Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Gode råd til mor og barn

Ingen tvivl! At blive forældre er den mest livsbekræftende oplevelse i verden. Det er en kæmpe glæde, og et kæmpe ansvar. Hvis du ligner de fleste andre, så søger du garanteret gode råd hos både venner, familie og på nettet. Apoteket er også godt sted at hente inspiration.
En baby græder. Det er barnets eneste måde at ”tale” på, og som forældre kan I til en vis grad forstå, hvad barnet prøver at fortælle. I begyndelsen er barnets ”grædesprog” ikke så nuanceret, så det kan være svært at afkode, om det betyder ”jeg er sulten”, ”jeg vil gerne have en frisk ble”,  ”kom og hold om mig” eller ”jeg har ondt”. 

Er det kolik, forstoppelse eller…

En af årsagerne til gråd kan være kolik. Det karakteristiske ved kolik er, at det som regel begynder en uges tid efter, at barnet er blevet født, og at det varer 3-4 måneder. I denne periode kan baby græde/skrige i mere end tre timer om dagen, og det kan være meget opslidende for mor og far at mærke følelsen af, at deres nye, lille guldklump er helt utrøstelig. Ofte er det sent på eftermiddagen og om aftenen, babyer med kolik skriger. Så det er det ene symptom, du kan pejle efter. Andre symptomer er udspilet mave, forstyrret søvn, at barnet trækker benene op under skrigeturene - og meget luft i tarmene, så baby bøvser og gylper meget. 

Synes du, dit barn gylper ekstra meget sammenlignet med de andre babyer, du kender? Og skærer barnet måske ansigt, når det sker? Årsagen kan være refluks – dvs. at surt maveindhold løber op i spiserøret. Refluks er et fænomen, du måske kender fra din graviditet, hvor den generelle slaphed i muskler kan betyde, at lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør ikke formår at holde mavesyren nede. Babyers muskler er endnu ikke stærke, og oveni lever de af flydende kost og ligger ned det meste af tiden. Derfor kan din baby meget nemt få refluks, men husk, at en sund baby – helt naturligt – gylper mælk op, der ikke nødvendigvis indeholder mavesyre. Men med risikoen for refluks i tankerne kan det være en god idé at give baby en smule ekstra tid til at gylpe og hygge på din skulder. 
Et tredje maveproblem er forstoppelse. Det rammer sjældent babyer, der udelukkende bliver ammet. For modermælk er fra naturens hånd sammensat, så den passer til babys fordøjelse. Hvis du begynder at supplere med modermælkserstatning, kan barnets fordøjelse godt reagere. Og når barnet når i den alder, hvor du begynder at give fast føde, så får barnets fordøjelsessystem pludselig noget at arbejde med. Modsat kolik, så er forstoppelse meget nemt at konstatere, og det er også nemt at gøre noget ved. For apoteket kan rådgive dig om, hvornår og hvordan, du kan få barnets afføring til at glide igen. Hvis barnet er under 2 år, skal du dog lige forbi lægen eller sundhedsplejersken først. Det vigtige er, at du får gjort noget ved det, for forstoppelse kan betyde rifter ved endetarmen, som gør ondt, når barnet skal af med afføringen. Og disse smerter kan betyde, at barnet begynder at holde på afføringen, fordi det er forbundet med smerte at komme af med det. 

Førstehjælp til røde numser

Den tynde, fine babyhud er sart, og det er næsten umuligt at undgå, at den lille numse bliver rød. Selvom du holder øje med, om det er tid at skifte ble, så bliver numsen påvirket af urin og afføring. Der kan komme blærer og betændelse, så du er nødt til at konsultere lægen. Det kan også ”bare” være rødme og irritation, men det er nok til, at barnet reagerer – fx ved at sove dårligt og være mere pjevset. Blebørn har brug for ekstra omsorg og pleje af huden på numsen. Vask nænsomt, og dup forsigtigt huden tør. Lad gerne baby ligge og sprælle i lidt ekstra tid med bar numse, så den kan blive helt tør. De fleste elsker det, og det er også en perfekt stund til at snakke lidt med dit barn. Mange babyer elsker også den bløde, lune luft fra en føntørrer. Så prøv evt. det – naturligvis ikke på høj varme. Smør derefter numsen med en salve, der behandler og forebygger rød, irriteret hud. Et godt tip er, at du presser lidt salve fra tuben ud på din håndryg – og så tager det derfra, når du smører dit barn. Så undgår du, at eventuel infektion fra barnets numse kommer i kontakt med salven i tuben og giver risiko for, at du overfører infektion fra tuben til barnet. 

Amning kan fylde meget

For langt de fleste nybagte mødre fylder amning meget. Helt naturligt, for det er helt basalt, at baby får mad. Får barnet nok? Er min ammestilling forkert? Hvor tit skal jeg skifte bryst? Hvor længe skal jeg amme? Spørgsmålene vrimler, og det samme gør tanker og følelser. Amning er mere end mad. Det er en stund med hygge, nærvær og kærlighed, som er rar for både mor og barn. Fordi amning er så central, er der gennem årene talt og skrevet rigtig meget om gode råd og tips. Apoteket kan bidrage med alt det, du har brug for, når du ammer. Lige fra sutteflasker, brystpumper, ammeindlæg og salve til ømme brystvorter. Ved at vælge kvalitetsprodukter gør du det bedste for dig og din baby, og du reducerer samtidig risikoen for, at du stopper med at amme. For smerter og ubehag i forbindelse med amningen kan, for nogen, være årsagen til, at de vælger modermælkserstatning i stedet for modermælk. 

Omega-3 – også til børn 

Du har sikkert læst det mange steder. Fisk er godt. Sundhedsmyndighederne har anbefalinger om, hvor meget fisk, vi skal spise. Og rigtig mange tager dagligt et kosttilskud med fiskeolie. Måske du også gør det selv? Fiskeolie indeholder de særlige Omega-3 fedtsyrer, som er gode for hjertet, hjernen og synet. 
Fiskeolie er ikke blot vigtigt for dig, der skal vedligeholde kroppen. Men også for små børn, der er midt i deres udvikling. En af udfordringerne kan være, at børn er kræsne. En sund og varieret kost er vigtig. Men nogle børn kan godt komme til at spise lidt ensidigt, fordi de er kræsne. Hvor glad er dit barn fx for fisk? 
At tænke i retning af et kosttilskud med fiskeolie lyder nemt. Her kan du løbe ind i endnu en udfordring: Hvor godt smager det? Og hvor nemt er det at få dit barn til at spise det? Fiskeolie til børn findes faktisk i varianter, der smager af frugt, børn som regel er rigtig glade for. Tilmed kan du vælge mellem både flydende fiskeolie, tyggetabletter og kapsler. På den måde bliver det meget nemmere at få dit barn til at indtage fiskeolie, så barnet ikke går glip af alle fordelene ved Omega-3. OBS: Tjek altid på emballage og indlægsseddel, hvad anbefalet dosis er, og hvor gammelt barnet skal være, for at du må bruge produktet. 

OBS

Sund babyhud

Det lille barns hud er tyndere end voksnes og har ikke den samme bakterieflora til at beskytte mod fremmede mikroorganismer. Derfor er det vigtigt at gøre huden modstandsdygtig ved at holde huden ren og tør. Hvis barnet har tendens til tør hud, kan man med fordel bruge Bepanthen® salve.

OBS

WHO anbefaler

WHO anbefaler, at mødre udelukkende ammer deres børn i de første seks levemåneder for at opnå optimal vækst, udvikling og sundhed. Derefter bør de have egnede supplerende fødevarer og fortsat ammes indtil toårsalderen eller længere.

TIP

Har dit barn tit stoppet næse?

Snotnæser og børn hænger sammen. Børn bliver meget nemmere forkølede end voks-ne, fordi deres immunforsvar endnu ikke er opbygget til at kende så mange virusser. Hvis dit barn snotter lidt, og du helst ikke vil begynde at give en næsespray, som får næsens slimhinder til at trække sig sammen, så kan du bruge sterilt saltvand. Køb det på apoteket, og brug det til hele familien – også spædbørn – når næsens slimhinde og fimrehår trænger til at blive skyllet, så der igen er luftpassage gennem næsen.