Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Problemer med at sove? Sov bedre med tips fra apoteket

Alle mennesker oplever nætter, hvor det kan være svært at sove. Nogle gange er det bare et par urolige nætter af uforklarlige årsager. Andre gange er det en periode i forbindelse med en livssituation, der medfører bekymring og stress. Søvn er vigtig for din sundhed og livskvalitet. Derfor får du her en håndfuld tips, som du kan implementere i dit liv allerede fra i dag.
I fagsprog hedder det insomni, og 10-15% af befolkningen lider af det. Det betyder, at du enten: 
  • Har problemer med at falde i søvn
  • Ikke kan sove igennem – dvs. du vågner flere gange i løbet af natten
  • Vågner tidligere end planlagt, og ikke kan falde i søvn igen.
Resultatet er, at du står op med en fornemmelse af at have sovet for lidt, så du føler dig træt, uoplagt og ukoncentreret om dagen. Risikoen for søvnproblemer stiger med alderen, ikke mindst fordi ældre mennesker tit har brug for at tisse en, eller flere, gange i løbet af natten. 

Tips til god søvn

Årsagerne til søvnproblemer kan være mange. Hvis du i mere end en måned har store – og uforklarlige – søvnproblemer, så du ikke kan fungere i det daglige, er det relevant, at du tager en snak med din læge. 
  • Afled hjernens opmærksomhed. Fx med vejrtrækningsøvelser, mindfulness eller øvelser, der afslapper musklerne.
  • Dyrk motion. Det giver trætte muskler, der gerne vil hvile om natten. Men husk altid, at kroppen generelt har brug for at geare ned, før du går i seng, så lad være med at dyrke motion de sidste tre timer før sengetid.
  • Koffein, alkohol og rygning speeder kroppen. Så undgå disse tre ting om aftenen.
  • Stå op, hvis du ikke kan sove. Ellers går hjernen lynhurtigt i gang med et stressende tankemylder, og hvis det sker ofte, installerer din underbevidsthed en refleks, så du automatisk associerer sengen med søvnproblemer.
  • Kend din søvncyklus. Vi mennesker har et indre ur, der tikker 1,5 timer, som er varigheden af en såkaldt søvncyklus. I løbet af en cyklus begynder du med at døse, derefter sover du almindeligt, før du kommer i den helt dybe søvn og til sidst REM-søvnen. Hvis du bliver vækket i den dybe søvn, kan det være så svært at vågne, at du er døsig hele dagen. Det ideelle er at sætte vækkeuret, så længden af din nattesøvn er 7,5 timer, for så er der bedst chancer for, at du vågner i den lette søvn.
  • Luft ud i soveværelset, så der er køligt, og undgå at bruge smartphone, iPad eller andre skærme i soveværelset.
  • Spørg apoteket om kosttilskud og naturlægemidler, som kan hjælpe på forskellige måder i forbindelse med søvnbesvær.