Studerende på apoteket: En sikker fremtid
På apotekerne er der travlt. Det er et sted, hvor der dagligt kommer rigtig mange borgere. Derfor er der behov for at ansætte studerende hvert år. I denne artikel tager 1. års, 2. års og 3. års studerende os med bag skranken til et sjældent indblik i livet som farmakonom-studerende.
Som borger i Danmark kan man gå ind på ethvert apotek og få gratis rådgivning af en fagperson. Det gør apoteket til en vigtig del af det nære sundhedsvæsen, og hver eneste dag kommer det masser af borgere til gode. At rådgive kræver viden. For en medarbejder på apoteket kræver det viden om sundhed, sygdom, medicin og mennesker. Og netop disse fire emner er farmakonom-uddannelsen bygget op omkring.
Fakta om farmakonomuddannelsen
Det tager tre år at læse til farmakonom. Uddannelsen er en kombination af praktisk arbejde på et apotek og skoleophold på Pharmakon, der ligger i Hillerød. Du bor på skolen, mens du er på kursus, så det er ingen hindring, at du bor langt fra Hillerød. Fordelingen mellem teori og praksis er næsten 50-50. På skolen har du 7 ophold á 3 uger, og 1 ophold á 2 ugers varighed. Der er undervisning om dagen, men om aftenen har I fri, så du har masser af tid til at knytte relationer, der for mange bliver til venner for livet. Under opholdet er der forskellige arrangementer for de studerende.
Fordele ved uddannelsen:
- Farmakonomer har stort set garanti for arbejde
- Du gør en forskel for mange mennesker hver dag
- Varieret arbejde, hvor du ikke sidder stille hele dagen
Hvilke fag har du på skolen?
I løbet af de tre år, uddannelsen varer, lærer du en masse om medicinske og farmaceutiske emner. Men også om, hvordan du kommunikerer med mennesker, så borgerne går hjem fra apoteket med den bedst mulige rådgivning. Eksempler på fag er:
- Anatomi og fysiologi
- Farmakologi, farmaci og klinisk farmaci
- Medicinsk sociologi
- Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse
- Psykologi, pædagogik og kommunikation
Noget for dig at blive farmakonomelev?
Måske tænker du: Wow, det vil jeg også gerne, men hvordan får jeg en elevplads?
- Du skal have en adgangsgivende eksamen fx. STX, HF, HTX, HHX, EUX, IB eller GIF
- Vælg et apotek, som du kunne tænke dig at arbejde på, og send dem en ansøgning
Nourhan, studerende på 1. år: ”Mit yndlingsfag er farmaci”
Da Nourhan Fadi Hassan skulle vælge studie, var førstevalget ingeniør. Men efter et at have nørdet teori på en skolebænk i halvandet år, kunne hun godt mærke, at hun ikke kunne sidde stille mere. ”Min fætter er farmakonom, og har fortalt om uddannelsen. Min søster er farmaceut her på apoteket, så hun agiterede for, at jeg skulle læse til farmaceut. Men det der med kombination af skole og praktik triggede mig, for det er en perfekt måde at koble teori og praksis. Derfor vandt farmakonomstudiet, og jeg begyndte i september 2022.”Sidemandsoplæring, skolevenner og en god overraskelse
I den allerførste tid stod Nourhan for at pakke varer ud og sætte på plads, så hun kunne lære både produkterne og apotekets indretning at kende. ”Snart fik jeg også lov at stå ved skranken sammen med en kollega, og det gjorde stort indtryk. Vi er meget tæt på folk. Tit er det bekymrede eller sårbare mennesker, og vi er her for at hjælpe. Det kræver en anden måde at kommunikere, og det lærer vi heldigvis også en masse om på skolen.
Mit første skoleophold bød på en stor overraskelse: Det viste sig, at jeg kendte min roomie, fordi vi har gået på samme gymnasium. Vi er 36 elever fra hele Danmark på holdet, og vi har det virkelig hyggeligt sammen. Både i løbet af skoledagen og om aftenen, hvor vi hygger i studiekælderen. Skolen er bestemt et godt sted at få venner!”
Maveproblemer, smerter og kroppens største organ
Nourhan har allerede været på to skoleophold. ”Første gang lærte vi om forstoppelse og diarré, og anden gang var emnerne smerter og huden. Jeg har allerede fundet ud af, at medicin er det mest spændende for mig. At lære om præparaterne, deres virkning og frem for alt deres anvendelse, så jeg kan hjælpe folk. Jeg har også fundet ud af, at kombinationen af teori og praksis er det helt rigtige for mig. På skolen kobler vi teori med hverdag, og løser en masse opgaver, så vi straks kan bruge det hele, når vi kommer hjem. Det er for tidligt at spå om fremtiden, men jeg har allerede tænkt lidt over, om jeg skal være apotekets hudekspert. Jeg lider selv af akne og eksem, så det er klart, at hjælp til problemhud ligger mig særligt på sinde.”
Athena, studerende på 2. år: ”Tusind tak til UddannelsesGuiden”
”Variationen har overrasket mig positivt”
”Jeg læste om forskellige sundhedsuddannelser, og da jeg så farmakonomuddannelsen, var jeg ikke i tvivl. Det er jeg bestemt heller ikke nu, for jo mere jeg lærer, jo mere interessant synes jeg uddannelsen og jobbet er. Især er jeg overrasket over, at det er så varieret. Hver dag sker der noget nyt, og alle kunder er forskellige. Nogle dage står jeg i skranken og ekspederer helt op til 160 kunder, når vi har mest travlt. Andre dage sætter jeg varer på plads, ekspederer recepter og dækker bord til interne møder. Og så er der skoleopholdene, som er noget helt særligt.”
Bro mellem teori og praksis
Athena kan godt lide skolen, selvom hun savner familien. ”Der er rigtig meget at lære, og tit ser det uoverskueligt ud at skulle lære så meget på tre uger. Men når jeg så kommer hjem, og omsætter det hele til praksis, så giver det mening, og bliver nemt at huske. Jeg kan bedste lide de fag, der handler om medicin og om sund livsstil. Men vi lærer også mange gode ting om, hvordan vi kommunikerer med mennesker.”
”Følelsen af at hjælpe mennesker er den bedste belønning”
For Athena er det allerbedste, at hun kan hjælpe mennesker. ”Hver eneste dag har jeg masser af kunder, der viser deres glæde over at blive hjulpet. Jeg husker især en kvinde, der havde fået antibiotika, og tog imod min anbefaling om mælkesyrebakterier. Hun kom efterfølgende ind og takkede mig med ordene ”Det har ændret mit liv!”. Der var også en fransk turist, der kom ind pga. rygsmerter, hvor jeg anbefalede en særlig varmepakning. Han kom igen dagen efter for at sige tak og købe 10 varmepakninger. Selv min egen familie takker mig, fordi de ikke længere mangler D-vitamin, og generelt har fået værdifulde råd om sund livsstil.”
Anne Sofie, studerende på 3. år: ”Jeg har helt sikkert valgt rigtigt”
Én stor – og stejl – læringskurve
”Uddannelsen har helt fra start været krævende på den gode måde. En farmakonom skal have rigtig meget faglig viden, og kunne omsætte det til praksis. Jeg havde jo prøvet universitets undervisningsform, som ikke havde appel til mig. Så jeg blev enormt begejstret, da skolens undervisning viste sig at være så praktisk orienteret. Det har været én stor læringskurve, hvor alle dage byder på nye udfordringer og nye mennesker.”
Stort samfundsmæssigt ansvar
”Det mest tilfredsstillende for mig er at have en vigtig samfundsmæssig rolle og at gøre en forskel. Nu, hvor jeg næsten er i mål med uddannelsen, har jeg meget mere viden og selvtillid end i begyndelsen. Derfor kan jeg svare på det meste, og det giver selvtillid og tryghed, når jeg står bag skranken. Her på Store Torv har vi mange forskellige kunder, og min alder og erfaring er nok en fordel, når der kommer sårbare mennesker, der har brug for særlig omsorg. I sådanne situationer giver mit arbejde virkelig mening. Det gør mig glad, når jeg kan se, kunderne føler sig taget i hånden og hjulpet, så de går trygge ud ad døren.”
Har valgt lægemiddelfremstilling
”De medicinsk-farmaceutiske fag har overrasket mig. Både fordi, jeg synes de er enormt interessante, men også fordi de giver et godt fundament for rådgivningen i skranken. Faget farmaci er årsagen til mit valg af lægemiddelfremstilling som valgfag her på 3. år. Jeg er færdiguddannet til sommer, og allerede nu er jeg vaccinatør og på vej til at blive certificeret inhalations-rådgiver. Det bliver en fantastisk fornemmelse at være flyvefærdig farmakonom, men jeg kommer til at savne skolen, min roomie og mine medstuderende. Det er fedt at være på skole, kombinationen af skole og praktik er en fed måde at lære på, og jeg er nok en omvandrende reklamesøjle for uddannelsen, for min veninde har lige søgt.”