Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Anti-age fra apoteket

Du kan ikke løbe fra din alder, uanset hvor hurtigt du løber. Rynker og andre hudforandringer er noget, vi alle får. Men du kan gøre rigtig meget for at bremse hudens aldring. Både indefra – via din livsstil. Og udefra – via målrettet hudpleje.
Charlotte åbner med at aflive drømmen om evig ung hud. ”Det er en illusion, men en drøm, der har givet næring til mange myter om trylleformularer.

De fleste vil gerne gøre det bedste for deres hud, og det skal man helt sikkert gøre – hver dag hele livet. Men vi er den person, vi er, og har den hudtype, vi har. Genetik har en betydning i forhold til, hvordan vores hud udvikler sig, og den del kan du ikke påvirke. Hvis din far og/eller mor har tendens til rynker, så kan du have arvet det.

Til gengæld kan du selv påvirke livsstil og pleje af din hud. Og de to ting er nødt til at spille sammen. Hudpleje kan ikke gøre det alene. For at give huden de bedste betingelser for at holde sig ung og sund, skal du drikke masser af vand, spise sund og vitaminrig mad med antioxidanter, sørge for at få din søvn, undgå rygning, drikke med måde – og frem for alt spare på solbadning og skrue op for solfaktoren i alle de cremer, du bruger.”

Brug apoteket som rådgiver

Apotekets personale er hudplejerådgivere, og kvaliteten af apotekets produkter er på et niveau, så nogle af dem ovenikøbet anbefales af hudlæger. Alle produkter skal være gennemtestet og dokumenteret, og det giver en tryghed.

At sælge hudplejeprodukter er altså ikke som at lange en liter mælk over disken hos en købmand. Hudpleje handler om næring til din hud, som er dit største organ. 

Og mit vigtigste budskab til dig, der gerne vil holde din hud ung og sund er: Tal med nogen, der har forstand på hudpleje. 

Du er, hvad du spiser

”Det gælder også din hud,” understreger Charlotte, der ikke kun tænker på din kost.

”Hudplejeprodukter er mad til din hud, og fuldstændig i tråd med kostråd, er gode råd om hudpleje også afhængige af din alder. Huden begynder at ældes allerede i 25-års alderen.

Aldringsprocessen sker primært i det midterste af vores hudlag, som hedder læderhuden. Her har vi bindevæv med fibre og små blodkar. Vi har immunceller. Og vi har elastin plus kollagen, som i relation til aldring er to interessante komponenter.

Elastin giver huden elasticitet, og kollagen giver den styrke. Med alderen falder hudens produktion af disse to ting, og det gør huden tyndere og mere slap – og dermed mere rynket.

I takt med alderen bliver huden også mere tør. I underhuden har du et naturligt stof, der hedder hyaluronsyre, som er fugt, der sørger for fylde i huden.

Men når du mister fugt, opstår der tørre linjer, der bliver til rynker og en trist, træt lød. Så det er her, hudpleje produkter med næring til læderhud og underhud har en effekt og kan forsinke aldringen.”

Forskel på anti-age nat og dag

”Der er forskel på hudens behov nat og dag”, pointerer Eva og Charlotte. ”Men én ting er fælles: Rensning. Uden at rense huden, får den ingen glæde af dine hudplejeprodukter. Rens huden om aftenen – også selvom du ikke har haft make-up på. For huden bliver snavset af pollen, forurening, støv og andre påvirkninger fra luften.

Brug derefter en serum, en øjencreme og en natcreme – alle med anti-age effekt. Om natten kan du skrue helt op for virkningsmekanismerne – fx cremens fedtindhold – uden at skele til, hvordan din hud ser ud.

Husk, at om morgenen skal du rense dig igen, for der sidder både overskydende creme og affaldsstoffer på din hud. Brug derefter igen en god anti-age creme – med mindst faktor 30 både sommer og vinter. For solens UV-stråler er der hele året, og de er den sikre vej til rynker.

Derfor gælder det om at blokere bedst muligt for både UVA og UVB, hvis du vil undgå rynker og andre hudskader. Andre typiske skader er alderspletter – dvs. de brune pigmentpletter, der kan komme med alderen på grund af akkumuleret påvirkning af solens stråler.

Vi har cremer, der kan mindske dem og jævne hudens farve ud, men det er helt klart bedst at forebygge med effektiv solbeskyttelse, så du undgår brune pletter og det, der er endnu værre,” advarer Charlotte og Eva. 

Charlottes og Evas anti-age tidslinje

”Vi anbefaler, at du begynder at bruge anti-age produkter fra 30-års alderen. Mange producenter udvikler produktserier, der er målrettet din alder, fordi huden stille og roligt ændrer sig,” forklarer de to farmakonomer. Sådan kommer udviklingen af rynker: 

30-40 år: De første fine linjer begynder at vise sig. Man kalder dem mimik-rynker, fordi linjerne kommer der, hvor du bevæger ansigtet – fx i panden, ved øjnene og ved munden.

40-50 år: Hudens fasthed begynder at forsvinde, så linjerne i huden bliver til tydelige rynker.

50-60 år: Huden mister sin spændstighed, og den mister sin fylde, så huden bliver mere løs og slap. Overgangsalderen indtræffer, og manglen på østrogen påvirker både hår og hud. 

Over 60 år: Her bliver mangel på kollagen, østrogen og fugt for alvor tydelig i form af rynker og en hud, der ser svækket ud, hvis den ikke får tilført solid næring. 

Det er vigtigt, at du kan lide de produkter, du bruger.  Du kan fx sagtens blande aldersspecifikke produkter på tværs. Så selvom du er 55, kan du sagtens få glæde af en creme til 45-årige.

Et sted, hvor vi til gengæld ikke anbefaler at gå på kompromis, er vedholdenhed. Hudpleje skal være en fast rutine, som du udfører dagligt.

Du får ikke gode resultater, hvis du sjusker halvdelen af ugen, for huden har brug for næring hver eneste dag,” lyder den helt generelle anbefaling fra Charlotte og Eva. 

Charlotte og Evas katalog top tre over anti-age ingredienser

Kollagen: Findes i serum, dagcremer og øjencremer. Har en opstrammende og udglattende effekt plus booster fornyelsen af celler i huden. 

Hyaluronsyre: Findes i masker, serum, nat- creme, dagcreme, øjencreme og cremer til læber og hænder. Giver et tilskud af fugt, som giver fylde og gør huden mere fast.

Antioxidanter: Antioxidanter er fx vitaminer, og det har huden brug for, lige som resten af din krop. Gode vitaminer til huden er fx A, B og C-vitaminer. 

Interview med
Eva Olsen og Charlotte Rasmussen
Farmakonomer på Stevns Apotek