Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Nedtrykt, ked af det - eller deprimeret?

Depression er en lidelse, som mange danskere udvikler i løbet af livet. Endnu flere oplever perioder, hvor humøret og energien er reduceret. Det er naturligt, at livets barometer går op og ned. Ingen går rundt og er lykkelige 24/7 hele livet. I virkeligheden er det et sundhedstegn at reagere på en belastning, for vi er ”kun” mennesker. Men hvis det påvirker din funktionsevne i længere tid, så er det relevant at få hjælp.
Ordet ”depression” bliver brugt i mange sammenhænge. I virkeligheden er det navnet på en psykisk sygdom. Du kan kende en depression på, at din mørke sindstilstand er upåvirkelig over for aktiviteter og oplevelser, der normalt gør dig glad. At du er sort hele tiden. At du ikke kan se noget som helst lys forude. At du slet ikke har evnen til at føle glæde, og ikke har troen på, at det kan blive bedre i morgen eller overmorgen. Din tilstand kan være i spektret fra grå til sort og dyb livstræthed. Hvis din tilstand er forbundet med en alvorlig livssituation, så du har en logisk årsag til at føle dig nedtrykt, så er det formodentlig en forbigående tilstand. Nogle mennesker oplever også ”vinterdepression”, hvor mørket udløser nedtrykthed, mangel på energi og lyst til at gå i hi. 

Test dig selv: Er du deprimeret?

Hvis du uden grund – dvs. ikke kan relatere din sindstilstand til en livssituation – oplever flere af disse symptomer i længere tid, så er det relevant, at du taler med din læge om, hvorvidt du evt. har udviklet en depression, og har brug for behandling: 
  • Dit stemningsleje (humør) er i bund
  • Du føler dig ked af det, og er irritabel
  • Du er træt og energiforladt
  • Helt grundlæggende føler du dig utilfreds med livet, og har ikke mod på noget som helst
  • Alting føles håbløst og meningsløst, og du føler dig hjælpeløs
  • Du sover dårligt om natten
  • Bekymringer og negative tanker vokser og vokser i dit hoved
  • Dit selvværd bliver dårligere og dårligere, du bebrejder dig selv, og du føler, du ikke dur til noget.
Det er vigtigt at understrege, at du ikke behøver have en decideret depression, selvom du oplever flere af disse symptomer. Men ved lægens hjælp kan du finde ud af, hvordan du får det bedre. 

Behandling af depression

Mennesker er forskellige, og på samme måde viser depression sig i forskellige sværhedsgrader og forskellige sygdomsbilleder. Behandlingen af depression er som regel en kombination af terapi og antidepressiv medicin. Efter behandlingen kan du selv hjælpe med til at forebygge en ny depression: 
  • Lyt til dig selv og din krop – dvs. mærk efter, hvor stor belastning, der er okay
  • Kend dine grænser og brems dig selv, når du begynder at føle dig irritabel, sover dårligt, bliver i dårligt humør og/eller mister energien
  • Fyld dit liv med aktiviteter, der føles godt og gør dig glad.

OBS

Kan gigt give depression?

Gigt er en fysisk sygdom, og depression er en psykisk lidelse. Så de to ting hænger ikke automatisk sammen. Alligevel kan en sygdom som gigt udløse en depression på grund af smerterne og den nedsatte funktionsevne. Koblingen er, at mange ender med at fravælge sociale aktiviteter, fordi gigtsymptomerne betyder, at de ikke længere kan være med, som de plejer. Det er bestemt ikke sjovt at skulle sige fra, skulle tages hensyn til eller bede om hjælp. Forestil dig, at du ikke magter helt almindelige aktiviteter som: 

  • At lege med børn eller børnebørn på græsplænen eller kælke en tur i skoven med dem
  • Gå fem gange fra sin plads til kaffemaskinen i løbet af arbejdsdagen på kontoret
  • Være en del af det aktive fællesskab i sportsklubben
  • Gå op ad trappen til vennernes lejlighed
Hvis du selv fortsætter listen over ting, du synes er naturligt at kunne, så kan du sikkert godt forestille dig, hvordan det ville være, hvis du ikke kunne. Smerter og nedsat fysisk formåen får mange gigtpatienter til at isolere sig, og ultimativt kan det faktisk udløse en depression.