Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Forstoppelse kan du forebygge

20% af befolkningen har forstoppelse, og 10% bruger afføringsmidler. Hvad er symptomerne på forstoppelse? Hvordan kan du selv forebygge i det daglige? Hvilken type afføringsmidler løser bedst dit problem? Og findes der afføringsmidler til børn?
Hvis du tit har problemer med dine toiletbesøg, så kan det være nærliggende at mistænke forstoppelse. Symptomerne er: 
  • Hård/tør afføring eller tynd afføring med knolde i
  • Behov for at presse meget for at få afføringen ud og sjælden afføring (fx 1-2 gange om ugen)
  • Mavekneb, oppustethed og fornemmelse af, at tarmen ikke bliver helt tømt
  • Oplevelse af, at der er noget, der bremser/forhindrer afføringen i at komme ud

Ret nemt at forebygge

Forstoppelse kan være en bivirkning i forbindelse med visse typer medicin – især smertestillende medicin. Kig på indlægssedlen under bivirkninger. Måske er det din medicin, der påvirker tarmens funktion, og giver behov for at hjælpe afføringen på vej med et afføringsmiddel? Nøglen til velfungerende tarmfunktion hos dig, der er rask, er livsstil. De gode råd er:
  • Spis masser af fibre (fuldkorn og rå grønsager/frugter), så tarmen har noget at arbejde med, for det stimulerer tarmens motorik
  • Drik masser af væske (gerne 2-3 liter om dagen), for det er med til at gøre din afføring blød
  • Vær fysisk aktiv, for kroppens bevægelser forplanter sig til tarmen, så den også holder sig i gang
  • Gå på toilettet, når trangen kommer, for ellers forstyrrer du den naturlige rytme i din tarm
  • Et fast tidspunkt for toiletbesøg – fx efter et hovedmåltid – kan din tarm godt lide
  • Giv dig god tid til at gå på toilettet, og sid med fødderne på gulvet plus kroppen bøjet let forover, så der er en lige linje fra nakken til endetarmsåbningen

Fakta

Kend de tre typer afføringsmiddel

  1. Osmotiske. Øger vandindholdet i tarmen, så afføringen bliver blødere, og dermed er lettere at presse ud. Indtages oralt (dvs. gennem munden), og gerne om aftenen. Bruges hvis din trang til at komme på toilettet kommer lige så ofte som den plejer, men toiletbesøget er problematisk, fordi afføringen er hård.
  2. Peristaltikfremmende. Virker på de muskelsammentrækninger i tarmen, som skubber afføringen igennem og frem til endetarmen, så du kan komme på toilettet. Indtages oralt (dvs. gennem munden), og gerne om aftenen. Bruges hvis du ikke har så ofte toilettrang, som du plejer, samtidig med at afføringen er hård.
  3. Fæces-blødgørende. Blødgør en tør og hård prop af afføring. Bruges rektalt (dvs. i endetarmen). Virker lynhurtigt, så brug det gerne om morgenen, hvor du har god tid til at sidde på toilettet.
Vigtigt: Du må ikke give dit barn afføringsmidler til voksne. Der findes midler til børn, men tal med lægen, før du giver dit barn medicin!

__________

Kilder:
herlevhospital.dk
hospitalsenhedmidt.dk
min.medicin.dk
rigshospitalet.dk
sundhed.dk