Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sommer, sol og...

Sommer og sommerferie er lige rundt om hjørnet. Efter et par somre, hvor det ikke var muligt at rejse, som vi plejer, har mange ”opdaget” Danmark og egen baghave som feriedestination. Uanset, om du vælger ”vacation” eller ”staycation”, så sender apoteket dig på ferie med en række gode råd, som du kan få glæde af både før, under og efter sommerferien.

Rejsetjekliste: Hvad skal du have med?

Sommerferien skal gerne give masser af energi plus gode oplevelser og glade minder i bagagen. Måske er du typen, der lynhurtigt pakker på et kvarter og improviserer dig igennem ferien. Måske har du prøvet at få feriedage ødelagt af småskavanker og irritationsmomenter, som du kunne have forberedt dig imod, og vil gerne undgå den slags fremadrettet. Eller måske er du typen, der godt kan lide at nyde forventningens glæde og trygheden ved at vide, du har garderet dig mod de fleste af de problemer, der kan opstå med kroppen i løbet af ferien. Har du fx tænkt på transportsyge? At maven nemt bliver ”slået i stykker” på en ferie? Hvordan feriedestinationens flora påvirker allergi? Og at du i god tid skal have styr på ting som vaccination, pillepas og daglig medicin?

På apoteket interesserer vi os om dit ve og vel. Både i det daglige og på din ferie. Derfor har vi igen trykt vores populære rejsetjekliste. Hvis du bruger den til dine ferieforberedelser, undgår du nemt de fleste gener og fysiske små-
skader. Hent tjeklisten på dit lokale apotek. 

Undgå transportsyge

Transportsyge er den samlede betegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge. Alle tre former  handler om, at hjerne og øjne ikke er enige. Problemerne opstår, hvis du prøver at holde blikket fast, mens kroppen rent faktisk er i bevægelse. Fx hvis øjnene er fikseret på telefon, iPad, en bog eller et blad. Dine øjne mener altså, at du står stille, og den besked sender de til hjernen. Men samtidig registrerer hjernen bevægelserne fra transportmidlet. Denne forvirring i hjernen udløser de velkendte symptomer, som kan komme i løbet af ganske få minutter. Selvom det er hyggeligt at læse, eller at sidde og google, når du er passager i en bil, så er det ikke smart, hvis du har tendens til at blive køresyg. Og hvis børnene sommetider får kvalme og skal kaste op, når de sidder på bagsædet og ser en film på deres iPad, så kan du overveje at aktivere dem på en anden måde. Under alle omstændigheder er det altid en god idé at forebygge – fx med et middel mod transportsyge. 

En anden ”transportsygdom” er hævede fødder, ankler og underben under/efter en lang flyrejse. Venerne i dine ben sørger konstant for at pumpe blodet tilbage til hjertet – dvs. modsat tyngdekraften. Det er benmusklernes venepumper, der har hovedansvaret i den opgave. Når du bevæger benene, og dermed musklerne, fungerer de som en pumpe. Men når du ikke bevæger benene, arbejder muskelvenepumpen ikke. Derfor kan der opstå det, man kalder ødem, som er ophobning af væske i benets væv. Hvis du sidder stille i lang tid, fx i en bil eller et fly, kan problemet opstå. På et trangt flysæde kan det være svært at bevæge sig ret meget, og den ene gang, eller to, du går hen på toilettet, er heller ikke nok. Brug derfor kompressionsstrømper (man kalder det også både støttestrømper og flystrømper) til at stimulere blodcirkulationen, når du skal flyve i mange timer.

Styr på allergien kræver ferieforberedelse

Hvis du har høfeber, skal du altid være på forkant med allergimidler, når du skal på ferie. Ikke mindst, hvis du rejser til fremmede himmelstrøg. For her kan pollensæsonen være forskudt i forhold til Danmark, og der kan også være lokale planter, græsser og træer, som giver en helt anden kombination af pollen, end du er vant til hjemmefra.   

På astma-allergi.dk kan du se et verdenskort med indikation af, hvor i verden, der er adgang til polleninformation. Hvis det land, du skal rejse til, er farvemarkeret, så kan du klikke på landet og få aktuelle pollendata. Selvom du forbereder dig hjemmefra, så kan du få brug for at gå på et lokalt apotek for at søge hjælp til din høfeber. 

Lynguide til det perfekte allergi-beredskab

Øjnene klør. De er røde. Hæver. Løber i vand, så du ligner en, der tuder. Næsen kilder, løber og lukker til, så du snøvler som midt i en ordentlig omgang forkølelse. Halsen kradser, så du hele tiden har behov for at rømme dig. Hvis du har symptomerne i det helt spæde forår, så er det sikkert pollen fra hassel, el eller elm, der driller. I april/maj er det birken, der spreder sine pollen. I juni og juli er den store pollenspreder græs, og i sensommeren melder bynke sig på banen med pollen. Men præcis hvornår, og hvor meget, er der pollen i luften?

Det – og meget mere – får du overblik over med en app fra Astma-Allergi Danmark. Download ”Dagens Pollental” der, hvor du plejer at hente apps. Appen tager udgangspunkt i din lokation, og giver dig blandt andet: 
  • Dagens forventede pollenniveau
  • Femdøgnsprognose
  • Personlig pollenprofil, så du nøjes med info om de pollen, du er allergisk overfor
  • Besked om nye målinger plus live advarsler
  • Pollenleksikon med blandt andet info om krydsreaktioner

Hvad gør du, når symptomerne kommer? 

Førstevalg er altid lokal behandling. Dvs. hvis du primært har symptomer i øjnene, så bruger du nogle øjendråber mod høfeber. Og hvis du primært har symptomer fra næsen, kan en næsespray hjælpe dig. Men hvis du bare har ”alle” høfeber-symptomer, så er det relevant med systemisk behandling, som modsat lokal behandling kommer ud i hele kroppen. Systemisk behandling findes som både tabletter og oral opløsning til at drikke. De fleste foretrækker tabletterne, fordi de er handy at have med i lommen eller tasken. 

Der er forskel på allergimidler i forhold til virkningsmekanisme, dosering, effekt og bivirkninger. Så i stedet for, at du forsøger dig frem med forskellige muligheder, er det meget bedre at spørge apoteket til råds. Også hvis du er en erfaren allergiker, som i flere år har brugt diverse allergiprodukter. 

Fri for maveproblemer på ferien

Vores fordøjelse reagerer lynhurtigt på ting, der er anderledes end normal hverdag. Stress og bekymringer. Inaktivitet fordi du har fri eller ligger i sengen. Anderledes mad og drikke. Det er blot tre af mange årsager til maveproblemer, og der er mindst lige så mange måder for maver at reagere på. Uanset hvordan maven reagerer, så skal det bare ikke ske på ferien. Årets højdepunkt, hvor ingen har tid, lyst eller lejlighed til at tackle maveproblemer. 

Uanset, hvor bomstærk din mave er til daglig, så kan selv den stærkeste mave reagere, når du holder ferie. Døgnrytmen er anderledes. Du bevæger dig måske mere eller mindre. Kosten er nok også lidt anderledes end til daglig. Måske mere grillmad? Måske flere salater i stedet for tilberedte grønsager? En del af den danske hygge er fx også vin og øl, og mere alkohol er også noget, maven reagerer på. 

Hvis ferien går til fremmede himmelstrøg, så er der endnu flere nye ting, din mave skal forholde sig til. Hos nogle reagerer maven ved at gå i hårdknude, så luft og afføring hober sig op i en mave, der bliver mere og mere øm og udspilet. Hos andre ved at blive ”sur”, så der kommer mavesyre op i spiserøret og udløser halsbrand. Og en stor gruppe reagerer med den klassiske turistmave – dvs. diarré. Det kan komme på grund af en parasit, en bakterie eller en virus. Den slags mikroorganismer generer tarmens slimhinde, så den ikke kan optage den sædvanlige mængde væske. En tarm, der har væske i overskud, reagerer ved at skille sig af med det. Resultatet er de velkendte hyppige toiletbesøg, hvor afføringen løber som vand. Plus naturligvis kvalme, appetitløshed og mavesmerter. Diarré kan komme akut, så du næsten ikke kan nå at finde et toilet. Hvis du får diarré, vil du være glad for at være i nærheden af et apotek, men endnu gladere, hvis du har et middel mod diarré med i dit rejseapotek. 

Du kan købe forskellige midler mod diarré. Nogle reducerer tarmbevægelserne og nogle øger samtidig tarmens optagelse af væske. Andre virker stoppende. Og der er også midler, der regulerer tarmens bakterieflora. Vær opmærksom på at få masser af vand, salt og sukker, så du holder væskebalancen. 

Den bedste behandling er altid forebyggelse

Forebyggelse er helt generelt at foretrække frem for at behandle. Det kan du gøre – allerede hjemmefra – ved at tage et middel med mælkesyrebakterier. De stabiliserer nemlig din tarmflora, så den bliver stærkere og beskytter dig bedre mod de fremmede bakterier, som det er svært at undgå, når du er på rejse. Husk altid de tre helt basale råd: Drik ikke det lokale vand, når du er på rejse (det gælder også isterninger), spis kun forarbejdet grønt – og desinficer dine hænder hyppigt.