Kvinde, som drikker ernæringsdrik Kvinde, som drikker ernæringsdrik
Sund viden fra apoteket

Ernæringsdrikke er medicinsk næring

Det hedder officielt medicinsk ernæringsdrik. Fordi det rent faktisk har det medicinske formål at beskytte mod underernæring, der er relateret til sygdom. For når du er syg – fx er blevet opereret, er i kræftbehandling eller har en anden belastende sygdom – så kan du døje med nedsat appetit, kvalme og almen utilpashed. Det betyder, at du spiser mindre, og dermed taber vægt og energi.

Vidste du, at ernæringsdrikke har så stor medicinsk effekt, at de er godkendt af Lægemiddelstyrelsen?

Din energi kommer fra den næring, du indtager. Hvis du i en periode spiser mindre, end kroppen har brug for, så tærer den på sig selv, og bliver endnu mere afkræftet. Det er ikke befordrende for heling af en krop, der i forvejen er på overarbejde. Hvis det i en periode er svært at få nok kulhydrater og proteiner, fordi du spiser småt, så kan en nem, god og hurtig vej til bedre ernæring være ernæringsdrik. Hvis du har tabt dig i forbindelse med sygdommen, så skal du indtage mere energi, end kroppen bruger, for at genvinde vægt. Det kan de forskellige varianter af ernæringsdrik hjælpe dig med.

Supplerende, fuldgyldig eller protein?

Protein er kroppens byggesten. Derfor er det helt nødvendigt at få protein. I en sygdomsperiode, hvor din krop kæmper for at komme ovenpå, har den en øget omsætning af protein. Derfor er protein ekstra vigtigt, så din krop kan genopbygge de muskler og kilo, den har tabt i forbindelse med sygdommen. Men protein gør det ikke alene. Din krop har også brug for kulhydrater, som den nemt kan omsætte til energi.

Derfor findes der forskellige typer ernæringsdrikke, som er skræddersyet til det behov, du har. De såkaldte “fuldgyldige” indeholder alle de nødvendige næringsstoffer – dvs. også fedt, vitaminer og mineraler – så de rent faktisk kan erstatte et almindeligt måltid. Andre er målrettet, så de kan supplere kosten efter behov, og nogle har især fokus på protein.

Juice eller milkshake?

Ernæringsdrikke findes i et hav af smagsvarianter. Hvis du godt kan lide en milkshake, er de mælkebaserede en god løsning for dig. De mælkebaserede fås med det højeste indhold af kalorier og protein, så derfor er det en mælkebaseret variant, du skal vælge, hvis du har brug for at bruge ernæringsdrik som fuldgyldig ernæring i en periode. Hvis du er glad for juice, kan du vælge en juicebaseret variant. De indeholder lidt flere kulhydrater end de varianter, der er baseret på mælk, men er ikke fuldgyldige.

Kan du få tilskud?

Hvis du er syg, og har brug for ernæringsdrik, så spørg din læge (enten hospitalslægen eller din praktiserende læge), om du kan få en såkaldt “grøn recept”. Sådan en recept giver dig 60% tilskud til medicinsk ernæringsdrik. Det kan betyde en væsentlig besparelse, hvis du i flere måneder har brug for et næringstæt boost til din afkræftede krop.

En masse generiske ernæringsdrikke

Tips

  • Ernæringsdrikke kan opbevares ved stuetemperatur (fx i et bryggers eller et skur), men de smager bedst kolde, så sæt dem i køleskabet, inden du drikker dem
  • Bland evt. din juicebaserede ernæringsdrik med dansk vand, så du får ekstra væske
  • Et par isterninger gør noget godt for et glas ernæringsdrik, og du kan også eksperimentere med at fryse din ernæringsdrik og spise den som is
  • Søg på nettet efter opskrifter på, hvordan du kan bruge ernæringsdrik i supper, bagværk og andre retter