Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sund mund hele livet

Du bliver født uden tænder, og nogle mennesker dør også uden tænder. Så galt behøver det ikke at gå, hvis du sørger for god mundhygiejne og god tandpleje. Men skulle du være en af dem, der har været nødt til at erstatte tænderne med protese, kan du med de rigtige hjælpemidler bevare en god livskvalitet.
Mund og tænder er ikke selvrensende. Når du spiser, kan det ikke undgås, at madrester samler sig hist og pist, selvom dit spyt prøver at skylle munden. Resterne af fødevarer danner bakterieaflejringer, der lægger sig på tændernes overflade som en ru og lidt fedtet belægning, der kaldes plak. Og det er ikke sundt for tænderne. For plak kan udløse både karies (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse. Begge dele holder tandlægen et vågent øje med, så er det vigtigt, at du hele livet går til regelmæssige tjek. Hvis bakterier får lov at formere sig til en alvorlig betændelse i tandkødet, så kan det nemlig sprede sig og udløse paradentose – dvs. betændelse i den knogle, som tændernes rod sidder fast i. Resultatet kan ultimativt være, at tanden løsner sig og falder ud.

Børster du dine tænder rigtigt?

Det helt fundamentale for din tandhygiejne er, at dine tænder bliver børstet rigtigt. Først og fremmest gælder det om, du ikke går ned på udstyr. Jo flere, og jo blødere, hår din tandbørste har, jo bedre kan den komme ind over det hele. På apoteket kan du købe forskellige varianter målrettet hhv. børn og voksne, så du er sikker på, at børsten passer både til tænd-erne og ligger godt i hånden. Tommelfingerreglen siger, at du skal børste tænder morgen og aften. Selvom en talemåde siger, at ”forandring fryder”, så gælder det ikke tandbørstning. En fast rutine er bedst, så du sikrer, at tandbørsten helt systematisk kommer rundt og giver alle tænder samme rengøring. For de fleste fungerer det godt at dele munden op i fire kvadranter. Børst med små cirkelbevægelser og tryk endelig ikke børsten for hårdt mod tænderne. Vær ekstra grundig ved tandkødsranden og suppler gerne med tandtråd i de snævre mellemrum. 

Livskvalitet for protesebrugere

En tandprotese kan fungere rigtig godt, og det vigtigste er, at den sidder godt fast. Hvis du hele tiden er nervøs for, om protesen begynder at løsne sig, så er det ikke sjovt at deltage i sociale aktiviteter, hvor du gerne vil være tryg når du taler, smiler og spiser. Heldigvis find-
es der mange forskellige typer ”lim”, som komfortabelt og sikkert klæber din protese fast til gane og gummer. På apoteket kan du vælge mellem pulver og creme med forskellig klæbeevne. Nogle foretrækker en lim med frisk mintsmag, der giver en kortvarig friskhed, som ved tandbørstning – og andre vil hellere have en smagsneutral, der ikke forstyrrer smagen af mad og drikke. Ud over at sidde sikkert fast, skal en protese også være ren for både madrester og rester af klæbemiddel. Madrester udvikler bakterier og dårlig ånde, så sørg for at skylle og børste din protese efter hvert måltid. Børst aldrig din protese med almindelig tandpasta, for det ridser. Brug i stedet en rensetablet til proteser, hvis du synes, dine tænder har brug for en grundig rengøring.

Har du tandkødsbetændelse?

Hold øje med disse faresignaler, og kontakt din tandlæge, hvis du kan svare ja:

  1. Hæver dit tandkød?
  2. Er tandkødet ømt?
  3. Bløder det, når du børster tænder?
  4. Er tandkødsranden langs tænderne rød?
  5. Har du dårlig ånde?
  6. Føles nogle af tænderne løse?