Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Får du nok ud af dine kosttilskud?

Kosttilskud er næsten blevet hverdagskost her i Danmark. For selvom mange mennesker spiser sundt og varieret, så har de fleste en fornemmelse af, at de med fordel kan tage lidt tilskud. Men hvad har du brug for? Og hvordan får du det bedste udbytte af dit kosttilskud?
Du kan købe kosttilskud i forskellige former som fx tabletter, kapsler med granulat, breve med pulver og væske. Multivitaminer er noget af det mest udbredte, men rigtig mange tager også målrettede tilskud af fx vitaminer, mineraler, olier og planteudtræk.

Tjek altid på pakningen, hvordan du skal tage dit kosttilskud - og spørg på apoteket, hvis du er i tvivl.

Tager du dit kosttilskud sammen med et måltid?

Hvis du gerne vil sikre, at din krop optager kosttilskud så godt som muligt, så du får den optimale effekt, så skal du tage det rigtigt. Det bedste er at tage sine kosttilskud i tilknytning til et måltid i stedet for at skylle dem ned med et glas vand.

Men det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser. For nogle vitaminer er fedtopløselige, hvilket betyder, at de kun kan optages i din krop, hvis der er noget fedt til at opløse dem. Det drejer sig om vitaminerne K, E, D og A, og det gode er, at du ikke behøver at drukne dem i fedt for at få fuldt udbytte. Lidt mysli med nødder, en rugbrødsmad med ost og marmelade eller en portion youghurt er nok.

Så hvis du hører til dem, der af en eller anden årsag gerne vil minimere fedtindholdet i din kost, så kan du altså stadig få fuldt udbytte af de fedtopløselige vitaminer. 

De vandopløselige vitaminer – B og C – er til gengæld nemme at have med at gøre. Først og fremmest fordi, du altid har væske i kroppen, så de bliver opløst og gør gavn, men også fordi, du bare skyller eventuelt overskydende vitaminer ud med din urin.

Det betyder til gengæld også, at du helst skal have B- og C-vitaminer hver dag. For kroppen skyller løbende disse vitaminer ud med urinen, og det betyder, at du ikke har et reservelager at tære på. 

Tager du tilskud af kalk? 

Hvis du gerne vil have optimalt udbytte af dit kalktilskud, kan det være en fordel at fordele det i to portioner, så du tager det både morgen og aften. Hvis du kun har brug for én portion kalk om dagen, så tag den gerne om aftenen efter aftensmaden.

Mavesyre spiller nemlig en rolle i forhold til optagelse af kalk, og i løbet af natten har mavesækken frit spil til at bearbejde aftensmaden – og dit kalktilskud – med mavesyre.

Kroppen kræver D-vitamin for at kunne optage kalk. Uden D-vitamin får du med andre ord ikke noget ud af dit kalktilskud. Så vælg gerne et kosttilskud, der kombinerer kalk og D-vitamin.

Vigtig information om jerntilskud 

Mangel på jern giver træthed, udmattelse og hyppige infektioner. Jern bidrager til at dit energistofskifte, dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, ilttransport i kroppen, immunsystemet og dine kognitive funktioner.

Særligt udsat for at få jernmangel er: for tidligt fødte børn, hurtigtvoksende teenagere, piger/kvinder med meget voldsomme menstruationer og gravide. 

Der er jern i kosten – fx i kød, æg, fuldkornsprodukter og grønne grønsager.  

Jern og Kalk

Tag aldrig jern samtidig med kalktilskud – eller mad med kalk – for det nedsætter kroppens optagelse af jern. Med andre ord er det en dårlig idé at tage sin jerntablet sammen med morgenmaden, hvis du spiser mælkeprodukter.

Undlad også mad og drikke med koffein lige før/efter indtagelse af jerntilskud. Tag til gengæld meget gerne jern sammen med juice, frugt eller andet, der indeholder C-vitamin.