Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sommerferie med apoteket i kufferten

Danskerne er for længst gået i gang med at planlægge et af årets højdepunkter: Sommerferien. All-inclusive på børnevenligt hotel under sydens sol? Aktiv ferie med rygsækken på ryggen? Kultur? Storby? Vandsport? Det er individuelt, hvad man synes, giver værdi, og der er nok at vælge imellem for enhver. Apoteket har samlet et par håndfulde gode råd, som kan give inspiration til et lille rejseapotek.

All-inclusive – undtagen turistmave og svømmeører

For nogle handler sommerferie om at udforske fremmede egne, kulturer og mad. For andre drejer det sig først og fremmest om oplevelser, og 100% afslapning står også højt på ønskelisten. Uanset ferietype, så involverer sommerferien mad og drikke, og andre himmelstrøg betyder en bakterieflora, der er anderledes end den, vores danske fordøjelsessystem kender hjemmefra. Derfor er diarré den hyppigste ”sygdom” på udlandsrejser. 

Det helt enkle tip er at huske WHOs råd: Tilbered det, skræl det, kog det eller lad det ligge. Et råd, der kan oversættes til disse 8 ferieregler: 
  1. Drik kun vand af flasker, du selv har åbnet, og hvor proppen er intakt
  2. Børst tænder i flaskevand
  3. Undgå isterninger (for de kan være fremstillet af lokalt vand fra hanen)
  4. Spis kun mad, der er gennemstegt, gennembagt eller kogt lige før servering, så det stadig er varmt
  5. Undgå rå mad som salat, grønsager, fisk og skaldyr
  6. Skræl selv din fugt
  7. Vask hænder ofte og/eller brug hånddesinfektion (altid før du spiser noget)
  8. Desinficér toiletsædet på offentlige toiletter (diarré smitter også via smittede personer)
Hvis du er så uheldig, at du, eller en anden i familien, alligevel får diarré, så er det en stor hjælp og tryghed, at I ikke behøver at finde et lokalt apotek for at købe et middel mod diarré. Det fylder ikke ret meget i kufferten, og det kan redde dyrebare feriedage, at akut diarré kan blive behandlet med det samme. 

Kender du begrebet svømmeøre? I virkeligheden er det betændelse i øregangen – dvs. den hud, der beklæder øregangen fra det ydre øre ind til trommehinden. Det kan blandt andet opstå på grund af badning, og symptomerne kan være ret ubehagelige. Intens kløe, rødme og hævelse er almindeligt, men det kan også give stærke øresmerter, og hos nogle kommer der pus ud af øret. Lad endelig være med at grave i øret med en vandpind, for det gør problemet værre. Brug i stedet en spray mod øregangsbetændelse. Hvis du har et barn, der tidligere har haft problemer med ørerne, så sørg for at købe en spray hjemmefra. 

Gør rejsen til en hyggelig del af ferien

Hører du til dem, der tænker, at timerne i et fly, en bil, en bus, et tog eller en båd bare skal overstås? Eller minder du hvert år dig selv om, at ferien begynder, allerede når du tager hjemmefra? Ingen tvivl om, at børn på bagsædet eller i et flysæde kan være utålmodige. Derfor er det en rigtig god idé at planlægge hjemmefra, hvordan rejsen bliver så hyggelig og behagelig som overhovedet muligt for jer alle. Først og fremmest med mad, drikke og nogle lette snacks, som kan spises enten i bilen eller i pauser undervejs. Men også underholdning som fx en spændende podcast, lydbøger eller en familiequiz. 

Mange tænker sikkert: Vi sætter da bare en film på, som kan give ro et par timer. Måske kan det fungere på et fly, hvor børnene ikke kigger ud på noget, der bevæger sig. Men i bil, bus eller tog øger det risikoen for transportsyge, hvis man prøver at fiksere blikket på en bog, et blad eller en skærm. Ordet transportsyge er en fælles betegnelse for søsyge, køresyge og luftsyge, hvor årsag og symptomer er ens. Symptomerne er, at du bliver træt, bleg, får ondt i hovedet, bliver svimmel og tør i munden. Lynhurtigt kommer kvalmen, og så går der ikke ret længe, før du kaster op, og i det hele taget har det rigtig skidt. Når du kommer ud med fast grund under fødderne igen, kan det føles, som om jorden gynger. Alle kan få transportsyge, og årsagen er, at hjernens balancecenter har en indre konflikt. Det får besked fra synet om de bevægelser, som øjnene opfatter – dvs. også de langsomme, vuggende bevægelser i en bil eller båd. Men balanceorganet i øret kan kun opfatte hurtige bevægelser, så det sender ikke besked om samme signaler som synet. 

På apoteket kan du få rådgivning om, hvordan du kan gøre rejsen mere behagelig ved at forebygge transportsyge. Og hvis du skal flyve langt, er det samtidig relevant at spørge apoteket til råds om kompressionsstrømper, der reducerer både hævelse i benene og risikoen for blodpropper. 

Aktiv ferie kan give sår og skrammer

Aktiv ferie er mange ting. Trekking med rygsæk, lange ture på mountainbike, fitness i vandkanten – eller aktiv leg med familien på en campingplads eller et hotel. Både voksne og børn kan nemt få småskrammer. Selvom vandrestøvler og sommersko er gået til hjemmefra, kan de gnave i den varme og fugtige hud. Selvom du er forsigtig op og ned ad grusstierne, kan den bare hud få ufrivillig kontakt med underlaget. Det samme kan ske på boldbanen, stranden og legepladsen. At have alle typer plastre og bandager med hjemmefra er uoverskueligt. For det er svært at gætte sig til, hvad behovet bliver. En god løsning er at medbringe en pakke med forskellige størrelser plastre, så du har både til den lille barnehånd og et voksent knæ. Husk: Det er vigtigt at rense ethvert sår, før du sætter et plaster på. Her i Danmark lyder rådet, at såret skal skyldes under vandhanen, men hvis du er på ferie fjernt fra Danmark, skal du i stedet bruge vand, som du har købt på flaske. Husk også, at et sår heler bedst, når det får ro – dvs. at du gerne skal undgå at skifte plastret for tit. 

Sommer og sol

Sollyset er vigtigt. Uden sol ingen liv, og sol bidrager både til godt humør og kroppens dannelse af D-vitamin. Så eksperterne opfordrer ikke til, at du gemmer dig indenfor men til at bruge alle de gode råd om at nyde solen med omtanke ved at følge de officielle solråd: 
  • Bliv i skyggen mellem klokken 12 og 15, hvor solen er stærkest
  • Beskyt dig med tøj – dvs. løsthængende tøj, der dækker både arme, ben og overkrop plus en hat med så stor skygge, at den dækker ansigt, ører og nakke (en kasket er kæk, men den skygger ikke for nakken og ørerne).
  • Brug solcreme
At bruge solcreme lyder umiddelbart nemt. Men solcreme beskytter dig kun optimalt, hvis du bruger den rigtige, og hvis du bruger den rigtigt. Der findes både creme, lotion, gel og spray. En spray er nem og god til at supplere, hvis du er på stranden, og har sand på hænderne. Men de andre typer er nemmere at dosere efter tommelfingerreglen: En håndfuld (din egen håndstørrelse) til en krop. Fælles for alle solbeskyttelsesprodukter er, at de bortfiltrerer en del af uv-strålingen. Enten ved at absorbere (produkter med kemisk filter) eller ved at reflektere (produkter med fysisk solfilter, der lægger sig som et hvidt lag på huden). Vælg et produkt, der beskytter mod både uva- og uvb-stråler, og vær opmærksom på faktortallet. Alle solbeskyttelses-produkter skal være mærket med et faktortal – SPF for Sun Protection Factor. Fra 6-10 er lav beskyttelse, 15-25 er mellem, 30-50 er høj og over SPF 50 er meget høj beskyttelse. Hold også øje med, om produktet indeholder allergifremkaldende stoffer såsom parfume. Og så er der holdbarheden, som også kan overraske. En creme eller lotion, der ligger i en strandtaske eller en varm bil, bliver hurtigere for gammel end et produkt, der står hjemme i badeværelset. Så læg mærke til, om din solcreme skifter farve eller begynder at lugte. 

Et godt soltip: UV-INDEKS er navnet på den app, som Kræstens Bekæmpelse har udviklet til dig, der gerne vil have den mest sikre solbeskyttelse. I appen kan du få oplysninger om det aktuelle uv-indeks på din destination og vejledning om hudtyper og uv. Jo lysere og mere sart din hud er, jo mere solbeskyttelse har du brug for. Men selvom din hud har lidt lød året rundt, og du sjældent bliver solskoldet, så er det altid usundt at lade huden stege uden beskyttelse. Når du bruger appen til at tjekke, hvad din risiko for skoldning aktuelt er, så husk at tage højde for, at solens stråler kan reflekteres. Hvis du er på/ved vandet, på stranden eller på et andet lyst underlag, så reflekteres solens stråler, så de bliver kastet op på dig, selvom du sidder under en parasol, et soltag eller en solhat. 

Lun på ferien?

Det er helt naturligt at blive ekstra lun på hinanden, når hverdagen er skiftet ud med ferie. Hvis du er på ferie med din faste partner, så har I garanteret jeres faste prævention med – medmindre I har planer om en baby. Men et præventionsmiddel kan svigte. Og der kan være andre grund til, at du har haft ubeskyttet samleje. Den gode besked er: Der findes en såkaldt fortrydelsespille. Men den løftede pegefinger er: Den er kun til absolut nødstilfælde, for den giver bivirkninger, og den er ikke 100% sikker. Fidusen med en fortrydelsespille er, at den har til formål at hindre ægløsning. Der findes to typer, som er kendetegnet ved at: 
  • Bremse aktiviteten i dine æggestokke, så de ikke frigiver æg
  • Modvirke hormonet progesteron, der styrer ægløsningen, så ægløsning forsinkes/hindres
Den første skal du tage senest 72 timer efter ubeskyttet samleje og den anden senest 120 timer efter. Uanset hvilken du vælger, skal du altså reagere hurtigt, og jo hurtigere du tager pillen, jo mere sikker er den. 1-2% af de kvinder, der bruger fortrydelsespiller, bliver gravide alligevel, og i dagene efter, du har taget pillen, skal du regne med trælse bivirkninger som kvalme, hovedpine, mavesmerter og humørsvingninger. Læs indlægssedlen meget grundigt, før du bruger en fortrydelsespille.
______

Kilder:
hjerteforeningen.dk
medicin.dk
sundhed.dk
righospitalet.dk
sst.dk
sikkerrejse.dk