Toiletpapir på blå baggrund Toiletpapir på blå baggrund
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Forstoppelse er en folkesygdom

Vores tarme og fordøjelse får meget opmærksomhed. På TV, i blade og aviser, på nettet og i podcasts fortællereksperter om, hvordan fordøjelsen fungerer. Eller rettere: Hvornår, hvordan og hvor meget, den ikke fungerer. Plus naturligvis hvad du kan gøre ved det.

Man regner med, at det kun er 30% af befolkningen, der har regelmæssig afføring med fast daglig udtømning af afføring på et bestemt tidspunkt. 20% har decideret forstoppelse – dvs. sjælden og hård afføring, luft i maven og mavekneb, fornemmelse af ikke at få tømt tarmen og behov for at presse hårdt for at få afføringen ud. 10% af befolkningen bruger afføringsmiddel.

Årsager til forstoppelse

Din fordøjelse er blandt andet afhængig af, at peristaltikken – det vil sige tarmens bevægelser – fungerer godt, så tarmindholdet bliver skubbet frem mod endetarmsåbningen. Især to ting har indflydelse på din peristaltik:

  • Bevæger du dig? Når du dyrker motion, stimulerer du tarmen.
  • Får du fibre? Kostfibre fylder og stimulerer samtidig aktiviteten i tyktarmen, så spis fiberrig kost – og suppler evt. med et kosttilskud med fibre, hvis du spiser for fiberfattigt.

Ikke kun tarmbevægelserne er vigtige for din fordøjelse. Det er tarmindholdet også. For måske er det så tørt, at tarmen har svært ved at arbejde med det?

Du har sikkert tit hørt, det er vigtigt at drikke væske. Og måske synes du, at et glas vand morgen, middag og aften lyder af meget. Men det er ikke nok til, at både din krop og dit tarmindhold får nok fugt. Du skal op på to liter om dagen, og heldigvis tæller både juice, kaffe, te og andre drikkevarer med i regnskabet.

En udbredt årsag til forstoppelse er også, at man ikke lytter til sin krop. Har du prøvet at ”overhøre” din afføringstrang, når den melder sig, fordi du lige er i gang med noget? Eller måske været på kursus, ferie eller andet ophold et fremmed sted, hvor du ikke føler dig privat nok til at være komfortabel med dit toiletbesøg? Toiletbesøg skal være en god vane, du skal give dig god tid, og det er en god idé at gøre det til en fast vane at gå på toilettet efter et hovedmåltid.

Hvilket afføringsmiddel skal du vælge?

  • Hvis du har normal, regelmæssig toilettrang men afføringen er hård: Vælg et afføringsmiddel, der binder vand i tarmen, så afføringen bliver blødere og dermed nemmere at komme af med.
  • Hvis der går langt imellem, du har trang til at komme på toilettet, og afføringen samtidig er hård: Vælg et afføringsmiddel, der stimulerer tarmbevægelserne.
  • Hvis du har en prop af tør afføring: Vælg et middel til rektalt brug – dvs. en lille tube med et flydende middel, der føres ind i endetarmen, og virker næsten øjeblikkeligt.

Husk: Spørg altid apoteket til råds, så du er sikker på at få det afføringsmiddel, der passer præcis til dig og din situation.

Diarré er også træls

Det modsatte af forstoppelse er diarré. Årsagerne kan være mange. Fx norovirus der giver den udbredte – og meget smitsomme – Roskildesyge. Og campylobacter, der findes i kyllingekød, og er en smittekilde i køkkenet, hvor rå kødsaft fra kyllingekød drypper på anden mad, der ikke bliver varmet op. På rejser i udlandet kan lokalt drikkevand og anderledes bakterieflora være smittekilder. Uanset smitteårsag er diarré karakteriseret ved tynd afføring og højfrekvente toiletbesøg. Udover vandig afføring kan du få kvalme, feber, føle dig syg og få mavekramper. Du får god hjælp af et håndkøbslægemiddel, der både stopper og lindrer dine mavekneb og oppustethed. Sørg for at drikke rigeligt – fx en kombination af vand, juice og suppe – så du både får væske, salt og sukker. Og begynd hurtigst muligt at spise ”diarré-venlig” mad med stivelse såsom kartoffelmos, ris, pasta og lyst brød uden kerner.