Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Overblik over overgangsalderen

Overgangsalderen er for mange kvinder ”et skarpt hjørne”, som er med til at definere hendes kvindelighed, fordi hendes fertilitet forsvinder. Overgangsalderen indfinder sig typisk i 45-55-års alderen, hvor de fleste heldigvis har fået de børn, de gerne vil. Men de fysiske og psykiske gener påvirker for mange livskvaliteten.
Når en pige kommer i puberteten, begynder hendes krop at producere de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Dannelsen af hormoner følger en cyklus på ca. 4 uger. Midt i cyklus har den fertile kvinde ægløsning, og hvis det ikke bliver befrugtet, udstødes det som menstruation. 

Når æggestokkene holder op med at modne æg, holder produktionen af hormoner op, og det reagerer kvindens krop og psyke på. Det er meget individuelt i hvor høj grad, kvinder får gener i forbindelse med overgangsalder. Hos ca. 20% holder menstruationen bare op uden, at de oplever gener. Men 80% oplever udfordringer, som hos nogle kan være så store, at de har brug for behandling. Generne varer for de flestes vedkommende under 5 år, men nogle kan døje i længere tid. 

Gener i forbindelse med overgangsalder

Det begynder tit med uregelmæssige menstruationer, som kan være både kraftigere og svagere, og de kan komme med længere eller kortere mellemrum. Mange kvinder synes, det er praktisk, når de ikke længere menstruerer. Men de øvrige forandringer kan være meget irriterende.
  • Hedestigninger og svedeture: Nogle har fået forvarsler, men hos andre rammer det som en hedebølge, når den første hedestigning ruller ind over kroppen. Ofte begynder det med en kriblen i nakken og på overkroppen, og så eksploderer kroppen i en intens følelse af varme. Samtidig kan der komme uro i kroppen og hjertebanken. Det kan komme ud af det blå, men hedeture kan også blive trigget af fx kaffe, alkohol, stærk mad og stress. Hos mange er hedestigninger ledsaget af svedeture, hvor huden på få sekunder bliver sjaskvåd. Typisk i nakken, i ansigtet og på overkroppen. Det kan være ekstremt belastende for de værst ramte, der får op til 100 hedestigninger i døgnet. Hedestigninger og svedeture varer et par minutter, og er værst i begyndelsen af overgangsalderen. Herefter klinger de af, og forsvinder til sidst helt.
  • Tørre slimhinder: Når kroppen mangler østrogen, bliver slimhinderne tørre og sarte. Det gælder alle kroppens slimhinder, men det er især i underlivets store slimhinder, at problemerne viser sig. Forandret slimhinde i urinblæren giver øget risiko for blærebetændelse. De tørre og skrøbelige slimhinder i skeden kan give problemer med smerter i forbindelse med samleje, og i det daglige kan det give udfordringer med kløe og udflåd.
  • Afkalkning af knogler: Østrogen beskytter knoglerne, og det reducerede østrogenniveau betyder, at kvinder taber 10-15% knoglemasse i løbet af de første 10 år efter overgangsalderen.
  • Åreforkalkning: Østrogen modvirker åreforkalkning, men den effekt aftager i takt med faldende østrogenniveau. Derfor er det værd at være opmærksom på at forebygge hjerte-kar-sygdomme ved at dyrke motion og spise sundt.
  • Søvnforstyrrelser: Hvis du har prøvet det, så ved du, hvor meget hedestigninger og svedeture ødelægger nattesøvnen. Nogle kvinder sover maksimalt en halv time, før næste hedestigning rammer, og mange døjer med så meget nattesved, at de må skifte både nattøj og sengetøj flere gang i løbet af natten. Med alderen har de fleste tendens til at vågne om natten – evt. for at tisse – så overgangsalderen kan være et farvel til at sove igennem.
  • Psykiske gener: Hvis du næsten ikke sover om natten, ville du så være udmattet, vrøvlet og i dårligt humør? Ja naturligvis. Oveni skal kvinder i overgangsalderen tackle alle de andre gener, så det kan være svært at være positiv, glad og optimistisk selvom man godt ved, at overgangsalderen ”kun” er en overgang.

Værktøjskasse mod overgangs-gener

Først og fremmest er det en god idé at bruge lag-på-lag beklædning af tyndt stof plus eventuelt have en par ekstra eksemplarer af den inderste bluse med i tasken. Så kan du lynhurtigt smide et sjal, en trøje eller en vest, hvis du pludselig eksploderer i varme. Sørg også for en dyne af køligt materiale og et ekstra køligt soveværelse. 

Til de ømme og skrøbelige slimhinder i skeden er det en god lindring med en creme, som dels smører og nærer slimhinderne i det daglige, og dels kan bruges som glidecreme i forbindelse med sex. For sexlivet er bestemt ikke slut, selvom du er kommet i overgangsalderen! Hvis du lider meget på grund af de tørre slimhinder, så findes der lokal hormonbehandling – dvs. behandling af skedens slimhinder med lokale hormoner, der ikke kommer ud i kroppen. 

Nummer tre på listen over, hvad der er vigtigt i din værktøjskasse, er alt, der kan styrke dine knogler. Dvs. kosttilskud med kalk og D-vitamin plus styrketræning.

Nummer fire er egenomsorg. Vær god ved din krop ved at spise sundt. Bevæg dig ude i naturen. Forkæl dit sind med yoga og mindfulness. Og glæd dig til friheden ”på den anden side”, for du lever trods alt ca. 1/3 af dit liv efter overgangsalderen. 

Hormoner eller ej?

Hvis du er så plaget af overgangs-gener, at det ødelægger din livskvalitet, så tag en snak med din læge. Systemisk hormonbehandling har udviklet sig meget, og fordi du kan få det som gel, spray eller hormonplaster, er dosis ganske lille. Hvis din holdning er et klart nej tak til hormoner, så tag en snak med en fagperson på apoteket. For der findes mange gode naturlige produkter til at hjælpe de tusindvis af kvinder, der synes, at overgangsalderen er en plage. Men husk, at hvis du er genetisk disponeret for kræft i æggestokke og bryster – eller har haft en hormonfølsom brystkræft – så kan du ikke tåle systemisk østrogenbehandling (heller ikke planteøstrogener).

Kilder: 
laegerformidler.dk
min.medicin.dk
orifarmhealth.dk
sundhed.dk
Interview med overlæge på Rigshospitalets Gynækologiske Klinik, Anette Tønnes Pedersen, i Sund Viden nr. 3, 2018 og nr. 2, 2022