Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

God sommerferie med apotekets tips

Klar til ferie med det lille rejseapotek. Alene ordet ferie får en afslappet følelse til at sprede sig i kroppen. Og når du så sætter sommer foran, er forventningens glæde skruet helt i top. Hvor går ferien hen i år? Danmark? Udlandet? Transport til lands, til vands eller i luften? På apoteket rådgiver vi hver sommer masse af danskere, der gerne vil have styr på rejseapoteket.

Fakta om kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper hjælper veneklapperne i benenes blodårer med at føre blodet fra benene retur mod hjertet. Hvis venerne, af en eller anden årsag, har svært ved at klare opgaven, hvilket tit kan ske under en flyrejse, så hæver benene op. Ud over at se hævelsen, kan du mærke, at det strammer/gør ondt, og at du har uro i benene. Ultimativt er der på lange flyrejser risiko for blodprop i benet. Anbefalingen er, at du bruger kompressionsstrømper kategori 1 (de mindst stramme, der kun går til knæet), hvis du skal flyve mere end 4 timer. Hvis du fx har åreknuder, åreforkalkning, er blevet opereret inden for den seneste måned, eller tidligere har haft blodpropper, så er det en god idé at få rådgivning, hos apoteket eller lægen, om nogle endnu mere effektive støttestrømper. 

TIP: Sørg for, at fødderne er tørre, når du tager strømperne på. Ellers er de meget svære at trække op over anklen.

Transportsyge er værd at undgå

Transportsyge er fælles betegnelse for de gener, der kan komme både i et tog, på en motorcykel, i et fly, i en bil og ombord på en båd. Først bliver du lidt stille og måske søvnig. Herefter bliver du bleg og tør i munden. Næste fase er kvalme plus evt. opkastning. Årsagen er den samme, og skyldes en konflikt i hjernens balancecenter. I dit indre øre har du et balanceorgan, der kun opfatter hurtige bevægelser, mens synet kan opfatte bevægelser i alle tempi. Hvis syn og balancecenter sender forskellige informationer til hjernen, opstår der en konflikt. Skal hjernen tro på balancen eller synet? Det kan hjælpe, hvis du bevidst slukker for konflikten fx ved at ligge ned og lukke øjnene. Et andet trick er, at øjnene hele tiden følger transportmidlets bevægelser i stedet for at holde blikket rettet mod fx telefon eller iPad.
GODT AT VIDE: Transportsyge er ikke farligt, men rigtig ubehageligt, og følelsen kan godt forblive i kroppen et par timer efter, du stiger ud af transportmidlet. 

Giv tarmen fiber at arbejde med

Generelt er fiberrig kost godt for din sundhed. Kostfibre forebygger livsstilssygdomme, de bidrager til stabilt blodsukker, de er med til at holde din vægt på et sundt niveau, de fylder godt i maven, så du føler dig mæt i længere tid – og de er gode for fordøjelsen. Madvarer som fuldkornsprodukter, bælgfrugter og grove grønsager indeholder mange kostfibre. Hvis din daglige kost ikke indeholder ret meget af disse ting, kan du supplere med et kosttilskud, der indeholder 100% naturlige fibre fra loppefrøskaller. Det kan også være relevant i ferien, hvor du ikke spiser de sædvanlige madvarer som fx havregryn, rugbrød og kartofler – men i stedet får en helt anderledes kost, der måske ikke indeholder så mange fibre. Med et fibertilskud kan du sikre en mere velfungerende tarmfunktion, for fibre har god effekt i relation til både forstoppelse og diarré. Og hvem vil ikke gerne have en mave, der er i godt feriehumør?

HUSKFordi kostfibre binder væske, skal du drikke ekstra vand, når du tager et fibertilskud.

Kender du udtrykket ”svømmerører”?

Forestil dig, at du er taget på skøn sommerferie med familien. Ungerne plasker rundt i poolen, men pludselig ødelægges den gode stemning på grund af øresmerter hos en af de små. Fænomenet kaldes ”svømmerører” (øregangsbetændelse), og det kan opstå i kølvandet på, at man opholder sig i vand, varme og fugtige miljøer hvor der er bakterier, som kroppen ikke er vant til. Bakterier kan også komme ind i øret ved, at du stikker ting derind, hvor der sidder bakterier på. Fx en finger, en vatpind, earpods eller høreapparater, der så skubber bakterierne længere ind i øregangen, hvor de kan udløse en (øregangs)betændelse. Symptomer på betændelse i øregangen er i første omgang smerte, kløe og ubehag i enten et eller begge ører. Der kan også begynde at løbe sekret ud af øret, og øregangen kan hæve op og blive rød. Hvis øregangen hæver, kan det nedsætte hørelsen, og sommetider kan hævelsen ses udefra uden lægeinstrumenter. Den værste gene er dog smerterne, som kan være ret stærke. Det er en god idé at starte behandling op, lige så snart du oplever gener fra ørerne. Otinova ørespray er receptfri, let at anvende, uden antibiotika og kortison, og den lindrer oftest symptomerne på (øregangs)betændelse indenfor 24 timer. Få flere råd på apoteket, læs indlægssedlen og nyd ferien!.

VIGTIGTAfhold dig fra at bade i længere tid og undgå sæbe og shampoo i ørerne.

Diarré: Forebyggelse og behandling

At tilbringe kostbare feriedage med at løbe på toilettet i tide og utide på grund af diarré har de fleste prøvet. Når man tit bruger begrebet turistmave, er det fordi, diarré tit kommer, når du rejser som turist i lande, hvor du møder andre typer bakterier, vira og parasitter end herhjemme i Danmark. Og det kan give infektion, som udløser diarré. Det primære symptom er vandig afføring og hyppige toiletbesøg. Men diarré giver som regel også mavesmerter, der somme tider kan føles som krampe. Det er også normalt at få kvalme, opkastninger, feber og en almen følelse af at være sløj. Bakterier, der giver diarré, kommer typisk ind i kroppen via mad og drikke. Drik derfor altid vand fra flaske, hvis du er et sted, hvor drikkevandet ikke er samme kvalitet som i Danmark, og spørg altid, om isterningerne i din sodavand er lavet af lokal vand. Du kender ikke hygiejnen i de køkkener, som din mad kommer fra, så du kan ikke vide, om der fx har været rå kylling i nærheden af dine grønsager. Men du kommer langt ved kun at spise gennemstegt mad, der stadig er brandvarm, når den bliver serveret. 

TIP: God håndhygiejne kan spare dig for diarré på rejsen, så husk at bruge din håndsprit ofte. 

Har du allergi?

Hvis du har allergi, fx over for pollen, så er det vigtigt, at du før ferien tjekker, hvordan du kan forvente, pollensituationen er på din feriedestination. Du har garanteret helt styr på, hvornår det er sæson for hvilke pollen her i Danmark, så du kan navigere efter det. Men forekomsten af træer og græsser afhænger af klimaet, så hvis du rejser til en anden klimazone, kan pollenkalenderen se helt anderledes ud. Anderledes er formodentlig også den allergimedicin, du kan købe på lokale apoteker. Sørg derfor for at have nok allergimedicin med hjemmefra. 

GODT RÅD: På astma-allergi.dk kan du finde information om pollenmængder, pollenvarslinger og pollensæson for forskellige lande. 

Lun på ferien?

Det er nemt at blive ekstra lun på det andet køn, når man er på sommerferie. Det er dejligt, sex er sundt, og sex er ekstra sjovt, når det er sikkert. Hvis du er single, har du garanteret husket at tage kondomer med. Men et kondom kan i ganske få tilfælde revne, hvis det bliver håndteret forkert, og måske kan du blive så lun, at du glemmer kondomet i kampens hede. Hvis du af en eller anden årsag har haft ubeskyttet sex, så findes der en nødplan. Den kaldes fortrydelsespille, og hvis du tænker, at det er godt at være forberedt på en nødsituation, så køb den på apoteket hjemmefra. 

ADVARSELFortrydelsespiller giver ubehagelige bivirkninger, så brug kun muligheden i et absolut nødstilfælde. 

KILDER
hjerteforeningen.dk
medicin.dk
sundhed.dk
righospitalet.dk
sst.dk
sikkerrejse.dk