Sund viden fra apoteket
Skavanker i øjnene
I hverdagen er du meget afhængig af dit syn. Derfor gælder det om at passe på øjnene. Fx ved at kende de mest udbredte skavanker både børn og voksne kan løbe ind i. Og ikke mindst ved at vide, hvad du skal gøre.
Har du fået ”noget” i øjet?
Du kender garanteret følelsen af at have fået ”en elefant” i øjet. Selv en lille partikel kan føles stor, fordi øjet reagerer både hurtigt og kraftigt for at slippe af med den uønskede gæst. Det kan være lidt sand, støv eller andre små partikler, som kan hvirvle rundt i luften. Det kan være et lille insekt, du får i øjet under fx en skovtur eller en cykeltur. Og det kan være et større fremmedlegeme.Øjets helt umiddelbare reaktion er, at det gør ondt, bliver sløret og løber i vand. Hvis fremmedlegemet er et insekt, eller noget andet, som du kan se med det blotte øje, gælder det om at få det ud. Tit flyder øjnene så meget i vand, at fremmedlegemet glider ind i øjenkrogen, hvorfra du kan fiske det ud. Ellers kan du være heldig at duppe det ud med en ren finger – enten din egen eller med hjælp fra en anden person. Skyl gerne øjet enten i rindende vand fra vandhanen eller med noget øjenskyl fra apoteket, hvis du er så heldig at have det i nærheden. Herefter falder øjet som regel til ro i løbet af nogle minutter. Hvis du bliver ved med at have gener i øjet, fx smerter og øget tåreproduktion, så skal du have en øjenlæge til at tjekke det.
Det samme skal du, hvis du får et større fremmedlegeme i øjet såsom en splint af træ, metal eller glas. Den slags kan trænge dybere ind i øjet, og give betændelse, sår/ar på hornhinden og i værste fald skade dit syn. Behandlingen afhænger af, hvad du har fået i øjet, hvor langt det er trængt ind, og hvor i øjet, det sidder. Ud over at fjerne fremmedlegemet kan behandlingen bestå af salve med antibiotika og bandage. De fleste får ingen mén, og tager fremadrettet hellere beskyttelsesbriller på en gang for ofte end for sjældent.
Øjenbetændelse er en ”folkesygdom” blandt børn
Øjenbetændelse kan komme på grund af både virus, bakterier og inflammation. Betændelsen sidder i øjets slimhinde, som dækker hele det hvide område i øjnene. Det er derfor, øjenbetændelse giver røde øjne, der svier, og er irriterede. Men det absolut dominerende symptom er tåreflåd og pus, som betyder, at øjet konstant løber i vand, og at synet kan blive sløret af pus-film. I nogle tilfælde kan der være så meget pus, at øjnene er klistret helt sammen efter en nats søvn.De fleste tilfælde af øjenbetændelse hos små børn kommer på grund af infektion med en bakterie eller virus, og betændelsen smitter meget nemt. Det er derfor, øjenbetændelse tit spreder sig mellem børn – og også i børnefamilier. Våbnene mod smittespredning er håndvask, desinfektion af hænderne og at holde hænderne fra øjnene. Specielt det sidste kan være svært for børn, så derfor vandrer smitten nemt fra hænder til børnenes indbyrdes legetøj, puder og tæpper.
Skyldes øjenbetændelse en virus, er det ikke muligt at behandle med antibiotika. Det kan du, hvis årsagen er en bakterie. Uanset årsag, er den bedste lindring hyppig rensning med en vatrondel, der er dyppet i kogt (afkølet) vand. Husk: Én rondel pr. øje, så du ikke overfører smitte.
Bygkorn er en inflammation
I både det øvre og det nedre øjenlåg har du hårsække og talgkirtler. Her kan der opstå inflammation. Det første symptom er, at du bliver øm, og ret hurtigt begynder det at blive rødt og hævet. Hævelsen vokser som regel både indad og udad, så du hele tiden mærker bygkornet mod øjet. Behandlingen er antibiotika, som du drypper på randen af øjenlåget. Fordi bygkorn er en inflammation i kroppen, smitter det ikke. Men det er vigtigt at holde god håndhygiejne og at lade være med at gnide dig i øjet med fingrene – selvom det klør og irriterer. For hvis der kommer bakterier i et bygkorn, kan der opstå infektion oveniTåreflåd betyder, at øjnene løber i vand
Produktionen af tårer kan blive større end den mængde tårer, som øjet kan fordampe og/eller kanalisere ned i næsehulen. Øjne løber meget nemt i vand, og der kan være rigtig mange årsager til det. En cykeltur i kold modvind. Røg fra et bålfad eller brændeovnen. At snitte et stærkt løg. Høfeber eller andre former for allergi. En sentimental film. Gråd fordi du er ked af det. Madlavning med et stærkt krydderi. Du kan garanteret selv fortsætte listen. Ikke mindst, hvis du ikke er helt ung længere, for jo ældre du bliver, jo mere har øjnene tendens til at løbe i vand, fordi vi med alderen får mere tørre øjne.Øjendråber er førstehjælp til tørre øjne
Du får tørre øjne, når dine øjne ikke producerer nok tårevæske. Det kan være:- En naturlig, aldersbetinget lidelse
- En bivirkning i forbindelse med visse typer medicin (fx p-piller, beta-blokkere og kemoterapi)
- På grund af en lammelse af øjets muskler
- Fordi du blinker for lidt – fx når du læser, kører bil eller sidder med øjnene klistret til en skærm
- Hormonelt betinget
- Udløst af kontaktlinser
- På grund af tørt indeklima
- Sjögrens syndrom, som er en gigtsygdom, der påvirker kroppens kirtler – dvs. også tårekirtlen
Øjne og diabetes
Jo mere velbehandlet din diabetes er, jo bedre reducerer du risikoen for at få følgesygdomme. Men mange år med diabetes kan sætte sine spor – blandt andet i form af forandringer i nethindens små blodkar, som kan blive forsnævrede. Med et velreguleret blodsukker og blodtryk kan du forebygge. Og så gælder det om at holde øje med symptomerne på det, man kalder diabetisk øjensygdom – i fagsprog retinopati – dvs:- Alle former for synsforandringer
- Blødninger i øjet
- Pletter for øjnene, der flyder hen over synsfeltet
- Øjenbetændelse
- Røde øjne
- Smerter i øjnene
Info
Farmaceuten informerer om øjendråber til tørre øjne
For at kunne give dig den rigtige rådgivning skal vi allerførst have overblik over dine symptomer.
Jo mere målrettet øjendråberne er, jo bedre. Ofte kan en kombination af forskellige typer være det rigtige. Ud over indholdsstofferne i øjendråber, så er viskositeten vigtig i forhold til det rigtige valg af øjendråber.
- Hvor føler du, at symptomerne kommer fra. Er det omkring øjet – dvs. randen af øjenlågene? Eller er det i bindehinden – dvs. det hvide i øjnene? Det er vigtigt, fordi gener i øjets rand tyder på, at øjet mangler fedt, mens en rød og generet bindehinde tyder på fugtmangel.
- Hvordan føles dine øjne? Som om, der er grus eller sand i øjnene? Eller mere kløen, svien, brænden og tåreflåd? Sand og grus tyder på fugtmangel, mens de andre gener tyder på, at øjnene mangler fedt.
- Hvornår på dagen er symptomerne værst? Bliver det værre i løbet af dagen? Eller er det værst om morgenen? Tiltagende symptomer i løbet af dagen tyder på, at øjnene mangler tårevæske, og hvis symptomerne er værst om morgenen, mangler øjnene sikkert fedt.
Fakta
Fakta om viskositetNøglen til at finde de rigtige øjendråber til tørre øjne er viskositet. Det er en betegnelse for den indre friktion, der er i en væske. Friktionen hænger sammen med, hvor tyktflydende væsken er. Jo tykkere væske, jo højere viskositet. Tænk fx på noget flydende hjemme fra dit køkken. Det kan være sirup til pande-
kagerne, der er meget tyktflydende, og derfor har høj viskositet – sammenlignet med fx vand. En tyktflydende væske smører bedre, og bliver længere hængende på en overflade. Til gengæld trænger den ikke ind gennem så små huller, som en væske med lav viskositet gør. Hvis du forestiller dig nogle øjendråber, der er tyktflydende ligesom sirup, så er det nemt at forestille sig, hvordan de ligger på øjet i lang tid. Mens de tynde øjendråber lynhurtigt kan blinkes væk. Det er derfor, de tyktflydende øjendråber sjældent anbefales til brug i løbet af dagen, for de ligger længe på øjet, så synet bliver sløret. Mens de tyndtflydende lynhurtigt kan absorberes, og overskydende dråber blinkes væk. Til gengæld varer effekten af en dosis tynde øjendråber ikke lige så længe som en dosis af de mere tyktflydende.
Fakta om tåreapparatet
Tårerne bliver produceret af det såkaldte ”tåreapparat”, der består af tårekirtlen, tåresækken og tårekanalen. Tårekirtlerne sidder i øjenhulen – dvs. lidt over øjet og ud mod siden af ansigtet. Disse kirtler producerer den tårevæske, som skal sørge for, at øjet hele tiden er fugtigt. Tårevæsken bliver blandet med slim og fedt. Fedtet kommer fra fedtkirtler i øjenlågene, som sørger for et tyndt lag fedtstoffer, der ligger ovenpå tårevæsken for at hindre fordampning. Under tårevæsken, dvs. inderst, er der slimlaget, som bliver produceret af øjets slimhinde. Balancen mellem væske, fedt og slim er vigtig for øjets sundhed og funktion.
Overskud af tårer bliver opsamlet i tåresækken, der munder ud i tårekanalen, hvorfra tårerne kan løbe ned i næsehulen. Hos spædbørn kan tårekanalerne være lukkede, fordi anlæggene til tænder ligger oppe i kæben og trykker på tårekanalen, så der er ikke afløb til næsen. Det er ufarligt, og det forsvinder af sig selv, når barnet bliver op mod et års tid gammel.