klamydia er gonoré infektion med en bakterie. Sygdommen smitter ved ubeskyttet sex, og den kan give infektion i livmoderhals, urinrør, endetarm og svælg. Sygdommen smitter både ved direkte kontakt mellem kønsdele og via skedesekret, sperm og præsperm. Og sygdommen kan – igen ligesom klamydia – smitte fra mor til barn under fødslen, så barnet får øjenbetændelse. Symptomerne er også identiske med klamydia. Men en stor forskel er, hvor mange der egentlig oplever symptomer. Hos kvinderne får 50% symptomer (mod kun 25% v/klamydia), og hele 90% af de smittede mænd får symptomer. Da det især er mænd, der overfører smitte, fordi mænd generelt er mere sex-aktive, er symptomer, diagnose, behandling og smitteopsporing med til at hindre, at gonoré spredes lige så meget som klamydia (”kun” godt 3.000 diagnosticeres årligt). En anden forskel er risikoen for senfølger, hvor både kvinder og mænd har øget risiko for at blive sterile i kølvandet på en gonoré.”

Syfilis – den ”mindste” infektionssygdom

”Under 1.000 personer årligt bliver konstateret smittet med syfilis, der – ligesom klamydia og gonoré – er en kønssygdom, der smitter på grund af infektion med en bakterie, som overføres ved ubeskyttet sex. Men der hører ligheden også op. Syfilis smitter mest ved usikker sex mellem mænd, og hvis du har ubeskyttet sex med en sexpartner fra Afrika og Sydøstasien, hvor syfilis er ret udbredt. Første symptom kommer typisk 3-12 uger efter smitte og viser sig som sår på kønsdele, i endetarmen eller i munden. Sårene er ikke ømme, så tit opdager man det ikke, og sårene forsvinder som regel i løbet af 3-6 uger. Men så kan næste bølge af symptomer komme i form af udslæt på kroppen (udpræget eksemagtigt på håndflader og fodsåler) og evt. influenzalignende symptomer. Men ikke alle får disse symptomer og lever derfor i ”lykkelig uvidenhed” om, at de faktisk bærer smitten og har sygdommen latent i kroppen. Det lumske ved syfilis er, at man kan udvikle neurosyfilis, som er livstruende betændelse i centralnervesystemet. Vi ser kun ganske få tilfælde hvert år, men det er en reel risiko, som gør det ekstra vigtigt at beskytte sig.”

Kønsvorter er en HPV-virus

HPV er en virus, som de fleste har hørt om. Fordi den kan give livmoderhalskræft, og fordi der har været stor mediedækning af sundhedsvæsenets tilbud om gratis vaccination af alle piger. Men HPV er en virusfamilie med ca. 120 forskellige virusser, og der findes også HPV (som regel drejer det sig om type 6 og 11), der kan smitte ved seksuel kontakt. ”Kondylomer er den kliniske betegnelse for de små vorter, der kan komme på kønsdelene på grund af HPV-smitte ved direkte kontakt mellem kønsdele – dvs. samleje i skeden eller endetarmen. Vi har også set kønsvorter i munden på grund af oralsex, men det er ret sjældent. Vorterne kan give kløe, men sjældnere smerter eller blødning. Kønsvorterne kan optræde enkeltvis eller i grupper. Hos kvinder kommer de typisk ved skedeåbningen, på kønslæberne, på mellemkødet, på klitoris, i og omkring endetarmen, i skeden og på livmoderhalsen. Hos mænd viser vorterne sig typisk under forhuden, på penishovedet, i og omkring urinrøret plus i og omkring endetarmen. Der kan gå fra tre uger til tre måneder fra overført smitte til symptomer. Mange får slet ikke symptomer, og der behøver ikke være følger i kølvandet på en omgang kønsvorter. At vi alligevel er målrettede med at diagnosticere og behandle kønsvorter, har flere årsager. Kønsvorter generer, og det kan udvikle sig til så store ansamlinger, at det ligner et blomkålshoved, og vi har set eksempler på store ansamlinger af kønsvorter, at det blokerede endetarmen. Første valg af behandling er receptpligtig creme. Det har de fleste prøvet, før de kommer til os. Vores behandling er primært at fryse kønsvorterne (spray med flydende kvælstof), og ved større områder, eller manglende effekt, kan vi bruge laser. Hvis patienten ikke responderer på behandling af kønsvorter, tager vi en vævsprøve. Der findes nemlig nogle kønsvorter, der kan være såkaldt high-risk HPV – bl.a. type 16 og 18, som kan give livmoderhalskræft, endetarmskræft eller halskræft. Så vævsprøven kan i givet fald fange en high-risk HPV og dermed forebygge, at der udvikles ondartede celleforandringer i vævet.”

Er kønssygdomme tabu?

Du tænker måske, at det kan være lidt pinligt at skulle tale med en læge om sit sexliv, og at skulle undersøges. Sådan er det ikke hos Lina Zeraiq og hendes team på Odense Universitetshospital. ”Vi arbejder med kønssygdomme hver eneste dag, så vi er hverken generte eller akavede. Det smitter af på patienterne, at vi taler lige ud af posen og kalder kønsorganerne det, de hedder, i stedet for fx at sige ”for neden”. Så jeg oplever ikke, at patienterne har det svært ved at komme her. De er trygge, fordi de møder faglig kompetence og kommer et sted, hvor ingen kender dem. Netop privatheden og anonymiteten er vigtig. For at spore smittekæde, og advare tidligere sexpartnere om eventuel smitterisiko, tilbyder vi at kontakte tidligere partnere – naturligvis uden at referere navnet på vores patient. Men det er faktisk sjældent, at patienten gør brug af det tilbud, for de fleste kontakter selv tidligere partner eller partnere. Og jeg kan ikke understrege nok, at det er meget, meget vigtigt at få advaret om smitterisikoen, så de relevante personer kan være opmærksomme på symptomer,” slutter Lina Zeraiq.

Tjek

Disse symptomer SKAL du reagere på

  • Smerter i/omkring kønsorganerne
  • Svie (ved vandladning)
  • Øget udflåd
  • Pletblødning
  • Kontaktblødning
  • Ift. syfilis: Sår på kønsdele, udslæt i håndflader og på fodsåler, neurologiske symptomer, balanceproblemer, syns- og/eller høreforstyrrelser
  • Kontakt egen læge – eller undersøg, om der i din region er en klinik for kønssygdomme, hvor du kan booke tid.

OBS

Brug kondom!

Den bedste måde at forebygge kønssygdomme er at bruge kondom. Og forebyggelse er alfa-omega, fordi kønssygdomme tit er usynlige, fordi du kan smitte, selvom du ikke har symptomer – og fordi det er så nemt at behandle og dermed sikre, at kønssygdom ikke giver alvorlige mén som fx sterilitet.
Interview med
Lina Zeraiq
Speciallæge i dermatologi og venerologi

Lina Zeraiq er speciallæge i dermatologi (hudsygdomme) og venerologi (kønssygdomme) på Odense Universitetshospital. Her har hun det lægefaglige ansvar for kønssygdomme, hvilket betyder, at hun har ansvar for alle faglige nyheder, ændringer og opdatering af instrukser. Samtidig er hun den specialist, som kollegerne konsulterer, når der er en særligt vanskelig patient.