Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Fra vinterhud til forårshud

Hvorfor er vinteren så hård ved vores hud? Har huden særlige behov, når det bliver forår? Skal huden både have fedt og fugt? Er det rigtigt, at forårssolen er ekstra farlig? Her deler Mette Berndt ud af sin viden og erfaring – og du får en række gode tips, der kan gøre en stor forskel for dig og din hud.
Nu varer det ikke længe, før vi skal til at pakke kroppen ud af støvler, frakker, huer og handsker. Men hvad er det egentlig, der er sket med huden i løbet af vinteren? ”Vinterens kolde temperaturer og bidende vind er barske løjer for huden. Samtidig er luften mere tør om vinteren – både ude og inde. Det påvirker hudens netværk af fedtceller og -molekyler, som kommer i ubalance. Resultatet kan være, at hudens beskyttelseslag, lipidlaget, slår revner. Og det betyder, at hudens fugt kan begynde at fordampe.” 

Her er din hud særligt udsat: 
 • Generelt hud, der ikke er beskyttet af tøj, dvs. hele ansigtet

 • Specifikt omkring øjnene, hvor huden er tynd og ikke indeholder fedtmolekyler, så derfor bliver du hurtigt tør omkring øjnene

 • Hænderne, hvor huden for det første er tyndere end på arme, ben og krop, og hvor kulde, håndvask og kemikalier fra diverse rengøringsmidler påvirker huden

 • Læberne, der er meget tynde, og især har svært ved at beskytte sig selv, fordi de ikke indeholder pigment

 • Ørerne, hvor huden også er tynd

Tør hud: Fakta og forebyggelse

”Tør hud er meget udbredt. Det kan være medfødt, og det kan være udløst af en eller flere påvirkninger. Især i vintermånederne oplever mange mennesker, at huden klør, bliver rød, får tørre pletter og skaller af. Det er især ansigt, hænder, arme og ben, der nemt får tør hud. Jo ældre du er, jo større er risikoen for tør hud, fordi vi med alderen bliver dårligere til at holde på vores væske, og fordi mange ældre mennesker ikke drikker nok. Du kan forebygge tør hud på mange måder: 
 • Sørg for at lufte ud i boligen

 • Drik vand! Hvis du vil vide, hvad vand gør for din hud, så prøv at tage en selfie, og sæt så dig selv på en ”vandkur” i en måned, hvor du hver eneste dag drikker 2,5 liter vand. Mange vil kunne se en forskel på huden. Er du ældre, og måske glemmer at drikke, så fyld en kande eller en stor flaske hver morgen og drik det hele inden klokken 18, så du kan få tisset af, før du skal i seng.

 • Spis fed fisk (Sundhedsstyrelsen anbefaler 350 gram om ugen), og hvis du spiser for lidt, så suppler med en godkendt fiskeolie. For så nærer du huden indefra.
Og så er det naturligvis altid vigtigt at give tør hud den fugt, fedt og næring, den har brug for.”

Opskriften på forårsklar hud

”Det huden trænger allermest til efter en lang vinter er at blive genopbygget, så den kommer i balance igen. Hos langt de fleste er huden i løbet af vinteren blevet mere tør, tyndere og mindre elastisk. 
 • Hudens fedtprocent er faldet, og det har reduceret dens evne til at reparere sig selv. Derfor må du ikke være fedtforskrækket, når du køber hudplejeprodukter her i det spæde forår. Fedt betyder ikke, at huden bliver glinsende, hvis blot du vælger en god creme. Og det er en vigtig pointe, for du kan ikke bare gå efter fedtprocenten, for cremens virkning afhænger af indholdsstofferne.

 • Fedt gør det ikke alene, for når barometret pludselig går fra kulde til forårsvarme, så opstår der helt naturligt væsketab i huden. Så vær også opmærksom på fugtindholdet i de plejeprodukter, du køber netop nu.

 • Ud over fedt og fugt, så har huden behov for at få stimuleret cellefornyelsen. Derfor er det relevant at kigge på hudplejeprodukternes indhold af fx vitaminerne B, C og E – plus indholdet af antioxodanter.

 • Sammen med en god dagcreme og natcreme anbefaler jeg fugtserum, sæbefrit vaskeprodukt, et renseprodukt og eventuelt en fugtmaske. Ud over at vælge på baggrund af de dokumenterede indholdsstoffer, er det vigtigt at vælge produkter, du synes er lækre at bruge. Så kom ind på apoteket og prøv vores produkter – enten vores testere eller små miniprøver, du kan få med hjem.

 • Hvis du har sart eller sensitiv hud og er i tvivl om, hvorvidt du kan tåle en creme, så test dig selv sådan her: Smør creme på underarmen og vent en time. Hvis du ikke får udslæt, så smør igen og vent endnu en time. Er huden på underarmen stadig glad, så kan du roligt bruge cremen i ansigtet.

 • For at din vinterhud kan få maksimalt udbytte af din forårspleje, så brug en scrubcreme først. Det gør huden blødere, du fjerner de døde hudceller, og du får meget bedre effekt af dine hudplejeprodukter. Du kan få skrubcreme til både kroppen og ansigtet – og på læberne kan du med fordel bruge din tandbørste til at skrubbe døde hudceller væk, så læberne bliver bløde og røde.

 • Er super nemt tip er at bruge en fugtspray, som kan bruges både under din creme og ovenpå makeup. Hav den liggende i handskerummet, tasken eller skrivebordsskuffen, så du lynhurtigt kan give huden fugt, hvis den trænger.

Forårshud og solen

”Når vi siger forår, siger vi også sol. Den begynder så småt at titte frem, og den nemme måde at beskytte sig er at vælge en dagcreme med høj solfaktor. Efter en lang vinter er huden bleg og har ikke noget melanin-værn mod de skarpe stråler. Selvom det stadig er koldt, så er solen stærk, og allerede i maj måned er solens stråler ligeså kraftige som i august. Hvis du allerede nu skifter til en dagcreme med høj solfaktor, så er du sikker på at beskytte dit ansigt. Men husk endelig også at beskytte dine børn. Solen ødelægger hudens celler, og huden husker alle barndommens forbrændinger, der senere i livet kan udløse hudkræft. Så smør dine børn med solbeskyttelse allerede, når UV-indekset er 3-4, og gå altid efter en solcreme, der beskytter mod både UVA og UVB og samtidig er fotostabil (dvs. ikke nedbrydes i solen).”

Tips

Er din hud tør?
Prøv at trække opad i huden på håndryggen med modsatte hånds tommel- og pegefinger. Giv slip. Hvis huden omgående trækker sig sammen igen, er din væskebalance fin. 

Husk at vaske huer og handsker
”En hue, som du (og dine børn) hver eneste dag trækker ned i panden, bliver hurtigt fedtet og samler bakterier. Det samme sker med handskerne. Og hvis huden i panden og/eller på hænderne er vintertør med tendens til småsprækker, så er en nusset hue eller et par snavsede handsker leverandør af bakterier, der lynhurtigt kan trænge ind gennem hudens sprækker og give infektion.”

Brug sæbefrie vaskemidler
”Mit vigtigste hudplejetip er at erstatte sæben med en badeolie eller sæbefri vask, der ligner sæbe, men bare ikke skummer så meget. Det bevarer hudens pH-balance og renser huden uden at udtørre, så det er et af de mest effektive hudplejetips. Både til dig med tør vinterhud, der gerne vil gøre huden klar til forår. Men også til dig, der har sensitiv hud, eksemhud eller svamp. Sæbefrie vaskeprodukter findes til både børn og voksne. HUSK generelt: Spar på de lange bade, for både sæbe og varmt vand udtørrer huden. Og når det gælder dine hænder, så erstat gerne den lille håndvask med håndsprit tilsat glycerin, for det udtørrer mindre end vand og sæbe.”

Derfor er fugtserum guldstøv til huden
”Er det nødvendigt at supplere dag- og natcreme med fugtserum? Det spørgsmål får jeg tit på apoteket, og mit svar er, at fugtserum er guldstøv til din hud. Serum er nemlig produceret af mindre molekyler end cremer, så derfor trænger de aktive ingredienser længere ned i de dybere hudlag, hvor næringsstofferne kan arbejde mere effektivt med din hud.”

Hudpleje skal sæsonjusteres
”Rigtig mange er produktloyale og bruger de samme hudprodukter hele året rundt. Men din huds behov afhænger af sæsonen. Mens du om vinteren har brug for ekstra fedt, så har du i de varmere måneder brug for knap så fede produkter. Her i det tidlige forår kan du med fordel tænke i lettere produkter – dvs. vælge højt fugtindhold i stedet for fedt.”
Interview med
Mette Berndt
Farmakonom

Mette Berndt, fra Ulve Apoteket i Kolding, er uddannet farmakonom og har altid brændt for at rådgive om hudpleje, hvilket de seneste 14 år er kommet folk fra Kolding og omegn til gode. ”Hudpleje er at gøre noget godt for sig selv – både i forhold til hudens sundhed, hudens udseende og den velvære, det giver.”