Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hold munden sund

Dine tænder skal helst holde hele livet. Mange danskere lever godt med protese, men egne tænder er altid at foretrække. Derfor skal du pleje dem. Både derhjemme i det daglige og ved at passe dine besøg hos tandlægen. Mundhygiejne er vigtig for dine tænder.
Hver gang du spiser, får du madrester rundt langs tændernes kant og i mellemrummene mellem tænderne. Det bliver til en fedtet og hvidlig belægning, der kaldes plak. I plak er der bakterier, og de omdanner sukker til syre, som kan ætse tændernes emalje. Hvis store mængder syre får lov til at hærge uforstyrret i din mund, så opstår der karies (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse. Det er derfor, mundhygiejne er så vigtig. 

Valg af tandbørste og tandpasta

Tandbørstningen er det absolut vigtigste våben mod usund mund. Men hvilken tandbørste skal du vælge, og hvilken tandpasta er bedst? Tandbørsten er vigtig. Selvom det kan være fristende at vælge en tilfældig tandbørste, som måske farvemæssigt lige præcis passer smag og behag, så er det ikke nødvendigvis den bedste løsning. Mange vælger en tandbørste, der er for hård, og har for få børster. Mange bløde børster betyder, at tandbørsten bedre kan komme ind i de mange små mellemrum, som vi har mellem tænderne. Tandbørsten skal også passe i størrelsen. Børn skal naturligvis have en lille tandbørste. Men afhængig af din tandstilling, og din munds størrelse, kan det også være relevant at tilpasse tandbørstens størrelse. Så er der tandpastaen. Brug altid en tandpasta med flour, for det er dokumenteret, at flour er en effektiv forebyggelse mod huller i tænderne. Tip: I stedet for at skylle alt tandpastaen ud af munden, så lad noget af det sidde, for så får tandpastaens flour bedre mulighed for at virke.

Husk at rense alle tændernes flader

Prøv lige – med tungen – at tælle, hvor mange flader, dine tænder har. De tre er meget synlige og nemme at børste med din tandbørste. Men hvad med fjerde og femte flade? Der er stor forskel på, hvor tæt tænder sidder. Du har sikkert nogle, der sidder meget tæt, mens andre har en smule mellemrum. Hvert eneste mellemrum er et yndet opholdssted for bakterier, for her kan de – måske – få lov til at være i fred. Medmindre du forstyrrer roen. Mellemrum skal du være meget opmærksom på. Dels fordi de bliver opsamlingssted for madrester og dermed bakterier. Og dels fordi mellemrum kræver forskellig pleje. Nogle mellemrum renses bedst med en mellemrumsbørste. De findes i forskellige størrelser, så brug endelig apotekets viden, når du skal vælge den helt rigtige. To universalmidler er tandstikkere og tandtråd. Gør det til en god vane at bruge tandtråd hver gang, du børster tænder. Tandtråd fjerner madrester og også plak, hvis du bruger tandtråden rigtigt. Du skal trække/gnubbe tråden nogle gange langs hver af fladerne – dvs. ikke blot midt ned mellem to tænder. Hvis du har genstridelige mellemrum, eller bare gerne vil gøre noget ekstra for din mundhygiejne, så kan du rense munden med mundskyl. 

Lev godt med din tandprotese

Danskerne lever længere og længere – og det samme gør vores tænder. Tandsundhed er en vigtig del af den samlede sundhed, men alligevel har mange brug for hel- eller delprotese. En helprotese består af en overmund, der suger sig fast i ganen, og en undermund, der sidder fast på gummerne i undermunden. Hvis det er muligt at bevare nogle af tænderne, er det tit en fordel, fordi en delprotese både sidder bedre fast, og belaster gummerne mindre. Protesen skal først og fremmest være funktionel, så du kan spise og tale naturligt. Derefter skal den være pæn, så du er tryg ved at smile til andre. Og så skal den være komfortabel – dvs. sidde godt fast uden at klemme. Et godt klæbemiddel er alfa-omega i den sammenhæng. Hvis du har udfordringer med det klæbemiddel, du bruger, så spørg apoteket til råds. De kan også rådgive dig om pleje af protese og mund i det daglige. Selvom du er flink til at skylle og børste (husk at den skal være blød) protesen hver gang, du har spist, så kan en rensetablet nå ind der, hvor en børste ikke kan nå. Det er et godt supplement, hvis du gerne vil undgå bakterier på din protese. 

Mælkesyrebakterier til din mundhygiejne

De fleste forbinder nok mælkesyrebakterier med produkter, man bruger mod turistmave og andre former for diarré. Men de kan også gøre en forskel for din mundhygiejne. En sugetablet med mælkesyrebakterier er godt for bakteriebalancen i munden, og apoteket anbefaler det til dig, der har: 
  • Tendens til dårlig ånde
  • Ofte har ømt eller blødende tandkød
  • Betændelse i mundhulen
  • Paradentose
Hvis du synes, dit tandkød tit er irriteret, så kan det også være en god idé at supplere din daglige tandhygiejne med en gel mod irriteret tandkød. 

OBS

Faresignaler du skal kende
Du mærker dine tænder og dit tandkød hver eneste dag. Når du spiser. Når du børster tænder. Og når tungen ganske ubevidst glider rundt i munden. Derfor har du gode muligheder for at opdage, hvis noget i munden ændrer sig. Men hvad er det, der kan være forvarsler om sygdomme i munden? Hvilke signaler er det, du skal holde øje med?
  • Hævet tandkød
  • ·Ømt tandkød
  • Blødning fra tandkødet – typisk når du børster tænder
  • Røde tandkødsrande langs tænderne
  • Dårlig ånde
  • Ømme tænder
  • Løse tænder
Oplever du blot én af disse ting, kan det være tegn på sygdom i enten tænder eller tandkød. Den typiske sygdom er betændelse, der kan brede sig fra tandkødet til knoglen. Sygdommen hedder paradentose, og betyder ultimativt, at dine tænder kan falde ud. Derfor er det en god idé at konsultere din tandlæge, så problemerne kan blive taget i opløbet. 

TIP

Hvor meget tandpasta skal du bruge?
Børn skal bruge meget mindre portion tandpasta end voksne. Ikke mindst de helt små børn, for de kan ikke finde ud af at spytte tandpastaen ud igen. Som rettesnor kan du bruge denne tabel, når du udmåler tandpasta til de to daglige tandbørstninger – dvs. morgen og aften. 
  • 0 til 3 år: Mængde svarende til en halv lillefingernegl (målt på barnets finger)
  • 3 til 6 år: En hel lillefingernegl (på barnet)
  • 6 til 12 år: 1 cm tandpasta